MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z AWOKADO, FASOLĄ, KUKURYDZĄ I JARMUŻEM

MEXICAN SALAD WITH AVOCADO,BEANS,SWEETCORN AND KALE






Sałatki to moje ulubione danie. Uwielbiam, jak na moim talerzu ląduje coś kolorowego, pełnego świeżości i witamin. Danie, które dodaje energii, a nie powoduje senności. Ta sałatka jest tego doskonałym przykładem. Bo mimo tego, że jest pełna surowych warzyw to potrafi doskonale nasycić. Jest kremowa, dzięki awokado i bardzo odżywcza, bo pełna rożnego rodzaju wartościowych składników, jest także chrupiąca, lekko pikantna i delikatnie cytrusowa. Stanowi ona doskonałą opcję na kolację, lunch do pracy lub dodatek do obiadu. Polecam


Vegan mexican style salad with beans,sweetcorn,avocado and kale



Dostojny jarmuż, korzystnie działa na: naczynia krwionośne, układ odpornościowy, skórę, włosy, paznokcie, wzrok, kości, serce, mięśnie. Zawiera bardzo dużo białka (4,28g w 100g jarmużu), sporą dawkę witaminy K,C,E, kwasu foliowego, luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu, prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi. Do tego młoda kukurydza, którą można jeść na surowo, prosto z kolby, papryki w różnych kolorach, które teraz są wyjątkowo tanie i piękne, dojrzałe awokado odmiany Hass. To wszystko, czyni tę sałatkę, naprawdę wyjątkową.

Vegan mexican style salad with beans,sweetcorn,avocado and kale

Na podstawie tego przepisu


SKŁADNIKI (4-6 porcji):
  • 10 gałązek jarmużu
  • 1 kubek ugotowanej fasoli (czerwonej lub czarnej)
  • 1 kolba świeżej kukurydzy (lub 1 szklanka mrożonej)
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • 1,5 awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 papryczki pepperoni lub jalapeño


DRESSING:
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:

Myjemy wszystkie składniki. Z łodyg jarmużu odrywamy liście i siekamy je, lub rozrywamy w dłoniach na drobne kawałki. Wrzucamy je do dużej miski, następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, awokado i pomidora, posiekaną cebulę i kolendrę oraz papryczkę pepperoni. Potem wsypujemy fasolę i ziarenka kukurydzy.

Vegan mexican style salad with beans,sweetcorn,avocado and kale

W blenderze miksujemy składniki na dressing, polewamy nim sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka zachowa świeżość, przechowywana w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺

Vegan mexican style salad with beans,sweetcorn,avocado and kale


Salads are my favorite dish. I love when on my plate lands something colorful, full of freshness and vitamins. Dish that adds energy, and does not cause drowsiness. This salad is a perfect example of this. Because despite the fact that it is full of raw vegetables, it can satisfy you for few hours. It is creamy, thnks to avocado and very nutritious because it's full of many kinds of valuable components, it's also crispy, slightly spicy and slightly citrusy. It is an excellent option for supper, lunch to work or addition to dinner.

Wonderful kale, which is good for your: blood vessels, immune system, skin, hair, nails, eyes, bones, heart, muscles. Contains a lot of protein (100g 4,28g kale), a large dose of vitamin K, C, E, folic acid, lutein, zeaxanthin, beta-carotene, provitamin A, calcium, iron, magnesium, potassium, copper.
Along with it, there is a young corn that can be eaten raw, straight from the cob, peppers of different colors, which are now extremely cheap and beautiful, ripe Hass avocados. Makes this salad so special.


Based on this recipe.


INGREDIENTS (4-6 portions):
  • 10 sprigs of kale (4C chopped, stalks removed)
  • 1 C cooked beans (black beans or red kidney beans
  • 1 corn on the cob (or 1 C frozen corn kernels)
  • 2 belle peppers (in different colors)
  • 1,5 avocado
  • 1 large tomato
  • 1 small red onion
  • 1/2 C chopped fresh coriander
  • 1/2 fresh pepperoni pepper or jalapeño pepper

DRESSING:
  • 1/2 avocado
  • 1/2 water
  • juice from 1/2 lime
  • 1 tsp cumin
  • 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 1/2 tsp ground black pepper

PREPARATION:

Wash all the ingredients. Put chopped or shredded kale in a large bowl, then add cubed bell peppers, avocado and tomato. After that add chopped onion, coriander and pepperoni/jalapeno pepper. At the end add beans and sweetcorn.
Mix dressing ingredients in a blender, pour over the salad and gently mix the ingredients. Salad will sty fresh in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺

Vegan mexican style salad with beans,sweetcorn,avocado and kale

5 komentarze:

  1. piękna, kolorowa i zdrowa!

    ReplyDelete
  2. jak widzę taką sałatkę od razu się uśmiecham - tyle w niej kolorów, tyle w niej zdrowia i najlepszego smaku -nic dodać, nic ująć! :)

    ReplyDelete
  3. mniam...kolorowo, zdrowo i smacznie - zapisuję przepis do wypróbowania.

    ReplyDelete
  4. Bardzo mi się to podoba, zwłaszcza ten dressing z awokado!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION