ZUPA Z DYNI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I IMBIREM

             PUMPKIN SOUP WITH RED LENTILS AND GINGER



Pyszna i mocno rozgrzewająca zupa. W sam raz na nadchodzące chłodne wieczory.




W roli głównej występuje słoneczna dynia, towarzyszy jej bogata w białko soczewica i pomocny w walce z przeziębieniami: imbir. Do tego korzenne nuty gałki muszkatołowej, chrupiące aromatyczne pestki i smaczny, sycący posiłek mamy gotowy.


Fall pumpkin soup with red lentils and ginger


Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym wysoce odżywcza. Charakteryzuje się dużą zawartością cynku, witamin z grupy B, witaminy A, beta-karotenu, potasu, fosforu, wapnia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nie traci cennych właściwości, nawet po ugotowaniu.





SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 kg dyni (ważonej po obraniu i pokrojeniu w kostkę)
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1/3 bulwy selera
  • 2 marchewki
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 L bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • do posypania zupy: świeżo starta gałka muszkatołowa,podprażone pestki dyni i słonecznika, świeże listki oregano



Fall pumpkin soup with red lentils and ginger


PRZYGOTOWANIE:

Po obraniu i pokrojeniu dyni, powtarzamy tę czynność z pozostałymi warzywami (marchew, seler, ziemniaki). Odstawiamy.
Siekamy cebulę i wrzucamy ją do garnka z rozgrzanymi dwiema łyżkami oleju. Podsmażamy chwilę, dodajemy starty imbir i chwilę dusimy. 
Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, soczewicę, mieloną gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Po 2 minutach wlewamy bulion i nastawiamy minutnik na 30 minut.
Zupę gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, a soczewica "rozpadła" się w zupie, połowę zawartości garnka wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy to z powrotem do garnka, podgrzewamy, a następnie rozlewamy do misek. Posypujemy prażonymi pestkami i świeżo startą gałką muszkatołową.

Smacznego ☺


Fall pumpkin soup with red lentils and ginger


Delicious and very warming soup. Just in time for the upcoming chilly evenings.  Sunny pumpkin, accompanied by a protein rich lentils and ginger, which is helping to fight with colds. Above that, spicy notes of nutmeg, crispy aromatic seeds and tasty, fulfilling meal is ready.

Pumpkin is low in calories, yet highly nutritional. characterized by a high content of zinc, vitamin B, vitamin A, beta-carotene, potassium, phosphorus, calcium. It's alkaline for the body, strengthens the immune system and not lose valuable properties, even after cooking.



INGREDIENTS (4 portions):
  • 1kg pumpkin (peeled and diced)
  • 2 large potatoes
  • 1 C red lentils
  • 1 onion
  • 1/3 piece of celeriac
  • 2 carrots
  • 1,5 cm piece of fresh ginger
  • 1 L vegetable stock
  • 1/2 tsp ground nutmeg
  • 1/3 tsp pink himalayan salt
  • 1/4 tsp ground black pepper
  • for garnish: toasted pumpkin and sunflower seeds, freshly grated nutmeg, fresh oregano leaves

PREPARATION:

After peeling and dicing pumpkin, repeat this step with the other vegetables (carrots, celery, potatoes). Then set aside.
After that, chop the onion and toss it into the pot with hot oil (2 tbsp). Fry a while, add the grated ginger and cook for a minute.
Then add chopped vegetables, lentils, ground nutmeg and mix thoroughly. After 2 minutes, pour in the broth and set the timer for 30 minutes. 
Boil the soup over medium heat, stirring occasionally. 
When all the vegetables in the soup are soft and lentils "broke down" pour half of the contents of the pot into the blender cup and blend until smooth. Pour it back into the pot to warm it up, and then serve. Sprinkle with toasted seeds and freshly grated nutmeg.

Enjoy ☺

Fall pumpkin soup with red lentils and ginger

7 komentarze:

  1. idealna jesienna zupa, na rozgrzanie, na poprawę humoru... zresztą na każdą okazje - zawsze pyszna! zapisuję i robię, choć już sporo ma pomysłów na takie zupy, to ten zdecydowanie chcę wypróbować :)

    ReplyDelete
  2. Kremy z dyni wielbię pod każdą postacią!

    ReplyDelete
  3. cud miód malina yy.. tzn. dynia ;)

    ReplyDelete
  4. Boski zapach imbiru i gałki muszkatołowej! Właśnie wszystko bulgocze. Ciekawa jestem smaku. Mniam :)

    ReplyDelete
  5. Pyyyszna zupa <3 dziś zrobiłam nie mogłam się nią najeść i z trudem odeszłam od garczka ;) kolejny bardzo dobry przepis gratulacje dla autorki bloga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasia, dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że smakuje :) ja też ją bardzo lubię

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION