WEGAŃSKIE DOMOWE BATONY ENERGETYCZNE: JABŁKOWO CYNAMONOWE

VEGAN ENERGY BARS: APPLE WITH CINNAMON





Inspiracją do powstania tych batonów były gotowe batoniki "RAW BITE" o tym samym smaku. Oczywiście tym gotowym nic nie brakuje (no może poza niższą ceną ;)), są pyszną, zdrową i doskonałą przekąską, jednak już od dawna chciałam stworzyć tego typu batoniki w domu. 




Wyszły rewelacyjne. Dla mnie idealne. Poza tym o wiele tańsze. Więc jeśli często sięgacie po tego typu szybki posiłek energetyczny, łatwo i tanio stworzycie do w domu. Z ciekawości policzyłam i przybliżony koszt jednego batonika, przy wykorzystaniu dobrej jakości BIO produktów, których użyłam, wyszedł: 2,50 zł.

Batony idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy i szkole, czy zastrzyk energii po treningu  lub podczas podróży. Odżywią i nasycą na kilka godzin.


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon



SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 10 batonów 9x3x1,5 cm):

  • 1 szklanka migdałów (150g)
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (150g)
  • 1 szklanka suszonych jabłek (krążki lub paski) (40g)
  • 1/2 szklanki rodzynek (70g)
  • 1 łyżeczka cynamonu


PRZYGOTOWANIE:

Aby ułatwić sobie zmiksowanie masy, migdały mielimy na mąkę, w młynku do kawy. Wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy 2-3 minuty, aż z migdałów lekko wytrąci się olej, który nam ładnie "poskleja" wszystkie składniki.


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon


Powstałą masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie dociskamy i chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc. Po wyjęciu z formy kroimy w prostokąty.


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon


A potem najlepiej jeśli owiniemy je papierem do pieczenia (z wierzchu są dość lepkie i tłuste). Przechowujemy je w lodówce do 7 dni lub w woreczku strunowym w zamrażarce do 2 miesięcy. Choć wątpię, aby u kogokolwiek przetrwały niezjedzone aż tak długo ;)


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon


Smacznego ☺


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon


These homemade bars were inspired by "RAW BITE" bars. Of course, these store-bought bars are very tasty and make a great energy snack, but for a long time now I wanted to create this kind of quick meal on-the-go at home.

They came out excellent. Moreover, a lot cheaper. So if you often reach for this type of food, don't hesitate and make it at home.

Bars are perfect for lunch at work or at school, or a boost of energy after a workout or while traveling.



INGREDIENTS (7x7" dish, 10 bars):

  • 1 C almonds (150g)
  • 1 C dried pitted dates (150g)
  • 1 C dried apples (40g)
  • 1/2 C raisins (70g)
  • 1 tsp cinnamon



PREPARATION:

To help yourself to mix everything well, first make almond flour, simply put your almonds in a coffee grinder, and grind. Next transfer the flour to a blender or food processor, add the rest of the ingredients and blend for about 2 minutes, until you will see the oil coming out from the almonds, which will perfectly "glue" all ingredients together. 
Then put everything in a prepared dish lined with baking paper and press it well. Refrigerate for minimum 2 hours, preferably overnight. 
Cut it into bar shapes and cover with baking paper (it's slighlty greasy so it's better to wrap the bars).
Store them in the fridge (for up to a week) or in the freezer (for up to 2 months). Although I don't think they will last that long uneaten ;)

Enjoy ☺


Homemade vegan energy bars, apple with cinnamon

32 komentarze:

  1. Hej! Od jakiegoś czasu śledzę Twojego bloga i podziwiam Twój talent ;) jako osoba początkująca (ale ambitna :p) kulinarnie, mam pytanie/ prośbę o poradę w kwestii zakupu blendera. Jakie urządzenie byłoby najlepsze, jeśli interesuje mnie przygotowywanie smoothies z owoców i warzyw, zup krem i preparowania orzechów (na przepis na przykład jak ten, albo na masło orzechowe)? Oraz, czy znajdę dobrej jakości urządzenie tego typu w zakresie do 500 zł?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Dziękuję za miłe słowa ;) ja naprzemiennie z Vitamix'em, który dla mnie nie ma sobie równych ;) używam takiego blendero-robota: http://www.bosch-home.pl/produkty/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-i-miksery/blendery/MSM88190.html?source=browse
      świetnie się sprawdza, a do tego łączy w sobie funkcję kilku urządzeń, ma mniejszą moc niż Vitamix, i pewnie koktajle w nim zrobione nie są aż tak jedwabiście gładkie, a masła orzechowe nie robią się aż tak szybko, ale do tego typu produktów jak w przepisie powyżej jest wygodniejszy bo można łatwiej wyjąć z niego zmiksowane składniki, w Vitamix'ie czasem to trudne, jeśli składniki nie są mokre/płynne. A do tego świetnie ściera owoce i warzywa, lepiej, szybciej i wygodniej niż tarka, z powodzeniem zrobisz też w nim pesto, pastę czy mleko roślinne, po prostu będzie to trochę dłużej trwało i nie zawsze będzie idealnie gładkie, ale przecież nie zawsze takie musi być ;) a kosztuje ok. 400zł

      Delete
  2. super! już wiem, że domowe będę robić, bo kupne w takim wydaniu bardzo mi smakują, więc te tym bardziej :) poza tym, podobają mi się te zdjęcia!

    ReplyDelete
  3. zdrowe i domowe batony! pycha! to coś dla mnie :)

    ReplyDelete
  4. Fantastyczny pomysł :)

    ReplyDelete
  5. Ja najbardziej lubię te limonkowe :-) Spróbuję zrobić wg Twojego przepisu z daktyli, nerkowców, migdałów oraz soku z limonki, imbiru i chili.

    ReplyDelete
  6. Piękne jasne zdjęcia, jestem pełna podziwu!

    An@Mari

    ReplyDelete
  7. Hi Can You Please Translate the Recipes Into English! I Would Really appreciate it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. but, there is an english translation, just above the last picture... :) All my recipes are translated at the bottom of the site

      Delete
  8. wow, piękne! A ja mam pytanie - czy mogłabyś podać też ile kalorii i składników odżywczych mają te cudowne kulinarne pomysły? :) brawo za wersję angielską!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki ;) p.s. z ciekawości wpisałam w cron-o-metrze składniki i wyszło 1640 kcal w całości, czyli jak to podzielić na 10 sztuk, to jeden batonik ma ok. 164 kcal ;) a z wartości odżywczych to wysoka dawka białka, kwasów tłuszczowych omega-6, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, witaminy E, witamin B1, B2, B3, B5, B6 i błonnika. pozdrawiam i polecam https://cronometer.com ;) tam wszystko fajnie można sprawdzić

      Delete
  9. Zrobiłam bez daktyli i jablek;) Zamiast tego dosypałam żurawiny i szklankę maki owsianej. Dodałam również troche oleju z orzechów włoskich. Inspiracja oczywiście był twój przepis i gdy następnym razem będę miała suszone jabłka chętnie wypróbuje.

    ReplyDelete
  10. Najlepsze batoniki świata :3

    ReplyDelete
  11. Robiłem kilka razy w marnej jakości malakserze i wychodziły może trochę nie tak gładkie i jednolite jak na zdjęciu tutaj, ale smakowo było i tak pycha. A właśnie pierwszy raz zrobiłem w wysokoobrotowym blenderze i zrobiła się taka glina ( do tego przegrzana ) że nie wiem czy będzie jadalne jak ochłonie, bu :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. na pewno będzie ;) a następnym razem, po prostu miksuj krócej ;)

      Delete
  12. I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice day! Feel free to visit my website;

    ReplyDelete
  13. magnificent put up, very informative.

    ReplyDelete
  14. I am confident, you have a huge readers' base already!

    ReplyDelete
  15. looking forward for more posts. Thanks Feel free to visit my website;

    ReplyDelete

  16. Thanks for such a fantastic blog.

    ReplyDelete

  17. Your article looks really adorable, here's a site link i dropped for you which you may like.

    ReplyDelete
  18. Very informative article also check my blog post for Top best earnings tools and many more must check

    ReplyDelete
  19. Super site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your sustenance in addition, Thanks

    ReplyDelete
  20. Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

    ReplyDelete
  21. Your personal stuffs is beautiful. All the time deal with it up!

    ReplyDelete
  22. I cant wait to learn much more from you. This is actually a great site.

    ReplyDelete
  23. Impressive website. Numerous helpful tips in this article.

    ReplyDelete
  24. Thank you one million and please continue the gratifying work.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION