SZYBKI AZJATYCKI OBIAD. MAKARON UDON Z FASOLKĄ, TOFU I DRESSINGIEM Z MISO.

QUICK ASIAN DINNER. UDON NOODLES WITH FRESH GREEN BEANS, TOFU AND SWEET MISO DRESSING.




Osoby, które dłużej śledzą mojego bloga wiedzą, że bardzo lubię kuchnię azjatycką. Dosyć często na moim stole pojawiają się potrawy inspirowane kuchnią japońską. Charakteryzuje się ona niezwykłą prostotą, a przy tym idealnym zbalansowaniem smaków.
Gotowanie takich potraw wymaga zaopatrzenia się w kilka szczególnych produktów, ale jedne zakupy zapewnią nam pomocne składniki na dłuższy okres czasu, ponieważ w daniach tych stosuje się je dosyć oszczędnie. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości sos sojowy, Tamari, sos Teryaki, Hon mirin, pastę Miso, olej sezamowy, ocet ryżowy, glony wakame lub nori i różne rodzaje azjatykich "klusek" czyli makaronów: gryczany Soba, pszenny Udon czy ryżowy lub sojowy. Ja zaopatruję się we wszystko tu. Są to oryginalne azjatyckie produkty w dobrych cenach.
Potem wystarczy już tylko zetrzeć trochę imbiru, pokroić cebulę i czosnek, dodać trochę świeżych sezonowych warzyw, tofu, glony, makaron, skomponować sos i mamy szybki i bardzo smaczny azjatycki obiad.

Przykładem takiego dania jest właśnie przedstawiony przeze mnie makaron udon z fasolką mamut, pieczarkami i tofu. Charakteru dodaje mu słodko słony dressing z miso.
Potrawa ta doskonale smakuje jako ciepły obiad lub na zimno jako sałatka, świetnie nadaje się też do lunchbox'u.


Mamut beans


Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.


SKŁADNIKI  (2 porcje):

  • 2 porcje dowolnego makaronu azjatyckiego*
  • 4 pieczarki lub świeże grzyby shitake
  • garść świeżej fasoli mamut lub zielonej czy żółtej fasolki szparagowej 
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • pół małego pęczka szczypiorku
  • 1/2 arkusza glonów nori (tych do sushi) pociętego w małe paseczki lub 1/2 opakowania przekąski nori z wasabi (zdjęcie poniżej)
  • 2 łyżki podprażonego sezamu (jasnego lub czarnego)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól do smaku


*rodzaj makaronu jest dowolny, możemy też stosować kilka rodzajów zamiennie, raz ugotować makaron Udon (lub kupić paczkę już ugotowanego), innym razem makaron gryczany Soba, lub ryżowy/sojowy (wersja bezglutenowa).


Asian noodles


Przekąskę z płatów nori opisywałam dokładniej w tym poście.


Nori snack with wasabi





SŁODKI DRESSING Z MISO:


  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki Hon Mirin**

**jest to rodzaj słodkiego wina  z ryżu, które stosowane jest w kuchni japońskiej do sosów i marynat (używam takiego)


Sweet miso dressing


PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pomijamy ten krok, jeśli używamy uprzednio ugotowanego. 

W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Fasolkę mamut, której użyłam gotowałam 8 minut, fasolka szparagowa, będzie potrzebowała kilka minut więcej. Po ugotowaniu fasolki, odecedzamy ją i przepłukujemy zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki

Delikatnie podprażamy sezam. Odstawiamy na bok. Arkusz nori tniemy nożyczkami na małe paseczki. Odstawiamy.

Siekamy szalotkę i czosnek, ścieramy imbir, kroimy pieczarki i szczypiorek. Tofu kroimy w drobną kostkę.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy szalotkę,czosnek,imbir, smażymy chwilę i dodajemy pieczarki. Po kilku minutach wrzucamy tofu, posmażamy przez moment, dodajemy ugotowany makaron i fasolkę, smażymy 2 minuty.

Zdejmujemy z ognia, polewamy dressingiem, dodajemy nori, szczypiorek i sezam i dokładnie mieszamy (najwygodniej będzie wrzucić wszystko do miski i tam dokładnie połączyć wszystkie składniki)

Rozkładamy do misek i dekorujemy szczypiorkiem, sezamem i kilkoma paskami nori.

Smacznego!  ☺


p.s. więcej moich dań inspirowanych kuchnią japońską znajdziecie tu.


Sweet miso udon. Quick asian dinner. Vegan.


People who follow my blog for longer know that I love Asian cuisine . I prepare those kind of dishes quite often, they are very simple and well balanced.
Cooking these foods requires stocking up on a few specific products , but when you get everything it will last you for a long time, cause this dishes do not require a large amount of this ingredients. It's worth to buy good quality soy sauce, Tamari, Teryaki , Hon mirin , miso paste, sesame oil, rice vinegar, wakame or nori seaweed , and various types of asian noodles: buckwheat Soba , wheat Udon, rice or soy noodles.

Then simply just grate some ginger, chop the onion and garlic, add some fresh seasonal vegetables, tofu, seaweed, noodles, sauce, and you got a quick and very tasty Asian dinner .

This time I cooked udon noodles with italian beans, mushrooms, tofu and sweet miso dressing.
This dish can be served hot or cold (as a noodle salad).
It's sweet&salty, very satisfying and tasty.

For more of my japanese inspired dishes go here



Slighlty modified recipe from this site.


INGREDIENTS  (2 portions):

  • 2 portions favorite asian noodles*
  • 4 button mushrooms or fresh shitake mushrooms
  • 1 handful of fresh italian beans or fresh green/yellow beans
  • 1 large shallot
  • 1 garlic clove
  • 2 tsp grated ginger
  • 1/2 natural tofu, diced
  • 1/2 sall bunch of chives
  • 1/2 nori sheet (the one you use for sushi) or 1/2 pack of nori snack with wasabi (picture above)
  • 2 tbsp toasted sesame seeds
  • 1 tbsp oil, for frying
  • salt to taste

*choose whatever kind of asian noodles you like, use udon (regular or pre-cooked), soba (buckwheat noodles), or rice/soy noodles (for a gluten-free version).



SWEET MISO DRESSING:

  • 2 tbsp white miso paste
  • 2 tbsp agave syrup
  • 2 tbsp Hon Mirin**


**it's a kind of sweet rice wine used for cooking in Japanese cuisine



PREPARATION:

Cook the noodles according to the instructions on the package. Omit this step if you are using pre-cooked udon noodles .

In a small saucepan, boil the water, add the beans and cook until soft but not mushy. I used italian beas which needed only 8 minutes to get soft, regular beans will need few more minutes. When the beans is done, strain it and rise under cold water, when it's cool enough, cut it into smaller pieces.

Gently toast the sesame seeds. Set aside. Cut the nori sheet with scissors (into small strips). Set aside.

Chop the shallots and garlic, peel and grate the ginger, cut the mushrooms and chives. Dice the tofu.

In a skillet, heat the oil and fry the shallot, garlic and ginger, after few minutes add the mushrooms. After about 5 minutes add diced tofu and fry for a moment, add noodles and cooked beans and mix everything well. Fry for 2 minutes.

Remove from the heat, add the dressing, nori stripes, chopped chives, toasted sesame seeds and mix thoroughly (the best way is to do it in a large bowl).

Divide into bowls and garnish with chives, nori stripes and sesame seeds.

Enjoy! ☺


Sweet miso udon, Quick asian dinner. Vegan.

6 komentarze:

  1. Chciałbym coś takiego zjeść, otwieracie jakąś knajpkę wkrótce? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) hehe, dzięki, a danie jest bardzo proste do zrobienia w domu, warto spróbować

      Delete
  2. O! A miałam szczęście spróbować ;) :-) ! Pyszne! Mirinu nie znałam, zawsze coś nowego się człowiek nauczy :) Smakuje tak jak wygląda! ps. z knajpką to jestem ZA!

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam taki makaron i ubolewam, że u nas nie ma zwyczaju jedzenia go :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to prawda, nie jest zbyt znany, a szkoda bo szybko się go przygotowuje i jest bardzo sycący

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION