VEGAN ENERGY BARS: APPLE WITH CINNAMON
Inspiracją do powstania tych batonów były gotowe batoniki "RAW BITE" o tym samym smaku. Oczywiście tym gotowym nic nie brakuje (no może poza niższą ceną ;)), są pyszną, zdrową i doskonałą przekąską, jednak już od dawna chciałam stworzyć tego typu batoniki w domu.
Wyszły rewelacyjne. Dla mnie idealne. Poza tym o wiele tańsze. Więc jeśli często sięgacie po tego typu szybki posiłek energetyczny, łatwo i tanio stworzycie do w domu. Z ciekawości policzyłam i przybliżony koszt jednego batonika, przy wykorzystaniu dobrej jakości BIO produktów, których użyłam, wyszedł: 2,50 zł.
Batony idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy i szkole, czy zastrzyk energii po treningu lub podczas podróży. Odżywią i nasycą na kilka godzin.
SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 10 batonów 9x3x1,5 cm):
- 1 szklanka migdałów (150g)
- 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (150g)
- 1 szklanka suszonych jabłek (krążki lub paski) (40g)
- 1/2 szklanki rodzynek (70g)
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Aby ułatwić sobie zmiksowanie masy, migdały mielimy na mąkę, w młynku do kawy. Wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy 2-3 minuty, aż z migdałów lekko wytrąci się olej, który nam ładnie "poskleja" wszystkie składniki.
Powstałą masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie dociskamy i chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc. Po wyjęciu z formy kroimy w prostokąty.
A potem najlepiej jeśli owiniemy je papierem do pieczenia (z wierzchu są dość lepkie i tłuste). Przechowujemy je w lodówce do 7 dni lub w woreczku strunowym w zamrażarce do 2 miesięcy. Choć wątpię, aby u kogokolwiek przetrwały niezjedzone aż tak długo ;)
These homemade bars were inspired by "RAW BITE" bars. Of course, these store-bought bars are very tasty and make a great energy snack, but for a long time now I wanted to create this kind of quick meal on-the-go at home.
They came out excellent. Moreover, a lot cheaper. So if you often reach for this type of food, don't hesitate and make it at home.
Bars are perfect for lunch at work or at school, or a boost of energy after a workout or while traveling.
INGREDIENTS (7x7" dish, 10 bars):
- 1 C almonds (150g)
- 1 C dried pitted dates (150g)
- 1 C dried apples (40g)
- 1/2 C raisins (70g)
- 1 tsp cinnamon
PREPARATION:
To help yourself to mix everything well, first make almond flour, simply put your almonds in a coffee grinder, and grind. Next transfer the flour to a blender or food processor, add the rest of the ingredients and blend for about 2 minutes, until you will see the oil coming out from the almonds, which will perfectly "glue" all ingredients together.
Then put everything in a prepared dish lined with baking paper and press it well. Refrigerate for minimum 2 hours, preferably overnight.
Cut it into bar shapes and cover with baking paper (it's slighlty greasy so it's better to wrap the bars).
Store them in the fridge (for up to a week) or in the freezer (for up to 2 months). Although I don't think they will last that long uneaten ;)
Enjoy ☺
Hej! Od jakiegoś czasu śledzę Twojego bloga i podziwiam Twój talent ;) jako osoba początkująca (ale ambitna :p) kulinarnie, mam pytanie/ prośbę o poradę w kwestii zakupu blendera. Jakie urządzenie byłoby najlepsze, jeśli interesuje mnie przygotowywanie smoothies z owoców i warzyw, zup krem i preparowania orzechów (na przepis na przykład jak ten, albo na masło orzechowe)? Oraz, czy znajdę dobrej jakości urządzenie tego typu w zakresie do 500 zł?
ReplyDeleteHej! Dziękuję za miłe słowa ;) ja naprzemiennie z Vitamix'em, który dla mnie nie ma sobie równych ;) używam takiego blendero-robota: http://www.bosch-home.pl/produkty/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-i-miksery/blendery/MSM88190.html?source=browse
Deleteświetnie się sprawdza, a do tego łączy w sobie funkcję kilku urządzeń, ma mniejszą moc niż Vitamix, i pewnie koktajle w nim zrobione nie są aż tak jedwabiście gładkie, a masła orzechowe nie robią się aż tak szybko, ale do tego typu produktów jak w przepisie powyżej jest wygodniejszy bo można łatwiej wyjąć z niego zmiksowane składniki, w Vitamix'ie czasem to trudne, jeśli składniki nie są mokre/płynne. A do tego świetnie ściera owoce i warzywa, lepiej, szybciej i wygodniej niż tarka, z powodzeniem zrobisz też w nim pesto, pastę czy mleko roślinne, po prostu będzie to trochę dłużej trwało i nie zawsze będzie idealnie gładkie, ale przecież nie zawsze takie musi być ;) a kosztuje ok. 400zł
Cudne:))
ReplyDeletesuper! już wiem, że domowe będę robić, bo kupne w takim wydaniu bardzo mi smakują, więc te tym bardziej :) poza tym, podobają mi się te zdjęcia!
ReplyDeletezdrowe i domowe batony! pycha! to coś dla mnie :)
ReplyDeleteFantastyczny pomysł :)
ReplyDeletedzięki dziewczyny ;)
ReplyDeleteJa najbardziej lubię te limonkowe :-) Spróbuję zrobić wg Twojego przepisu z daktyli, nerkowców, migdałów oraz soku z limonki, imbiru i chili.
ReplyDeletePiękne jasne zdjęcia, jestem pełna podziwu!
ReplyDeleteAn@Mari
dziękuję bardzo Ana Mari :)
DeleteHi Can You Please Translate the Recipes Into English! I Would Really appreciate it!
ReplyDeletebut, there is an english translation, just above the last picture... :) All my recipes are translated at the bottom of the site
Deletewow, piękne! A ja mam pytanie - czy mogłabyś podać też ile kalorii i składników odżywczych mają te cudowne kulinarne pomysły? :) brawo za wersję angielską!
ReplyDeletedzięki ;) p.s. z ciekawości wpisałam w cron-o-metrze składniki i wyszło 1640 kcal w całości, czyli jak to podzielić na 10 sztuk, to jeden batonik ma ok. 164 kcal ;) a z wartości odżywczych to wysoka dawka białka, kwasów tłuszczowych omega-6, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, witaminy E, witamin B1, B2, B3, B5, B6 i błonnika. pozdrawiam i polecam https://cronometer.com ;) tam wszystko fajnie można sprawdzić
DeleteZrobiłam bez daktyli i jablek;) Zamiast tego dosypałam żurawiny i szklankę maki owsianej. Dodałam również troche oleju z orzechów włoskich. Inspiracja oczywiście był twój przepis i gdy następnym razem będę miała suszone jabłka chętnie wypróbuje.
ReplyDeleteNajlepsze batoniki świata :3
ReplyDeleteRobiłem kilka razy w marnej jakości malakserze i wychodziły może trochę nie tak gładkie i jednolite jak na zdjęciu tutaj, ale smakowo było i tak pycha. A właśnie pierwszy raz zrobiłem w wysokoobrotowym blenderze i zrobiła się taka glina ( do tego przegrzana ) że nie wiem czy będzie jadalne jak ochłonie, bu :/
ReplyDeletena pewno będzie ;) a następnym razem, po prostu miksuj krócej ;)
DeleteFajne!
ReplyDeleteI want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice day! Feel free to visit my website;
ReplyDeletemagnificent put up, very informative.
ReplyDeleteI am confident, you have a huge readers' base already!
ReplyDeletelooking forward for more posts. Thanks Feel free to visit my website;
ReplyDelete
ReplyDeleteThanks for such a fantastic blog.
ReplyDeleteYour article looks really adorable, here's a site link i dropped for you which you may like.
Very informative article also check my blog post for Top best earnings tools and many more must check
ReplyDeleteSuper site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your sustenance in addition, Thanks
ReplyDeleteYour writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.
ReplyDeleteYour personal stuffs is beautiful. All the time deal with it up!
ReplyDeleteI cant wait to learn much more from you. This is actually a great site.
ReplyDeleteImpressive website. Numerous helpful tips in this article.
ReplyDeleteThank you one million and please continue the gratifying work.
ReplyDelete