COCONUT-CARROT PANCAKES
One są taaaaakie dobre, smakują właściwie jak ciastka, a przy tym stanowią bardzo pożywne śniadanie, marchewka jest tu nietypowym i bardzo ciekawym dodatkiem, który doskonale komponuje się z kokosem. Prawdziwe śniadanie na wypasie. Polecam
Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd
SKŁADNIKI (ok. 10 placuszków):
- 1 szklanka mąki razowej typ 2000 (pszennej,orkiszowej,żytniej)
- 2 łyżki cukru (brzozowego,kokosowego,brązowego trzcinowego)
- 1/4 szklanki organicznych wiórek kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej
- 1 szklanka mleka kokosowego (można zastąpić innym, ale z tym są najlepsze)
- 1 łyżka organicznego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki drobno startej marchewki
- 1/3 laski wanilii (same ziarenka) lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- posiekane pekany lub orzechy włoskie (do posypania, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Wsypujemy suche składniki do średniej miski (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól) i mieszamy.
W drugiej, mniejszej misce łączymy mleko kokosowe i rozpuszczony wcześniej olej kokosowy. Dodajemy wanilię i mieszamy.
Łączymy zawartość obu misek, dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, w międzyczasie zagrzewając patelnię z bardzo niewielką ilością oleju kokosowego.
Ciasto nakładamy łyżką stołową, jedna łyżka stołowa to jeden placuszek. Równomiernie je rozprowadzamy na patelni i smażymy chwilę, aż na powierzchni pojawią się bąbelki a pancakes nabiorą złotego koloru. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność aż skończy nam się masa.
Podajemy ciepłe, posypane marchewką, wiórkami kokosowymi, pekanami/orzechami włoskimi i polane syropem klonowym lub syropem z agawy.
Smacznego ☺
They are soooooo good, actually they taste like cookies, and at the same time are a very nutritious breakfast. Carrot here is an unusual and very interesting addition that combines perfectly with the coconut. Real vegan breakfast feast.
Slightly modified recipe from this site.
INGREDIENTS (for about 10 pamcakes):
- 1 C wholemeal flour (wheat,spelt or rye)
- 2 tbsp of sugar (xylitol/coconut sugar or brown cane sugar)
- 1/4 C organic dessicated coconut
- 1,5 tsp baking powder
- 1 pinch of pink himalayan salt
- 1 C coconut milk (you can substitute with other kind, but this one is the best)
- 1 tbsp organic virgin coconut oil
- 1/2 C finely grated carrot
- 1/3 vanilla bean (just the seeds) or 1/2 tsp dried vanilla
- choped pecans or walnuts (optional for garnish)
PREPARATION:
In one bowl mix dry ingredients (flour,sugar,dessicated coconut,baking powder,salt), in another one mix the milk with melted coconut oil and vanilla.
Combine both mixtures, stir in carrot and let batter rest for 5 minutes while preheating skillet to medium heat.
Once skillet is hot, lightly grease the surface with a little bit of coconut oil. Spoon the batter (using a regular tablespoon) and spread it on a pan, each spoon will become one pancake, you should get about 10 fo them. Fry until golden brown.
Serve hot, sprinkled with grated carrot, dessicated coconut, chopped pecans/walnuts. Pour some maple syrup or agave nectar on top.
Enjoy ☺
To musi być TAAAAKIE pyszne!
ReplyDeleteone są po prostu cudowne! uwielbiam łączyć marchew z kokosem :)
ReplyDeletewyglądają super! i ta marcheweczka :)
ReplyDeleteJadłabym! Napatrzeć się nie mogę...
ReplyDeleteA można zrobić wersję bezglutenową? Czym najlepiej zastąpić mąkę w takim przypadku?
ReplyDeleteoczywiście, najlepiej użyć mąki z ciecierzycy, i łatwo zrobisz ją sama: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/08/vegan-diy-domowa-maka-z-ciecierzycy.html pozdrawiam
DeleteThese photos are gorgeous!
ReplyDeleteCzy można użyć zwykłej mąki? mam wszystkie składniki oprócz tej mąki razowej :(
ReplyDeleteoczywiście ;) zwykła też się sprawdzi
ReplyDelete