WEGAŃSKA GROCHÓWKA PO INDYJSKU

YELLOW SPLIT PEA SOUP, INDIAN WAY





Stara, dobra grochówka. Gęsta, rozgrzewająca i mocno sycąca.







W tym wydaniu jest wyjątkowa, charakteru dodaje jej aromatyczna indyjska mieszanka "Garam masala" a dodatkowej pikanterii nadaje jej chili. 




Do tego, w zupie nie ma żadnego dodatkowego tłuszczu, co czyni ją lżejszą, a dodatek zieleniny sprawia, że jest jeszcze bardziej odżywcza i kolorowa





Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau


SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2-4 łyżek wody, do podduszenia cebuli
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 łyżki garam masala *
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 duży albo 2 mniejsze ziemniaki (zwykłe lub słodkie-pataty), pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 400 g żółtego łuskanego grochu
  • 4 garście świeżej zieleniny (szpinaku, jarmużu,botwiny) lub kilka kulek mrożonego szpinaku
  • 2 L bulionu warzywnego
  • sól i pieprz, do smaku


* Polecam wykonać taką mieszankę samemu, będzie ona pełna aromatu i starczy nam na długo. Przepis znajdziecie tutaj




PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy wszystkie składniki. 

Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, ścieramy imbir. Obieramy marchew i ziemniaki i kroimy w kostkę. Groch przepłukujemy wodą. Zieleninę myjemy i rozdzieramy palcami na mniejsze kawałki.

Następnie w dużym rondlu zagrzewamy 2-4 łyżek wody i wrzucamy do niej posiekaną cebulę, aby się zeszkliła, dusimy ją ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty czosnek i starty imbir i dusimy ok. 5 minut; dodajemy więcej wody, jeśli trzeba.

Gdy nasze dodatki już są podduszone, dodajemy przyprawy (garam masala,chili,kurkuma), groszek, ziemniaki i marchew. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około godziny. Co jakiś czas mieszając, aby nasza zupa nie przykleiła się do dna. (Dodajemy więcej wody, jeśli trzeba)

5 minut przed końcem gotowania, dodajemy zieleninę. (Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dodajemy go wcześniej, aby dokładnie się zagrzał).

Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Smacznego! ☺





Thick, heart-warming and strongly satisfying. In this edition is unique, it;s very aromatic, thanks to the garam masala and a little bit spicy, thanks to the chili. Also, it doesn't contain any additional fat, which makes it lighter, and the addition of the greens makes it more nourishing and colorful.



Slightly modified recipe from "Color me vegan" cookbook, by Coleen Patrick-Goudreau.


INGREDIENTS (4 portions):

  • 2-4 tbsp water, for sautéing 
  • 2 yellow onions, coarsely chopped
  • 1 tbsp, coarsely grated fresh ginger
  • 3 cloves of garlic, pressed
  • 1,5 tbsp garam masala *
  • 1/2 tsp chili powder
  • 1/2 tsp turmeric
  • 1 large or 2 medium regular or sweet potatoes (or yams), peeled and cut into cubes
  • 1 large carrot, peeled and diced
  • 400g dried yellow split peas
  • 4 handfuls of fresh greens (spinach,kale,chard,collard greens) or 1/3 bag of frozen spinach
  • 2 L of vegetable stock
  • salt and pepper to taste


* It's best to make your own Garam Masala. It will be very flavorful and it will last you for a long time. Recipe here.


PREPARATION:

Prepare your vegetables. 

Chop the onion, grate the ginger, press the garlic. Peel your potatoes and carrot and cut them into cubes. Rinse the peas under cold water. Wash your greens and torn them into bite size pieces. 

After that, heat 2-4 tbsp of water in a large pot and add the onions. Stir and cook until translucent, about 7 minutes. 

Add ginger and garlic and cook for 5 more minutes, adding any additional water.

Add the spices (garam masala, chili,turmeric), carrot, potatoes, peas and your stock. Stir to combine.

Cover and simmer until the split peas are tender and broken down, about 1 hour. Stir often to make sure the split peas don't stick to the bottom of the pot. (Add more water if needed)

About 5 minutes before the soup is done, add your greens. (If you are using frozen spinach, add it earlier to make sure it will cook evenly).

Season with salt and pepper and serve.

Enjoy! ☺




6 komentarze:

  1. Zrobiłam (jedna zmiana: namoczyłam wcześniej groch) - jest to bardzo dobrze doprawiona i bardzo smaczna zupa :)

    ReplyDelete
  2. Muszę spróbować, szczególnie, że w szafce groch!:)

    ReplyDelete
  3. Ta zupa również mnie zaintrygowala :) czy groch wcześniej należy moczyć? Kiedyś robiłam weganska grochowke i mimo namoczenia grochu był nadal twardy po trzech godzinach gotowania także trochę się zrazilam od tego czasu :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. grochu w połówkach nie trzeba moczyć i częściowo rozpada się on w zupie podczas gotowania, co czyni zupę bardzo gęstą, ale jeśli groch namoczysz to szybciej się ugotuje i rozpadnie bardziej, dlatego zależy to od Ciebie, ja do tej zupy nigdy grochu nie moczę i nie przeszkadzają mi twardsze ziarenka. A zupa jest genialna, niesamowicie rozgrzewa, a to za sprawą mieszanki "garam masala" :)

      Delete
  4. Ok dziękuję Ci bardzo za odpowiedz :) podejmę wyzwanie i dam znać jak wyszło tylko najpierw w planach mam tą fasolowa ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION