WEGAŃSKA TARTA CYTRYNOWA (BEZ PIECZENIA)

                                     VEGAN LEMON TART (NO BAKING)


Wspaniała, lekka, wiosenna tarta. Choć zawiera cytrynę, to nie jest kwaśna. Jest niesamowicie odświeżająca. Nie przytłacza ogromną dawką cukru, a jednak zadowoli wielbicieli smacznych, słodkich deserów. 

Vegan lemon tart (no bake)

Każdy kęs wypełniony jest jedwabiście gładkim, "maślanym", cytrynowym kremem z nerkowców, który wspaniale dopełnia słodki spód o kontrastującej fakturze. Do tego świeża, słodka pomarańcza i lekko kwaskowy grapefruit. Całość, tworzy ekscytujący wręcz poczęstunek, od którego trudno się oderwać i poprzestać na jednym tylko kawałku.

Vegan lemon tart (no bake)

Do tego banalnie prosty w przygotowaniu i z krótką listą składników. Jak dla mnie, deser idealny.

Vegan lemon tart (no bake)

Przepis autorstwa Emily Von Euw, zamieszczony w jej książce "This Rawsome Vegan Baking)


SKŁADNIKI (mała forma o średnicy 14 cm , 4-6 porcji):


SPÓD:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (50g)
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli (100g)


KREM:

  • 1/2 szklanki nerkowców (75g), (namoczonych w wodzie przez min. 2 godziny, a najlepiej przez noc)
  • sok z 1 cytryny (1/4 szklanki soku)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego


DODATKI:

  • wycięte cząstki pomarańczy
  • wycięte cząstki grapefruita
  • wycięte cząstki cytryny lub limonki (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy spód. Wrzucamy płatki owsiane i daktyle do blendera i miksujemy, aż masa będzie się dobrze kleić. Może to potrwać kilka minut.
Wykładamy masę do foremki i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania kremu.
Wszystkie składniki na krem umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Wykładamy krem na przygotowany spód i wyrównujemy szpatułką. Wkładamy formę do lodówki i chłodzimy przez min. 1 godzinę. Przed podaniem, wycinamy segmenty z cytrusów i dekorujemy wierzch ciasta. Przechowujemy je w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Vegan lemon tart (no bake)


Vegan lemon tart (no bake)

p.s. a tu jeszcze krótki filmik, który znalazłam na Youtubie, pokazujący jak łatwo i szybko wyfiletować cytrusy, dzięki czemu otrzymujemy słodkie kawałki, pozbawione gorzkiej błonki




Great, light, spring dessert. Although it contains lemon, it is not sour. It is incredibly refreshing. It doesn't overwhelm by a huge dose of sugar, but will satisfy the lovers of delicious, sweet desserts.

Every bite is filled with a silky-smooth, "buttery", lemon cashew cream that wonderfully complements the sweet crust of contrasting texture. Additionally, fresh, sweet orange and slightly acidic grapefruit segments on top. All together, creates an exciting dessert, which you want to eat all straight away ;)


Moreover it's very easy to prepare with a short list of ingredients. So for me, it's the perfect dessert.



Recipe by Emily Von Euw, published in her book "This Rawsome Vegan Baking"


INGREDIENTS (small tart pan 6", 4-6 portions):


CRUST:

  • 1/2 C oats
  • 3/4 C dried, pitted dates


FILLING:

  • 1/2 C cashews (soaked in water for a min. 2 hours or overnight)
  • juice from 1 lemon (1/4 C)
  • 1 tbsp maple syrup
  • 1/2 tbsp melted coconut oil


CITRUS LAYER:

  • orange segments
  • grapefruit segments
  • lime or lemon segments (optional)



PREPARATION:


First prepare the crust. Put oats and dates in a blender and mix it until the mixture is sticky. This may take a few minutes.
Transfer it to the tart pan and spread evenly. Then put it in the fridge, while you prepare the filling. 
Next, put all the ingredients for the cream in a blender and blend until smooth. Distribute the cream on top of the crust, level it up with a spatula and chill in the fridge for a min. 1 hour. Before serving, cut of the citrus segments and decorate the top of the cake. Store the tart in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Vegan lemon tart (no bake)


Vegan lemon tart (no bake)

12 komentarze:

  1. Wygląda pięknie ! I pewnie obłędnie smakuje :)

    ReplyDelete
  2. Wygląda bardzo smacznie! :)

    ReplyDelete
  3. do zrobienia, koniecznie! przepis zapisałam :)

    ReplyDelete
  4. jest piękna! dla mnie idealna - kocham owsiane, nerkowe i daktyle! nic dodać, nic ująć - na pewno wypróbuję :)

    ReplyDelete
  5. Wygląda oszałamiająco, już zanotowałam do wypróbowania :-)

    ReplyDelete
  6. Wygląda genialnie! Najlepszy ten krem i cytrusy na górze <3 Koniecznie muszę taką wypróbować!

    ReplyDelete
  7. a z czego robi się krem? bo z 1/4 szk. orzechów to niewiele wyjdzie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w przepisie jest 1/2 szklanki (75g), a proporcje są na małą formę o średnicy 14cm, dlatego jeśli używasz większe, to po prostu zrób wszystko razy dwa lub trzy ;)

      Delete
  8. Rewelacyjnie wyglada! Ile taka tarte mozna w lodowce trzymac? pozdrawiam

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION