RAW CAULIFLOWER "RICE" SALAD WITH PEAS, CUMIN AND LEMON DRESSING.
Kalafior. Niby takie zwykłe i pospolite warzywo, które najczęściej znamy jako dodatek do obiadu, ugotowany i polany podsmażaną bułką tartą. A jednak istnieje wiele sposobów, aby z tego "nudnego" wydawać by się mogło warzywa, zrobić coś bardzo ciekawego i zupełnie nowego. W kuchniach witarian ryż/kuskus z kalafiora jest znany i popularny, a jeśli jeszcze nie mieliście okazji jego spróbować to gorąco zachęcam. Przygotowuje się go w mgnieniu oka, a dodatki możemy sobie dowolnie dobierać.
Dziś przedstawiam wam genialną surówkę/ryż z kalafiora z dodatkiem młodego zielonego groszku, kuminu i cytrynowego dressingu. Jest lekka, świeża, charakterna dzięki kuminowi i lekko pikantna dzięki chili. Jedząc ją właściwie zapomina się, że jest zrobiona ze zwykłego kalafiora, bo feeria smaków i aromatów jaką nam ona serwuje jest duża i bogata. Spróbujcie, naprawdę warto.
Nieznacznie zmodyfikowany przepis autorstwa Susan Powers z Rawmazing.
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
SAŁATKA:
- 1/2 dużego kalafiora
- 1 szklanka wyłuskanego świeżego zielonego groszku *
- 3 pędy szczypiorku
- 2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić nasionami słonecznika)
- chili w płatkach i skórka z niewoskowanej cytryny do posypania
* poza sezonem użyjmy mrożonego, który należy podgotować 5 minut a następnie wrzucić do lodowatej wody aby zachował swój soczysty kolor, następnie dokładnie odsączyć i dodać do surówki
DRESSING:
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora dzielimy na małe części, odkrajamy twarde łodygi, same różyczki wrzucamy do pojemnika blendera i kilkukrotnie włączamy miksowanie aby kalafior zamienił się w drobniutkie i sypkie kawałki, przypominające ryż (miksujemy stopniowo i nie za długo aby zamiast ryżu nie powstała nam pasta). Najlepiej jest robić to w dwóch partiach, żeby wszystko równomiernie się zmiksowało.
W małej miseczce lub małym słoiczku łączymy ze sobą sok z cytryny, kumin, syrop klonowy, imbir, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy (jeśli używamy słoika to zakręcamy go i potrząsamy nim aby składniki dokładnie się zmieszały).
Następnie przesypujemy nasz ryż z kalafiora do miski, dodajemy groszek, orzeszki, posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Wszystko polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy więcej soli i pieprzu (jeśli trzeba) i posypujemy odrobiną chili w płatkach i startą skórką z cytryny. Serwujemy natychmiast.
Cauliflower. So ordinary and common vegetable. But there are many ways to make this "boring" vegetable more interesting and new. In many "raw" kitchens, cauliflower rice is very popular, if you haven't tried it yet, now it's the time. It is prepared in the blink of an eye, and other ingredients are your choice.
Today I present to you a brilliant cauliflower rice/salad with fresh green peas, cumin and lemon dressing.
It is light, fresh, aromatic thanks to cumin and slightly spicy thanks to chili. When you eat it you actually forget that it's made of rice, cause the number of flavours and aroma you get from it is huge. Try it, it's really worth it.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 1/2 head of large cauliflower
- 1 C fresh peas (hulled)
- 3 scallions
- 2 tbsp pine nuts or sunflower seeds
- dried chili flakes (optional) and fresh lemon peel, from organic lemon (for sprinkling)
DRESSING:
- 1/2 C fresh lemon juice
- 1/2 tsp cumin seeds
- 2 tsp maple syrup or agave nectar
- 1 tsp fresh grated ginger
- salt and pepper to taste
PREPARATION:
Cut the cauliflower florets from the stem. Pulse in food processor until the cauliflower is the size of pieces of rice. Add peas, chopped scallions, nuts/seeds and mix well. In a small bowl or a small jar, whisk together lemon juice, cumin, maple syrup, ginger and a little bit of salt and pepper. Pour over cauliflower mixture and stir to combine. Add more salt and pepper if necessary, sprinkle with chili flakes and lemon zest and serve immediatelly.
Enjoy ☺
lubię podjadać surowego kalafiora, ale zrobić z niego ryż? na to bym nie wpadła ;)
ReplyDeleteja też lubię go chrupać, a to jest super opcja na jego ciekawe podanie :)
DeleteBardzo oryginalny przepis, powiedziałabym, że wręcz odważny ;)
ReplyDelete