CUKIERKI Z KSYLITOLEM, KTÓRE WZMACNIAJĄ SZKLIWO ZĘBÓW I REDUKUJĄ PRÓCHNICĘ.



Xylitol mints


Na naszym rynku pojawiły się nowe, bardzo ciekawe, smaczne i zdrowe cukierki z ksylitolu. Co je wyróżnia? Nie zawierają cukru ani sztucznych słodzików, są zrobione z ksylitolu, który wprawdzie określany jest cukrem brzozowym, ale ma zupełnie odwrotne działanie niż zwykły cukier czy inne substancje słodzące. Jakie? Właściwości prozdrowotnych ksylitol ma wiele, odkwasza, przywraca równowagę kwasowo zasadową w jamie ustnej, ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia. Poniżej przytaczam fragment bardzo ciekawaego artykułu, który szerzej opisuje jego działania, warto go przeczytać.




Xylitol mints



KSYLITOL / XYLITOL / CUKIER BRZOZOWY

    "Cukier jest związkiem chemicznym łatwym do strawienia, bo jest praktycznie gotowym do użycia podstawowym nośnikiem energii, bez wysiłku ze strony organizmu. Jest przez to niestety bardzo kuszący, dlatego z taką przyjemnością sięgamy po słodycze.
    Regularne spożywanie dużych ilości cukru, w jakiejkolwiek postaci, (białej, brązowej, sacharozy, fruktozy, glukozy, maltozy, laktozy, różnych syropów, słodu, miodu), czyni ogromne spustoszenie w organizmie, nadmiernie go zakwaszając.Powoduje hipoglikemię, które z kolei prowadzą do otyłości i cukrzycy, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
Spożywany w takich ilościach cukier zubaża organizm z soli mineralnych i witamin, podnosi ciśnienie krwi, odpowiada za wzrost trójglicerydów i za zły cholesterol (LDL). Tym samym zwiększa ryzyko zawału serca, przyczynia się do powstawania próchnicy zębów, zapalenia ozębnej i ogólnego zainfekowania organizmu.Dzieci spożywające nadmiar słodyczy mają kłopoty z uczeniem się i koncentracją. Dorośli- kłopoty z pamięcią.
    Cukier jest czynnikiem inicjującym niewydolność układu immunologicznego, co w konsekwencji powoduje takie choroby jak: artretyzm, astma oraz alergie. Zakłóca równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek nowotworowych.
    Ksylitol jest znany chemii organicznej od roku 1891. W roku 1930 istniał już w formie oczyszczonej. W czasie II wojny światowej, w cierpiącej na niedostatek cukru Finlandii, „odkryto” ponownie ksylitol. Chemikom udało się go ustabilizować i tak stał się praktycznym niskokalorycznym słodzikiem wytwarzanym z miejscowego surowca , którym stała się kora brzozowa.
Chemicznie ksylitol jest pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Odkryto także, że związek ten w organizmie ulega przemianie zupełnie bez udziału insuliny.W latach 60 ksylitol był stosowany w Niemczech, Szwajcarii, Związku Radzieckim i Japonii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków oraz jako źródło energii w kroplówkach podawanych pacjentom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością. Od tej pory w wielu krajach, w tym Włochy i Chiny, zaczęto wytwarzać ksylitol do użytku domowego z doskonałym skutkiem zdrowotnym. (...)
    Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier. Ze względu jednak na jego wpływ zdrowotny jest jego niemal dokładną przeciwnością. Podczas gdy cukier sieje w ustroju spustoszenie, ksylitol goi i naprawia; wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega degeneracjom, chronicznym chorobom, a nawet opóźnia procesy starzenia się tkanek i całego ustroju. (...)
    Ksylitol jest obecnie dostępny pod wieloma postaciami; w formie krystalicznej może zastępować cukier do potraw gotowanych i pieczonych, lub jako substancja słodząca do napojów. Stosuje się go również w gumach do żucia, miętówkach i w aerozolach do nosa. (...)
    Spożywanie zwykłego cukru stwarza wysoce kwasowe środowisko w jamie ustnej. Kwasy niszczą szkliwo i osłabiają zęby, czyniąc je podatnymi na infekcje bakteryjne a tym samym na próchnicę poprzez wcześniejszą ich demineralizację. (...)
Kiedy wnętrze jamy ustnej, pod wpływem spożywania cukru, ma odczyn kwaśny, staje się znakomitym miejscem do namnażania się bakterii i innych niekorzystnych drobnoustrojów jamy ustnej.     Ksylitol odwraca te niepożądane efekty spożywania cukru. Sam nie poddaje się fermentacji i pomaga w przywracaniu równowagi kwasowo zasadowej w jamie ustnej.
Odczyn zasadowy, który posiada i wytwarza po rozpuszczeniu w ślinie ksylitol, nie sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii, a szczególnie streptococus mutans i jest skutecznym inhibitorem w rozwoju tego zakażenia. Stosowany po umyciu zębów znakomicie, chroni i goi zęby oraz dziąsła.
Właściwie stosowany zatrzymuje procesy fermentacji i tłumi najbardziej szkodliwe szczepy bakterii jamy ustnej, doprowadzając do trwałych korzystnych przetasowań w ich charakterze. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego i jest efektywny w leczeniu małych ubytków próchniczych. Duże ubytki nie zasklepiają się, ale się utwardzają i stają się mniej podatne na dalszy rozwój próchnicy. Ułatwia to znacząco dentyście wyleczenie tego ubytku. (...)
    Konsekwentne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu na zęby wzmacnia ochronne czynniki w ślinie. Stymuluje jej napływ i wspomaga utrzymanie zawartych w niej soli mineralnych w użytecznej dla szkliwa formie." (fragment artykułu "KSYLITOL, czyżby nasze słodkie zbawienie?" na podstawie książki Sherill Sellman opracował dla Akademii Długowieczności lekarz Jan Pokrywka, Kłodzko 2007, cały artykuł dostępny jest tutaj)



Xylitol mints



Cukierki dostępne są w dwóch wariantach, jako miętówki "Peppersmith" (cytryna+mięta; mięta+eukaliptus) oraz owocowe drażetki "Tingz" (truskawka+wanilia, pomarańcza i mandarynka).
Miętówki mają bardzo orzeźwiający smak, nie są za słodkie, przyjemnie cytrynowe i intensywnie miętowe. Opakowanie jest ładne, proste i estetyczne i ma idealną wielkość "do torebki". Kosztują 7,49zł (25szt.)



Xylitol sweets


Drażetki są pysznie owocowe, intensywnie cytrusowe lub mocno truskawkowe. Mają zabawne motywy ze stworkami i edukacyjne notki. Dodatkowo są sygnowane jako polecane przez "British Dental Health Foundation" oraz "Vegetarian Society".


Xylitol sweets



Całe opakowanie "Tingz" (25 sztuk) ma tylko 36 kalorii. Jedna drażetka to niecałe 2 kcal. Cena jednego opakowania "Tingz" wynosi 5,99zł.


Xylitol sweets

Te naturalne i zdrowe słodkości można kupić w sklepie Zielona Bazylia. Jest to bardzo nowatorski sklep, który stawia na sprzedaż naturalnych, odżywczych słodkości, które nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie się prezentują. 

Estetyczne, przyjemne dla oka paczuszki, które skrywają w sobie wyjątkowe przysmaki. Bardzo mi się podoba charakter i oferta sklepu. Dodatkowym plusem są czytelne oznaczenia produktów z podziałem na wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. 

Wśród innych ciekawych produktów znaleźć można lody Smooze, które zrobione są z przecierowych soków i mleka kokosowego, a które po zakupie wystarczy włożyć do zamrażarki na 15 godz., żeby było gotowe do spożycia; a także wegańskie i bezglutenowe lizaki i żelki

My na pewno spróbujemy więcej produktów z tego sklepu, bo cukierki, nie dość, że świetnie smakują to są dobre na zęby ;) poza tym takie słodycze idealnie się nadadzą na nadchodzącego "zajączka" .

Polecamy ☺

6 komentarze:

  1. super, jeszcze o nich nie słyszałam ale chyba czas najwyższy się dowiedzieć więcej i je kupić:)

    ReplyDelete
  2. Właśnie jeszcze mam posmak ksylitolu w ustach :) Mieszkam w kraju gdzie ksylitol istnieje od dawien dawna a jego mieszkancy są jednym z narodów posiadających najbielsze zęby właśnie dzięki takim cukierkom. Mój synek odkąd skończył 1,5 roku je ksylitol, aktualnie 2 razy dziennie. Myślę,ze jest to super sprawa dla małych dzieciaków, żeby uchronić je przed szybką próchnicą, zwłaszcza tych,które nie chcą myć zębów albo spożywają dużo cukrów pod różnymi postaciami. Dzieciom zalecane jest stopniowe podawanie tj. najpierw jeden dziennie,po miesiacu 2 razy dziennie i kolejny miesiąc 3 razy dziennie. Maksymalnie 3 cukierki na dzień. Dzieci nieprzyzwyczajone do jedzenia ksylitolu mogą przypłacić bólem brzucha zresztą dorośli też. Cena widzę nie wygórowana. Tutaj podobne ale jest większy wybór.Inne dla dzieci, inne dla dorosłych również we wszystkich gumach do żucia ksylitol występuje. Fajnie, że w Pl można już kupić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, dzięki za tyle ciekawych informacji ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION