SMAŻONA ROLADA Z ZIEMNIAKAMI PODANA Z PIKANTNYM CHUTNEY'EM Z JABŁEK (ALU PATRA + SEB KI CHATNI)

Fried Spicy Potato rolade, served with spicy apple chutney




Fantastyczne danie. Proste, tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Do zjedzenia przed obiadem jako starter; na obiad jako danie główne; na kolację; na lunch; w pracy lub po pracy; na  piknik; na spotkanie z przyjaciółmi i na wszystkie inne możliwe okazje, gdzie zjeść chcemy coś pysznego, łatwego do zrobienia i nieskomplikowanego. ☺

Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie", która jest rewelacyjnym zbiorem ciekawych i smacznych dań. W oryginalnym przepisie zmieniłam niewiele.

Do usmażonych roladek zaserwowałam jabłkowe chutney, przepis także z w/w książki. Roladki w połączeniu z chutney'em smakują wyśmienicie.


Alu Patra - Roladki (około 20 sztuk):


Składniki na nadzienie:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 posiekane papryczki pepperoni z zalewy
  • 1 łyżka zmielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw "Garam Masala"
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny







    Składniki na ciasto:

    • 200g białej mąki
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 100ml wody
    Dodatkowo potrzebny nam będzie również:
    • olej do smażenia




    PRZYGOTOWANIE:

    Ugotować ziemniaki w łupinkach. Obrać je, włożyć do miski i rozdrobnić widelcem, ugniatając dodawać po kolei: wiórki kokosowe, sezam, cukier, imbir, pepperoni, kolendrę, garam masalę, sól i sok z cytryny.

    Odstawiamy nadzienie do ostygnięcia i zabieramy się za wykonanie ciasta.

    W misce mieszamy: mąkę, kurkumę, pieprz cayenne, sól i oliwę. Do powstałej mieszanki powoli dolewany wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Wykładamy na stolnicę i zagniatamy tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt mokre, należy dodać więcej mąki.

    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o grubości około 3mm, po czym równo rozsmarowujemy na nim nasze nadzienie z ziemniaków. Podsypując ciasto mąką zwijamy je w rulon. Następnie wykonany rulon z ciasta kroimy na plastry o grubości 1cm. Nie należy ich zbyt mocno przyciskać gdyż stracą kształt krążków. Po pokrojeniu można je delikatnie rozciągnąć, aby wróciły do swojego pierwotnego kształtu.




    W dużym garnku lub na patelni rozgrzewamy olej, smażymy po kilka sztuk, około 5 minut z każdej strony. Powinny być złotobrązowe. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




    Roladki te podajemy jako przystawkę lub zakąskę z chutney'em.




    A oto przepis na "Seb Ki Chatni" czyli chutney z jabłek. Również zaczerpnięty z w/w książki. ( wprowadziłam do niego kilka modyfikacji)

    Seb Ki Chatni - Chutney z jabłek:




    SKŁADNIKI:

    • 8 małych jabłek
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 2 laseczki cynamonu (dł. 5 cm) lub 3/4 łyżeczki mielonego
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 5 goździków
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 łyżki brązowego cukru lub syropu słodzącego




      PRZYGOTOWANIE:

      Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy imbir, laski cynamonu, pieprz cayenne i goździki. Smażymy około 30 sekund. Następnie dodajemy kurkumę i pokrojone jabłka. Smażymy 6 minut. Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, często mieszając. Gdy jabłka zmiękną rozcieramy je na puree lub pomagamy sobie ręcznym blenderem (pamiętając aby wyjąć z jabłek goździki i laski cynamonu)i miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier, zwiększamy ogień i mieszamy bezostannie, aż chatney zgęstnieje. Chłodzimy go do temperatury pokojowej.

      Gotowe! Smacznego! ☺




      Fried Spicy Potato Swirls with apple chutney.

      Great dish. Simple, cheap, quick and easy to make. You can serve it as a starter, main meal, dinner, supper, lunch, at work or after, at a picnic, at a meeting with friends and for all other occasions, when you want to eat something delicious and uncomplicated. ☺


      Original recipes come from: "The Hare Krishna Book of Vegetarian Cooking" by Adiraja Dasa. We made few modifications to it.

      Alu Patras - Fried Spicy Potato Swirls


      Ingredients for the filling:

      • 4 medium potatoes
      • 2 tbsp grated coconut 
      • 2 tsp sesame seeds
      • 2 tsp cane sugar
      • 2 tsp grated fresh ginger
      • 2 green pepperoni peppers (from a jar), minced
      • 1 tbsp ground coriander
      • 2 tsp "Garam Masala"
      • 1 tsp salt
      • 2 tbsp lemon juice

      Ingredients for the dough

      • 200g all purpose white flour
      • 1/2 tsp salt
      • 1/2 tsp turmeric
      • 1/4 tsp cayenne pepper
      • 2 tsp olive oil
      • 100 ml water 
      You will also need:
      • oil for frying


      Preparing the filling:

      Boil the potatoes (whole and with the skins on) until soft.Rinse under cool water and peel. Mash with fork . Add grated coconut and next 8 ingredients. Spread the mixture on a surface to cool.

      Preparing the dough:

      Mix flour, turmeric, cayenne together in a large bowl. Add olive oil, then add the water slowly and mix into a dough. Knead until soft.

      Preparing the swirls:

      Roll out dough on a well floured surface (or wax paper) into a rectangle (about 1/8 inch (3 mm) thick). Spread the cooled mixture evenly. Roll up into a tight roll.
      Using a sharp, serrated knife, cut into slices of 1/2 inch/1 cm thick. Press them flat and form the slices so they are round and place on a platter. Heat the oil in a large pot or a frying pan and fry them about 5 minutes on each side, until golden brown.

      Best served with chutney, we chose apple chutney, and it's a great combination.


      "Seb ki Chatni" - Apple chutney



      INGREDIENTS:
      • 8 medium-sized apples
      • 2 tbsp oil
      • 2 cinnamon sticks, 2 inches (5 cm) long or 3/4 tsp
      • 1 tsp cayenne pepper
      • 2 tsp grated ginger
      • 5 cloves
      • 1 tsp turmeric
      • 1/2 C water
      • 2 tbsp brown sugar

      PREPARATION:

      Wash, peel, and core the apples. Then cut them into small chunks. Heat olive oil in a saucepan. When it begins to smoke, drop in the ginger, cinnamon sticks, cayenne pepper and cloves. Stir fry for about 30 seconds. Immediately add the turmeric and the chunks of apple. Stir fry to brown the apples for 5 or 6 minutes, then add the water. Cover and cook over high heat for about 15 minutes, stirring often, until the apples are quite soft. Mash the apples in the pot. Add the sugar, increase the heat, and stir continuously until the chutney thickens. Remove the cinnamon stick and cloves. Serve at room temperature.

      Enjoy! ☺



      5 komentarze:

      1. Prawdziwa uczta! Do tego nieskomplikowana i tania w przygotowaniu. Nic, tylko zakasac rekawy i brac sie do roboty :)

        ReplyDelete
      2. Po prostu swietne *_* Ciekawi mnie ten drugi dodatek

        ReplyDelete
      3. @ Maggie : dokładnie! proste, tanie i pyszne. polecamy!
        @ veganandvain : dziekujemy! ten dodatek to ryż z fasolą mung, przepis można także znaleźć w w/w książce, potrawa nazywa się "Gili kitri"

        ReplyDelete
      4. Alu patra wymiata, robiłam kilka razy i to danie jest świetne, tylko generuje u mnie kulinarne wyrzuty sumienia bo kaloryczne diabelstwo ;)
        Jabłka macie przepiękne! Moje ulubione owoce - co to za gatunek? Wyglądają bosko.

        ReplyDelete
      5. @ 30-letnia : dzięki za miłe słowa, jeśli chodzi o jabłka to nie pamiętam jakie to były dokładnie :/

        @ Aniko : dzięki za zaproszenie, na pewno zajrzymy, pozdrawiamy

        ReplyDelete

       

      FASOLA

      FASOLA
      BEANS

      KASZA JAGLANA

      KASZA JAGLANA
      MILLET

      SELER (KORZEŃ)

      SELER (KORZEŃ)
      CELERIAC

      SUPLEMENTY BIAŁKOWE

      SUPLEMENTY BIAŁKOWE
      VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

      GRZYBY I PIECZARKI

      GRZYBY I PIECZARKI
      MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

      KAPUSTA

      KAPUSTA
      CABBAGE

      TOFU

      TOFU
      TOFU

      BURAKI

      BURAKI
      BEETROOTS

      JABŁKA

      JABŁKA
      APPLES

      ORZECHY LASKOWE

      ORZECHY LASKOWE
      HAZELNUTS

      ZIEMNIAKI

      ZIEMNIAKI
      POTATOES

      KUCHNIA AZJATYCKA

      KUCHNIA AZJATYCKA
      ASIAN CUISINE

      MARCHEW

      MARCHEW
      CARROT

      ZIELONE KOTAJLE

      ZIELONE KOTAJLE
      GREEN SMOOTHIE

      COLLABORATION