SURÓWKA / RYŻ Z KALAFIORA Z ZIELONYM GROSZKIEM, KUMINEM I CYTRYNOWYM DRESSINGIEM

RAW CAULIFLOWER "RICE" SALAD WITH PEAS, CUMIN AND LEMON DRESSING.



Kalafior. Niby takie zwykłe i pospolite warzywo, które najczęściej znamy jako dodatek do obiadu, ugotowany i polany podsmażaną bułką tartą. A jednak istnieje wiele sposobów, aby z tego "nudnego" wydawać by się mogło warzywa, zrobić coś bardzo ciekawego i zupełnie nowego. W kuchniach witarian ryż/kuskus z kalafiora jest znany i popularny, a jeśli jeszcze nie mieliście okazji jego spróbować to gorąco zachęcam. Przygotowuje się go w mgnieniu oka, a dodatki możemy sobie dowolnie dobierać.


Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing


Dziś przedstawiam wam genialną surówkę/ryż z kalafiora z dodatkiem młodego zielonego groszku, kuminu i cytrynowego dressingu. Jest lekka, świeża, charakterna dzięki kuminowi i lekko pikantna dzięki chili. Jedząc ją właściwie zapomina się, że jest zrobiona ze zwykłego kalafiora, bo feeria smaków i aromatów jaką nam ona serwuje jest duża i bogata. Spróbujcie, naprawdę warto.


Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing

Nieznacznie zmodyfikowany przepis autorstwa Susan Powers z Rawmazing.



SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

SAŁATKA:

  • 1/2 dużego kalafiora
  • 1 szklanka wyłuskanego świeżego zielonego groszku *
  • 3 pędy szczypiorku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić nasionami słonecznika)
  • chili w płatkach i skórka z niewoskowanej cytryny do posypania

* poza sezonem użyjmy mrożonego, który należy podgotować 5 minut a następnie wrzucić do lodowatej wody aby zachował swój soczysty kolor, następnie dokładnie odsączyć i dodać do surówki



DRESSING:

  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • sól i pieprz, do smaku



PRZYGOTOWANIE:

Kalafiora dzielimy na małe części, odkrajamy twarde łodygi, same różyczki wrzucamy do pojemnika blendera i kilkukrotnie włączamy miksowanie aby kalafior zamienił się w drobniutkie i sypkie kawałki, przypominające ryż (miksujemy stopniowo i nie za długo aby zamiast ryżu nie powstała nam pasta). Najlepiej jest robić to w dwóch partiach, żeby wszystko równomiernie się zmiksowało.


Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing


W małej miseczce lub małym słoiczku łączymy ze sobą sok z cytryny, kumin, syrop klonowy, imbir, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy (jeśli używamy słoika to zakręcamy go i potrząsamy nim aby składniki dokładnie się zmieszały). 


Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing


Następnie przesypujemy nasz ryż z kalafiora do miski, dodajemy groszek, orzeszki, posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Wszystko polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.


Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing


Dodajemy więcej soli i pieprzu (jeśli trzeba) i posypujemy odrobiną chili w płatkach i startą skórką z cytryny.  Serwujemy natychmiast.

Smacznego ☺


Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing


Cauliflower. So ordinary and common vegetable. But there are many ways to make this "boring" vegetable more interesting and new. In many "raw" kitchens, cauliflower rice is very popular, if you haven't tried it yet, now it's the time. It is prepared in the blink of an eye, and other ingredients are your choice.
Today I present to you a brilliant cauliflower rice/salad with fresh green peas, cumin and lemon dressing.
It is light, fresh, aromatic thanks to cumin and slightly spicy thanks to chili. When you eat it you actually forget that it's made of rice, cause the number of flavours and aroma you get from it is huge. Try it, it's really worth it.


Slightly modified recipe by Susan Powers from Rawmazing.


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 1/2 head of large cauliflower
  • 1 C fresh peas (hulled)
  • 3 scallions
  • 2 tbsp pine nuts or sunflower seeds
  • dried chili flakes (optional) and fresh lemon peel, from organic lemon (for sprinkling)


DRESSING:

  • 1/2 C fresh lemon juice
  • 1/2 tsp cumin seeds
  • 2 tsp maple syrup or agave nectar
  • 1 tsp fresh grated ginger
  • salt and pepper to taste

PREPARATION:

Cut the cauliflower florets from the stem. Pulse in food processor until the cauliflower is the size of pieces of rice. Add peas, chopped scallions, nuts/seeds and mix well. In a small bowl or a small jar, whisk together lemon juice, cumin, maple syrup, ginger and a little bit of salt and pepper. Pour over cauliflower mixture and stir to combine. Add more salt and pepper if necessary, sprinkle with chili flakes and lemon zest and serve immediatelly.

Enjoy ☺

Cauliflower rice with fresh peas, cumin and lemon dressing

3 komentarze:

  1. lubię podjadać surowego kalafiora, ale zrobić z niego ryż? na to bym nie wpadła ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja też lubię go chrupać, a to jest super opcja na jego ciekawe podanie :)

      Delete
  2. Bardzo oryginalny przepis, powiedziałabym, że wręcz odważny ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION