POMIDOROWY GULASZ Z SOCZEWICĄ, KUMINEM, IMBIREM I CYTRYNĄ

TOMATO & LENTIL STEW WITH CUMIN, GINGER AND LEMON





Bardzo smaczny i wyjątkowy w smaku, gęsty gulasz. Idealna opcja na szybki obiad w tygodniu wypełnionym pracą i zajęciami. Do tego lekki i bezglutenowy posiłek, sprzyjający noworocznemu oczyszczaniu organizmu, na które niektórzy z nas się decydują.

Pełno w nim białka i błonnika. Do tego imbir, cytryna i kumin, które mają pozytywne właściwości na nasz układ trawienny i sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. A wszystko razem, wspaniale rozgrzewa i syci. 


Tomato and lentil stew, with cumin, ginger and lemon


Nieznacznie zmodyfikowany przepis autorstwa Sary Britton z bloga "My New Roots", zamieszczony w książce "The Kinfolk Table"


SKŁADNIKI (ok. 4 porcje):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 185g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego BIO
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 słoik domowej passaty (lub mały karton pomidorów w zalewie lub 4 duże,dojrzałe pomidory) (350-400g)
  • 1/2 ekologicznej cytryny, pokrojonej w plastry (jeśli ciężko taką znaleźć, użyjcie zwykłej, obranej ze skórki)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (ok. 700 ml)
  • posiekana kolendra lub pietruszka (do podania)
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 łyżki ziaren sezamu


PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i dokładnie przepłukujemy, aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzamy na sicie i odstawiamy.
Siekamy cebulę, ścieramy imbir, wyciskamy czosnek i przygotowujemy wszystkie przyprawy.

W dużym garnku zagrzewamy olej kokosowy, dodajemy do niego cebulę i sól, podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie, dorzucamy czosnek, imbir, kumin, cayenne, mieszamy i podsmażamy 1 minutę. Dodajemy passatę (lub pomidory z kartonu bądź świeże), 3 plastry cytryny, bulion i soczewicę. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ryż przepłukujemy podobnie jak soczewicę, następnie wrzucamy go do garnka, dodajemy 2,5 szklanki wody oraz 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.

W międzyczasie podprażamy ziarna sezamu i dodajemy je do ugotowanego ryżu. (zostawiamy odrobinę do posypania dania na końcu)

Wykładamy porcje do miseczek, posypujemy kolendrą lub pietruszką i delikatnie skrapiamy sokiem  cytryny z części, która nam została.

Smacznego ☺


Tomato and lentil stew, with cumin, ginger and lemon


Very tasty and unique in taste thick stew. Ideal option for a quick dinner in a busy week. Light and gluten-free meal, excellent for new year's detoxification, which some of us want to have.

It's full of protein and fiber. Ginger, lemon and cumin, which have positive effects for our digestive system and help to detoxify the body of toxins. And all together, create a heart-warming and fulfilling.


Tomato and lentil stew, with cumin, ginger and lemon

Slightly modified recipe by Sarah Britton fro "My New Roots", published in "The Kinfolk Table" cookbook.


INGREDIENTS (approx. 4 portions):

  • 1 C red lentils (approx. 185g)
  • 2 tbsp organic coconut oil
  • 1 large lemon
  • 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 3 garlic cloves
  • 1 tbsp freshly grated ginger
  • 1 tbsp ground cumin
  • 1/4 tsp cayenne
  • 1 jar of homemade passata (substitute with 1 carton of chopped tomatoes or 4 large fresh tomatoes) (350-400g)
  • 1/2 organic lemon, sliced
  • 3 C vegetable stock (approx. 700 ml)
  • chopped coriander or parsley (for serving)
  • 1 C brown rice (uncooked)
  • 2 tbsp sesame seeds


PREPARATION:

Put the lentils into a small bowl, add water, rinse and drain, set aside.
Chop the onion, grate the ginge, press the garlic and prepare all the spices.

In a large pot, heat coconut oil, add onion and salt, fry for about 5 minutes. After that, add garlic, ginger, cumin, cayenne, stir and fry for 1 minute. Add the passata (or other type of tomatoes if using), 3 slices of lemon, broth and lentils. Mix well, bring everything to a boil, reduce the heat, cover with a lid and cook for 20-30 minutes, stirring occasionally.

Rinse the rice with cold water, drain, add 2 C of fresh water, pinch of salt and bring to a boil. Cok for about 30 minutes.

In the meantime, toast sesame seeds and add them to the cooked rice. (leave some for garnish)

Divide the lentils and rice into portions in small bowls, sprinkle with coriander or parsley, a little bit of lemon juice and serve.

Enjoy ☺

Tomato and lentil stew, with cumin, ginger and lemon

15 komentarze:

  1. Brzmi bardzo egzotycznie, aż chciałabym spróbować:) Przepiękne zdjęcia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. może trochę... ale w gruncie rzeczy jest dosyć proste, i warto spróbować :) dziękuję

      Delete
  2. Robię! Uwielbiam takie potrawki :)

    ReplyDelete
  3. piękne zdjęcia! wygląda tak apetycznie, że wręcz nie można się mu oprzeć - trzeba spróbować! :)

    ReplyDelete
  4. Zapisałam przepis, na pewno wypróbuję:)

    ReplyDelete
  5. Zapisuje przepis- idealne do zrobienia w ilości dla armii i zamrożenia :)

    ReplyDelete
  6. Czy sprawdziłby się ten gulasz jako gotowe danie ze słoika? Czy można go przełożyć w słoiki i zapasteryzować?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja tego typu dania mrożę, jak mi zostają, to nawet wygodniejsze niż wekowanie; dokładnie nie wiem jak wyjdzie pasteryzacja ale warto spróbować, powinno być ok

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION