HOW TO MAKE WHEATGRASS JUICE WITHOUT A JUICER
W tym wpisie pokazuję, jak zrobić sok z trawy pszenicznej, jeśli nie posiadamy sokowirówki/wyciskarki. Omówiony przeze mnie sposób, nie dotyczy jedynie tego przykładowego soku. Metoda ta odnosi się do "produkcji" domowego mleka roślinnego z orzechów i nasion a także do innych soków, warzywnych lub owocowych.
Cały proces jest bardzo łatwy i zajmuje chwilę. Wybrałam sok z trawy pszenicznej ponieważ warto wykorzystywać go podczas przyrządzania zielonych koktajli. Warto też dodać, że trawy nie dodajemy i nie jemy w całości, gdyż jej źdźbła nie są trawione przez nasze żołądki. Dlatego wszędzie zalecane jest picie jedynie soku. Pozytywnych właściwości ma wiele (więcej na ten temat poniżej). Na zachodzie, jest on serwowany w topowych restauracjach RAW w formie "shotów", to sposób dla odważnych ;) Nie zaskoczy was fakt, że sok smakuje "trawiasto" jeśli taki smak wam nie przeszkadza to oczywiście możecie go pić bez żadnych dodatków, ja wykorzystuję go podczas przyrządzania koktajli, dodając do niego słodkie owoce, które balansują mocno "chlorofilowy" smak.
WŁAŚCIWOŚCI SOKU Z TRAWY PSZENICZNEJ
- "Odbudowuje czerwone krwinki I obniża ciśnienie krwi.
- Oczyszcza krew, organy i przewód pokarmowy .
- Trawa pszeniczna ma wlaściwości wzbogacające krew I przez to pobudzametabolizm oraz system enzymatyczny.
- Pomaga rownież w zmniejszeniu ciśnienia krwi przez rozszerzanie dróg krwionośnych w organiźmie.
- Stymuluję tarczycę, zapobiega otyłości, niestrawności, i wielu innym dolegliwościom.
- Zawiera mnóstwo minerałów alkalicznych dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia nadmiernej kwasowości krwi.
- Może być stosowana do łagodzenia wielu wewnętrznych obrażeń, i jest z powodzeniem stosowana w leczeniu wrzodów żołądka, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zaparcia, biegunek i innych dolegliwości przewodu pokarmowego.
- Wspomaga detoks całego organizmu oraz pracę wątroby I układu krwionośnego. Enzymy I aminokwasy w niej zawarte chronią przed czynnikami rakotwórczymi jak żaden inny lub lek .
- Sok z trawy pszenicznej wzmacnia nasze komórki, odtruwa wątrobę i krew, i chemicznie neutralizuje zanieczyszczenia środowiska.
- Zwalcza on nowotwór i neutralizuje toksyny. Ostatnie badania pokazują, że sok z trawy pszenicznej posiada zdolności zwalczania różnego rodzaju nowotworów i pozwala uniknąć używania toksycznych leków. Wiele aktywnych związków zawartych w soku z trawy oczyszcza naszą krew i neutralizuje toksyny w naszych komórkach.
- Trawa pszeniczna zawiera korzystne enzymy. Nie ważne czy to skaleczyłeś palec I chcesz to zaleczyć jak najszybciej czy też chcesz stracić pięć kilo... enzymy sa odpowiedzialne za jedno i drugie. Rodzimy sie z pewną iloscią enzymów które mają nam slużyc do końca życia, i process ten może być naturalnie przedłużony z zewnątrz przez dodanie egzogennych enzymów , takich jak te znalezione w soku z pszenizcznej trawy jak i w surowym jedzeniu.
- Kolejnym ważnym aspektem jest zawarty w niej chlorofil który jest niezwykle podobny do hemoglobiny, która przenosi tlen we krwi. Chlorofil jest rozpuszczalny w cząsteczkach tłuszczu, które są wchłaniane bezpośrednio do krwi za pośrednictwem układu chłonnego, dlatego też chlorofil zostaje wchłonięty w ten sposób bezpośrednio do naszej krwi . Innymi słowy, gdy "krew" roślin jest wchłaniana przez człowieka przekształca się w ludzką krew, która transportuje substancje odżywcze do każdej komórki naszego ciała.
- Stosowane zewnętrznie na skórę może pomóc wyeliminować swędzenie niemal natychmiast. Ukoi oparzoną skórę i działa jako środek odkażający.
- Wcieranie soku w skórę głowy przed szamponem pomoże naprawić uszkodzone włosy i złagodzić swędzenie, łuszczenie się, warunki skóry głowy.
- Trawa pszeniczna jest kojąca i lecznicza na oparzenia, zadrapania, wysypki, trujący bluszcz, grzybice, ukąszenia owadów, czyraki, owrzodzenia, otwarte wrzody, guzy, i tak dalej. Może byc stosowana jako okład, który powinien być zmieniany co 2 -4 godziny.
- Gdy postawiona w sypialni blisko głowy nad łóżkiem jest w stanie poprawić sen dzieki wzbogaceniu tlenu z powietrza i wytworzeniu zdrowych jonów ujemnych pomoże ci spać więcej i spokojniej.
- Płukanie gardła sokiem z trawy pszenicznej osłodzi oddech I wzmacni dziąsła
- Neutralizuje substancje toksyczne, takie jak kadm, nikotyna, stront, rtęc, i polichlorek winylu.
- Oferuje korzyści w postaci płynnej transfuzji tlenu z soku tzn sok z tej trawy zawiera tzw ciekły tlen. Tlen jest niezbędny do wielu procesów ciała: pobudza trawienie (utlenianie żywności), promuje jaśniejsze myśli (mózg wykorzystuje 25% tlenu w organizmie), i chroni krew przed bakteriami beztlenowymi takimi jak komórki nowotworowe które nie mogą istnieć w obecności tlenu
- Przywraca siwe wlosy do naturalnego koloru.
- Dodaje energii
- Spożywanie tego soku codziennie jest idealnym zabiegiem kosmetycznym, który spowalnia proces starzenia się.
- Zmniejsza skutki promieniowania. Jeden z enzymów znalezionych w soku z trawy pszenicznej SOD, zmniejsza wpływ promieniowania i dziala anty-zapalnie na uszkodzenia komórek po ataku serca.
- Przywraca płodność
- Kąpiele w soku z pszenicznej trawy lub zielonych sokow warzywnych są w stanie pomnożyć dwukrotnie liczbę erytrocytów w organizmie. Dr Bernard Jensen W swojej książce Health Magic Through Chlorophyll from Living Plant wspomina o kilku przypadkach, w których udało mu się podwoić liczbę czerwonych krwinek w ciągu kilku dni tylko u pacjentów, którzy brali kapiel w w wodzie z chlorofilem. Odbudowa krwinek ludzkich może nastąpić jeszcze szybciej, dzięki regularnemu piciu zielonych soków i soku z trawy pszenicznej." (źródło: tu)
JAK ZROBIĆ SOK BEZ WYCISKARKI
1. Pierwszym krokiem będzie zakup organicznej/ekologicznej pszenicy w najbliższym eko-sklepie, nie jest to duży wydatek, ja za kilogramową torbę zapłaciłam 5zł.
2. Następnie należy ją wykiełkować w kiełkownicy lub zasadzić w doniczce w ziemi, wsypujemy na jedną z tacek, garść ziaren i zalewamy wodą, przepłukujemy codziennie 2,3 razy; jeśli zasiewamy w doniczce to wystarczy podlewać ją 1-2 razy dziennie. Po około tygodniu, mamy już gotową trawę.
3. Przycinamy kilka centymetrów wierzchniej warstwy (przycięłam połowę tacki z kiełkownicy) i wkładamy do małego pojemnika od blendera, wlewamy odrobinę filtrowanej wody i miksujemy przez chwilę. (w mniejszym pojemniku łatwiej się wszystko zmiksuje, ale jeśli nie mamy takiego to korzystamy z dużego i dolewamy więcej wody),
4. Teraz musimy oddzielić sok od pulpy, można to zrobić na 3 sposoby, w zależności od posiadanych rekwizytów.
#1 specjalna nylonowa torba, tzw. "nut milk bag", torby te są dość popularne i mogą być wykorzystywane przy domowej "produkcji" mleka roślinnego, soków, kiełków, serów, herbat, sosów itd. wszędzie tam gdzie potrzebne jest bardzo drobne sitko do odcedzania, działa tak samo jak gaza, ale ma mniejsze otworki i jest bardziej trwała. Po użyciu, wystarczy ją dokładnie przepłukać i schnie bardzo szybko, ja swoją torbę kupiłam na amazonie; więcej na jej temat napiszę przy okazji wpisu na temat następnego mleka roślinnego, które niedługo przygotuję.
#2 bardzo drobne sitko, ja akurat wykorzystałam sitko z maszynki do mleka sojowego, które doskonale się sprawdza w tego typu zadaniach; nie widziałam tak drobnych sitek w sklepach, jeśli ktoś z was widział, to niech napisze gdzie można takie kupić. Ten sposób jest chyba najlepszy, bo po użyciu, sitko wystarczy przepłukać, a cały proces jest najszybszy.
#3 gaza, najbardziej "dostępny" produkt do przecedzania, ale najmniej trwały. Starcza na kilka razy i trzeba kupić nową, nie da się jej aż tak dokładnie wymyć jak tą nylonową i bardzo szybko się zużywa. Poza tym jak najbardziej się nadaje do tego celu.
5. Do przecedzenia soku wybrałam sitko, umieściłam je w szerokiej filiżance i wlałam do niego zmiksowaną trawę z wodą.
6. I to wszystko, nasz sok, jest już gotowy. Należy go zużyć od razu po przyrządzeniu. Z podanej ilości otrzymałam pół szklanki soku.
In this post I want to show you how to make wheatgrass juice if you do not have a juicer. This method also refers to the "production" of homemade plant nut/seed milks, as well as other vegetable/frit juices. The whole process is very easy and takes a moment. I chose wheatgrass juice because it is worth to use it when preparing green smoothies . It's worth mentioning that you need to separate the pulp from the juice cause the grass fiber isn't digestible for us. The juice has many nutritional values (more on this below ). It's served in the top RAW restaurants RAW as "shots", this way is for the brave ones ;) It will not surprise you, that the juice tastes " grassy " if you do not mind these kind of flavor, drink it on it's own. I use it for green smoothies, with some sweet fruits which balance strong "green" taste.
Benefits of Wheatgrass Juice
- "Increases red blood-cell count and lowers blood pressure. It cleanses the blood, organs and gastrointestinal tract of debris. Wheatgrass also stimulates metabolism and the body’s enzyme systems by enriching the blood. It also aids in reducing blood pressure by dilating the blood pathways throughout the body.
- Stimulates the thyroid gland, correcting obesity, indigestion, and a host of other complaints.
- Restores alkalinity to the blood. The juice’s abundance of alkaline minerals helps reduce over-acidity in the blood. It can be used to relieve many internal pains, and has been used successfully to treat peptic ulcers, ulcerative colitis, constipation, diarrhea, and other complaints of the gastrointestinal tract.
- Is a powerful detoxifier, and liver and blood protector. The enzymes and amino acids found in wheatgrass can protect us from carcinogens like no other food or medicine. It strengthens our cells, detoxifies the liver and bloodstream, and chemically neutralizes environmental pollutants.
- Fights tumors and neutralizes toxins. Recent studies show that wheatgrass juice has a powerful ability to fight tumors without the usual toxicity of drugs that also inhibit cell-destroying agents. The many active compounds found in grass juice cleanse the blood and neutralize and digest toxins in our cells.
- Contains beneficial enzymes. Whether you have a cut finger you want to heal or you desire to lose five pounds…enzymes must do the actual work. The life and abilities of the enzymes found naturally in our bodies can be extended if we help them from the outside by adding exogenous enzymes, like the ones found in wheatgrass juice. Don’t cook it. We can only get the benefits of the many enzymes found in grass by eating it uncooked. Cooking destroys 100 percent of the enzymes in food.
- Has remarkable similarity to our own blood. The second important nutritional aspect of chlorophyll is its remarkable similarity to hemoglobin, the compound that carries oxygen in the blood. Dr. Yoshihide Hagiwara, president of the Hagiwara Institute of Health in Japan, is a leading advocate for the use of grass as food and medicine. He reasons that since chlorophyll is soluble in fat particles, and fat particles are absorbed directly into the blood via the lymphatic system, that chlorophyll can also be absorbed in this way. In other words, when the “blood” of plants is absorbed in humans it is transformed into human blood, which transports nutrients to every cell of the body.
- When used as a rectal implant, reverses damage from inside the lower bowel. An implant is a small amount of juice held in the lower bowel for about 20 minutes. In the case of illness, wheatgrass implants stimulate a rapid cleansing of the lower bowel and draw out accumulations of debris.
- Externally applied to the skin can help eliminate itching almost immediately.
- Will soothe sunburned skin and act as a disinfectant. Rubbed into the scalp before a shampoo, it will help mend damaged hair and alleviate itchy, scaly, scalp conditions.
- Is soothing and healing for cuts, burns, scrapes, rashes, poison ivy, athlete’s foot, insect bites, boils, sores, open ulcers, tumors, and so on. Use as a poultice and replace every two to four hours.
- Works as a sleep aide. Merely place a tray of living wheatgrass near the head of your bed. It will enhance the oxygen in the air and generate healthful negative ions to help you sleep more soundly.
- Enhances your bath. Add some to your bath water and settle in for a nice, long soak.
- Sweetens the breath and firms up and tightens gums. Just gargle with the juice.
- Neutralizes toxic substances like cadmium, nicotine, strontium, mercury, and polyvinyl chloride.
- Offers the benefits of a liquid oxygen transfusion since the juice contains liquid oxygen. Oxygen is vital to many body processes: it stimulates digestion (the oxidation of food), promotes clearer thinking (the brain utilizes 25% of the body’s oxygen supply), and protects the blood against anaerobic bacteria. Cancer cells cannot exist in the presence of oxygen.
- Turns gray hair to its natural color again and greatly increases energy levels when consumed daily.
- Is a beauty treatment that slows down the aging process when the juice is consumed. Wheatgrass will cleanse your blood and help rejuvenate aging cells, slowing the aging process way down, making you feel more alive right away. It will help tighten loose and sagging skin.
- Lessens the effects of radiation. One enzyme found in wheatgrass, SOD, lessens the effects of radiation and acts as an anti-inflammatory compound that may prevent cellular damage following heart attacks or exposure to irritants.
- Restores fertility and promotes youthfulness.
- Can double your red blood cell count just by soaking in it. Renowned nutritionist Dr. Bernard Jensen found that no other blood builders are superior to green juices and wheatgrass. In his book “Health Magic Through Chlorophyll” he mentions several cases where he was able to double the red blood cell count in a matter of days merely by having patients soak in a chlorophyll-water bath. Blood building results occur even more rapidly when patients drink green juices and wheatgrass regularly." (source:here)
HOW TO MAKE WHEATGRASS JUICE WITHOUT A JUICER
1. First step is to buy organic wheat, it's not very expensive.
2. Then, you have to sprout it or plant it in a pot. I didn't try the second method, and usually use my spouting "machine". Put a handful of wheat seeds in on a tray and rinse with water. Cover and rinse it every day, twice a day, for a week or more.
3. Cut a few inches of the top layer ( I trimmed the half of the tray)and put it into a small blending container, add a little bit of filtered water and blend for a moment.
4. Now you need to strain the juice from the pulp, it can be done in 3 ways, depending on the available equipment.
# 1 special nylon bag, " nut milk bag ", these bags are quite popular and can be used at home for making plant milks , juices, sprouts , cheese, teas , sauces , etc. anywhere where you need a very fine sieve for straining.
# 2 very fine strainer , I just used my strainer form my soy milk machine. This method is probably the best , because after use, simply rinse the sieve and the whole process takes very quickly
# 3 muslin, the easiest to get but the least durable equipment. Lasts for a few times and you have to buy a new one, cause it's hard to wash and clean it.
5. This time I chose the strainer, put it inside a wide cup and pour the blended grass inside the strainer. Wait a moment and remove the strainer with the pulp, all the juice will stay in the cup.
6. That's all. The juice is ready.Use it immediately.
ja używam woreczków do produkcji serów też dobrze się sprawdzają do filtrowania mleka roslinnego
ReplyDelete;) ja też będę próbować jej do serów
DeleteHej, a dlaczego "Alternatywnie, używamy do tego celu jęczmienia (dla osób na diecie bezglutenowej)."? Przecież jęczmień też zawiera gluten?
ReplyDeletefakt, mój błąd :/, już zmieniłam
Deleteno tak, ale ja np czytałam, że trawa pszeniczna i jęczmienna nie mają jeszcze glutenu, o ile zbiera się je przed zawiązaniem pierwszego oczka i z powodzeniem sok piją osoby z nietolerancją glutenu
Deletetak, też to doczytałam w końcu, już zmieniłam opis w poście, dzięki ;) pozdrawiam
DeleteMam - może głupie - pytanie: czy nie można wypić tego razem? Tzn. bez odcedzania??
ReplyDeletePozdrawiam, Basia
źdźbła tej trawy są nietrawione przez nasze żołądki, stąd wszędzie zalecane jest odcedzanie pulpy, jeśli chcemy spożywać trawę w całości, należy ją długo żuć, aby wydobyć sok a potem wypluć;
DeleteI use a french coffe press and ready! helps a lot
ReplyDeletethat's a great idea, I need to try this as well
Deletejakie piękne! zapragnęłam kiełkownicy natychmiast. pytanie: czy tej pulpy nie można zjeść? czy to już hardkorowe doświadczenie z gatunku "jem trawę"?
ReplyDeleteno "piję trawę" to też trochę hardkorowe dla niektórych ;) jak napisałam wyżej źdźbła tej trawy nie są trawione przez nasze żołądki i należy odcedzać pulpę. pozdrawiam
DeletePo przeczytaniu tylu dobrych rzeczy muszę ją mieć :) Jakiej firmy jest blender na zdjęciu? Pozdrawiam
ReplyDelete;) blender firmy BRAUN o mocy 600W, nie zawsze dobrze sobie radziz miksowaniem wszystkiego na gładko, lepsze będą te o wyższej mocy, najlepiej 1000W, pozdrawiam
Deleteżeby poprawić paskudny smak soku z trawy pszenicznej można dodać troche soku z rokitnika, który można kupić bez problemu chociazby na allegro, a wystarczy tylko troche go dodać bo jest bardzo kwaskowaty i cierpki w smaku, i dzięki temu szybko poprawia smak mdłego soku z trawy, a do tego sam jest super zdrowy.Dodanie jeszcze odrobiny oleju z rokitnika to już chyba najzdrowszy zielony sok jaki może być chociaż olej troche psuje smak
ReplyDeletedziękuję za radę, ciekawa informacja, jak będę w posiadaniu soku z rokitnika to wypróbuję, pozdrawiam :)
DeleteA czy przypadkiem tym blenderem za bardzo nie utleni soku? Tak jak polecane są wyciskarki, które powoli wyciskają w porównaniu do sokowirówki które utleniają sok. No i czy nie zdrowsza trawa była by jednak posadzona w doniczce w ziemi?
ReplyDeleteoczywiście najlepsza w tym wypadku jest wolnoobrotowa wyciskarka, ale to duży wydatek i zanim się nie "dorobimy" takowej to warto spróbować przyrządzać sok w ten sposób, na pewno częściowo się utleni, ale też zostaje w nim sporo wartości odżywczych, a jeśli chodzi o sadzenie to opisuje 2 sposoby i każdy wybiera jaki bardziej mu pasuje, ja teraz już też sadzę ją czasem w ziemi. ;)
DeleteSuper pomysł! Wiadomo, że wyciskarka lepsza, ale dopóki jej nie mamy, zawsze warto łyknąć trochę chlorofilu ;p Jeśli chodzi o kiełki, to ja też się skłaniam ku woreczkom - te są dobre http://terapiasokami.pl/woreczek-do-hodowli-kielkow
ReplyDelete"Kolejnym ważnym aspektem jest zawarty w niej chlorofil który jest niezwykle podobny do hemoglobiny, która przenosi tlen we krwi. Chlorofil jest rozpuszczalny w cząsteczkach tłuszczu, które są wchłaniane bezpośrednio do krwi za pośrednictwem układu chłonnego, dlatego też chlorofil zostaje wchłonięty w ten sposób bezpośrednio do naszej krwi . Innymi słowy, gdy "krew" roślin jest wchłaniana przez człowieka przekształca się w ludzką krew, która transportuje substancje odżywcze do każdej komórki naszego ciała. "
ReplyDeletePowiedz, że zartujecie, co to za bzdury są. Jest pewne podobieństwo między chlorofilem a hemoglobiną, ale tylko co do koordynowania atomów centralnych, i to też zupełnie innych pierwiastków, ale bialka są zupelnie inne i na pewno chlorofil to nie jest zadna przyswajalna hemoglobina z pozywienia hahahah
Czyli w końcu pomaga jakoś organizmowi człowieka czy nie?
Delete