TOMATO & LENTIL STEW WITH CUMIN, GINGER AND LEMON
Bardzo smaczny i wyjątkowy w smaku, gęsty gulasz. Idealna opcja na szybki obiad w tygodniu wypełnionym pracą i zajęciami. Do tego lekki i bezglutenowy posiłek, sprzyjający noworocznemu oczyszczaniu organizmu, na które niektórzy z nas się decydują.
Pełno w nim białka i błonnika. Do tego imbir, cytryna i kumin, które mają pozytywne właściwości na nasz układ trawienny i sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. A wszystko razem, wspaniale rozgrzewa i syci.
Nieznacznie zmodyfikowany przepis autorstwa Sary Britton z bloga "My New Roots", zamieszczony w książce "The Kinfolk Table"
SKŁADNIKI (ok. 4 porcje):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 185g)
- 2 łyżki oleju kokosowego BIO
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 słoik domowej passaty (lub mały karton pomidorów w zalewie lub 4 duże,dojrzałe pomidory) (350-400g)
- 1/2 ekologicznej cytryny, pokrojonej w plastry (jeśli ciężko taką znaleźć, użyjcie zwykłej, obranej ze skórki)
- 3 szklanki bulionu warzywnego (ok. 700 ml)
- posiekana kolendra lub pietruszka (do podania)
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2 łyżki ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i dokładnie przepłukujemy, aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzamy na sicie i odstawiamy.
Siekamy cebulę, ścieramy imbir, wyciskamy czosnek i przygotowujemy wszystkie przyprawy.
W dużym garnku zagrzewamy olej kokosowy, dodajemy do niego cebulę i sól, podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie, dorzucamy czosnek, imbir, kumin, cayenne, mieszamy i podsmażamy 1 minutę. Dodajemy passatę (lub pomidory z kartonu bądź świeże), 3 plastry cytryny, bulion i soczewicę. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ryż przepłukujemy podobnie jak soczewicę, następnie wrzucamy go do garnka, dodajemy 2,5 szklanki wody oraz 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.
W międzyczasie podprażamy ziarna sezamu i dodajemy je do ugotowanego ryżu. (zostawiamy odrobinę do posypania dania na końcu)
Wykładamy porcje do miseczek, posypujemy kolendrą lub pietruszką i delikatnie skrapiamy sokiem cytryny z części, która nam została.
Smacznego ☺
Very tasty and unique in taste thick stew. Ideal option for a quick dinner in a busy week. Light and gluten-free meal, excellent for new year's detoxification, which some of us want to have.
It's full of protein and fiber. Ginger, lemon and cumin, which have positive effects for our digestive system and help to detoxify the body of toxins. And all together, create a heart-warming and fulfilling.
Slightly modified recipe by Sarah Britton fro "My New Roots", published in "The Kinfolk Table" cookbook.
INGREDIENTS (approx. 4 portions):
- 1 C red lentils (approx. 185g)
- 2 tbsp organic coconut oil
- 1 large lemon
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- 3 garlic cloves
- 1 tbsp freshly grated ginger
- 1 tbsp ground cumin
- 1/4 tsp cayenne
- 1 jar of homemade passata (substitute with 1 carton of chopped tomatoes or 4 large fresh tomatoes) (350-400g)
- 1/2 organic lemon, sliced
- 3 C vegetable stock (approx. 700 ml)
- chopped coriander or parsley (for serving)
- 1 C brown rice (uncooked)
- 2 tbsp sesame seeds
PREPARATION:
Put the lentils into a small bowl, add water, rinse and drain, set aside.
Chop the onion, grate the ginge, press the garlic and prepare all the spices.
In a large pot, heat coconut oil, add onion and salt, fry for about 5 minutes. After that, add garlic, ginger, cumin, cayenne, stir and fry for 1 minute. Add the passata (or other type of tomatoes if using), 3 slices of lemon, broth and lentils. Mix well, bring everything to a boil, reduce the heat, cover with a lid and cook for 20-30 minutes, stirring occasionally.
Rinse the rice with cold water, drain, add 2 C of fresh water, pinch of salt and bring to a boil. Cok for about 30 minutes.
In the meantime, toast sesame seeds and add them to the cooked rice. (leave some for garnish)
Divide the lentils and rice into portions in small bowls, sprinkle with coriander or parsley, a little bit of lemon juice and serve.
Enjoy ☺
Wspaniałe ;)
ReplyDeleteBrzmi bardzo egzotycznie, aż chciałabym spróbować:) Przepiękne zdjęcia!
ReplyDeletemoże trochę... ale w gruncie rzeczy jest dosyć proste, i warto spróbować :) dziękuję
DeleteRobię! Uwielbiam takie potrawki :)
ReplyDeletepiękne zdjęcia! wygląda tak apetycznie, że wręcz nie można się mu oprzeć - trzeba spróbować! :)
ReplyDeleteZapisałam przepis, na pewno wypróbuję:)
ReplyDeletefajnie :)
DeleteZapisuje przepis- idealne do zrobienia w ilości dla armii i zamrożenia :)
ReplyDeleteprawda :)
DeleteCzy sprawdziłby się ten gulasz jako gotowe danie ze słoika? Czy można go przełożyć w słoiki i zapasteryzować?
ReplyDeleteja tego typu dania mrożę, jak mi zostają, to nawet wygodniejsze niż wekowanie; dokładnie nie wiem jak wyjdzie pasteryzacja ale warto spróbować, powinno być ok
Deleteświetne, aromatyczne danie!
ReplyDelete