VEGAN DIY: DOMOWA MASA MAKOWA NA MAKOWIEC I KUTIĘ

SWEET POPPY SEED MIX , FOR CAKES AND OTHER DESSERTS




Zanim przystąpimy do zrobienia makowca czy kutii, potrzebna nam będzie masa makowa.

Oczywiście można kupić gotową w sklepie, ale po co? Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo ta domowa będzie lepszej jakości. Poza tym dla mnie osobiście, te gotowe są zbyt słodkie. 

Jeśli chodzi o samo przygotowanie maku, to jest kilka metod. Można tradycyjnie, sparzyć, gotować, ale mak można jeść na surowo, więc ja wybieram opcję bez gotowania. Mak namoczyłam przez noc, a potem zmiksowałam go w Vitamix'ie. Miksowanie zajęło aż 60 sekund ;) Jeśli pominiecie zaparzanie migdałów i rodzynek to masa ta będzie witariańska. Wybór sposobu jego przyrządzenia należy do was. Warto jedynie pamiętać, że aby jego wartości odżywcze, które nam oferuje, lepiej się przyswoiły, należy go zmiażdżyć przed spożyciem, bo z całych ziarenek niewiele przyswoimy. A co mak ma nam do zaoferowania? Przede wszystkim dużą ilość wapnia. Ale to nie wszystko ;) więcej o tym przeczytacie poniżej.


Poppy seed mix / Masa makowa



"Wyróżnia się kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium (bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina). Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich. Z kolei mak polny ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce."

"W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku."

"Stanowi on także bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Ten rodzaj błonnika pełni określoną funkcję w układzie pokarmowym, m.in. przyśpiesza pasaż jelitowy. " (źródło: tu)



Zainspirowane tym przepisem.


SKŁADNIKI ( Ok. 1,3 kg gotowej masy):

  • 400g niebieskiego maku
  • 150g rodzynek *
  • 100g orzechów włoskich *
  • 50g migdałów bez skórki * (ze skórką dla wersji RAW)
  • 100g suszonych moreli * (tych ciemnych,niesiarkowanych)
  • 100g suszonych śliwek *
  • starta skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy
  • 100g oleju kokosowego BIO
  • 1/2 szklanki syropu klonowego BIO
  • 1,5 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)

* najlepiej niesiarkowane,organiczne bakalie


PRZYGOTOWANIE:

Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnego dnia dokładnie przepłukujemy, odsączamy i albo mielimy przez maszynkę do mięsa albo, jeśli mamy silny blender jak np. Vitamix, posługujemy się nim aby zmiksować mak. Używamy w tym celu "tampera" aby dockać masę na ostrza. Mak nie musi być zmiksowany na pastę, częściowo powinny zostać ziarenka. 
Następnie przygotowujemy resztę składników. 
Migdały zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach odcedzamy i obieramy ze skórki (pomijamy w wersji RAW). 
W drugiej misce zalewamy wrzątkiem rodzynki aby zmiękły (pomijamy dla wersji RAW) 
Migdały siekamy wraz z orzechami włoskimi. Morele i śliwki kroimy w małą kosteczkę. Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy go z syropem klonowym.
Dodajemy wszystko do makowej masy (posiekane bakalie, rodzynki, skórkę z pomarańczy i olej z syropem) i dokładnie mieszamy. Masa specjalnie nie jest za słodka, gdyż używana w innych przepisach zazwyczaj będzie jeszcze dosładzana. Masa powinna być przechowywana w lodówce, świeżość zachowa do 5 dni.

p.s. A gdy masa jest już gotowa, nie pozostaje nic innego tylko zrobić ten obłędny makowiec ;)

Poppy seed mix / Masa makowa



Before making a special christmas poppy seed cake, you have to make poppy seed mix, which you will use for this purpose.

Of course you can buy a ready-made at the store, but what for? It does not take much time, and a home-made one will be with better quality. Besides, for me personally, these ready made are too sweet.

There are several methods of preparing poppy seeds. You can traditionally, blanch, boil them, but they can be eaten raw, so I choose the option without cooking. I soaked poppy seeds overnight, then grind it in the Vitamix, which it took up 60 seconds ;). When you omit soaking almonds and raisins the mix will be RAW so when you prefer it like that just do it. Use whatever method you like. It's nutritional value is absorbed better when the seeds are grinded.

Poppy seeds have a high ammount of calcium.iron, copper, magnesium and zinc.



Inspired by this recipe.



INGREDIENTS (for approx. 1.3 kg ready made mix):


  • 400g blue poppy seeds
  • 150g raisins *
  • 100g walnuts *
  • 50g peeled almonds * (unpeeled for raw version)
  • 100g dried apricots * (these dark ones)
  • 100g prunes *
  • grated zest of 1 organic orange 
  • 100 g organic coconut oil 
  • 1/2 C organic maple syrup 
  • 1.5 tbsp Amaretto liqueur (optional)

* Best use organic ones



PREPARATION:


Transfer poppy seeds to a pot, cover with water and soak overnight. Ont he next day rinse it, drain it and grind using a meat grinder or a high speed blender like Vitamix. Use "tamper" to hel yourself to push the seeds into the blade. It shouldn't be extra-smooth, leave some whole seeds in it.

Then prepare the remaining ingredients.

Pour boiling water over the almonds, after 10 minutes, drain them off and peel (omit for the RAW version).

In another bowl, pour boiling water over raisins to soften (omit for the RAW version)

Chopp almonds and walnuts. Cut apricots and plums into small cubes. Melt coconut oil in a water bath and then mix it with maple syrup.

Add blended poppy seeds (chopped nuts and dried fruit, raisins, orange zest syrup and oil) and mix thoroughly. The mix is not too sweet, cause you will usually add more sweetener while preparing the dessert. Store it in the fridge for upto 5 days.


And when the mix is done, you can use it to make this amazing poppy seed cake

Poppy seed mix / Masa makowa

15 komentarze:

  1. czekam z utęsknieniem na przepis:-)) czy chodzi o 1/2 szkl syropu klonowego?

    ReplyDelete
  2. nie ma nic lepszego od domowej masy makowej! już nie umiem się doczekać aż się za nią zabiorę :)

    ReplyDelete
  3. jak widzę te wszystkie bakalie to aż mi ślinka cieknie..!

    ReplyDelete
  4. Piękne zdjęcia, wszystko tak apetycznie wygląda!

    ReplyDelete
  5. super! musi być pyszne. :)

    ReplyDelete
  6. jak ja czekam na wigilijną kutię<3 zawsze jem do oporu!!!

    ReplyDelete
  7. zastanawiam się, czy uda mi się zmielić mak nie mając thermomixu.. ani maszynki do mielenia. mam blender-żyrafę i kielichowy :] kiedy próbowałam zmielić suchy mak w młynku do kawy, niestety sprytne ziarenka się wysmyrkiwały ostrzon i nic z tego nie wyszło..

    ReplyDelete
  8. w kielichowym może się zapchać, vitamix ma tamper czyli taki plastikowy "popychacz" którym się dociska masę na ostrza. Żyrafą na pewno w jakimś stopniu się uda, ale pewnie trzeba by było robić to stopniowo i napchać ciasno masę do wąskiego naczynia i może to zająć więcej czasu i ziarenka nie zmiksują się tak dokładnie, ale na pewno coś z tego wyjdzie ;)

    ReplyDelete
  9. czy można na coś zamienić syrop klonowy? na miód na przykład? pozdrawiam i dziękuję za cudowne przepisy i estetyczną ucztę zdjęć:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, tradycyjnie stosuje się miód. dziękuję za miłe słowa :)

      Delete
  10. Czy mozna uzyc maku juz zmielonego? Jak w takim przypadku postepowac? Czy tez taki mak namaczac?

    ReplyDelete
    Replies
    1. można, choć lepszy będzie w całości, ale jeśli nie masz to taki już zmielony sparz wrzątkiem, zostaw do namoczenia na 1-2 h i odcedź :)

      Delete
  11. Dzieki za odpowiedz, a przepis wyglada oblednie, juz nie moge doczekac sie efektu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki, masa jest przepyszna, jestem pewna, że będzie smakować :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION