VEGAN DIY: DOMOWE MLEKO SOJOWE

                               HOMEMADE SOY MILK





Mleko sojowe jest chyba najpopularniejszym rodzajem mleka roślinnego wśród wegetarian i wegan. W wielu sklepach, znaleźć można różne jego rodzaje: słodzone, niesłodzone, waniliowe, czekoladowe...

Ale dlaczego by nie zrobić go samemu? Domowa wersja jest bardziej naturalna i o wiele tańsza. Opakowanie ekologicznej soi kosztuje 4-5 zł, a wyjdą nam z tego 3 duże słoiki mleka (takie jak na zdjęciu powyżej). 
A cały proces nie jest bardzo skomplikowany, wystarczy poświęcić około 40-50 minut, aby przygotować sobie duży zapas mleka sojowego, który starczy nam na kilka dni.

Takie mleko możemy pić prosto ze słoika, dodawać do kawy i herbaty (w tym wypadku najlepiej jest je podgrzać aby się nie zsiadło), kakao, naleśników, pancakes, ciasta i różnych innych wypieków, można robić z niego tofu, kefir, jogurt itd.

Naprawdę warto spróbować, zwłaszcza, że mleko to jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń. Soja pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu.

Poniżej przedstawiam mały przewodnik, obrazujący, jak łatwo jest zrobić je w domu. Zapraszam.


Homemade soy milk


Do wykonania ponad 2 litrów mleka sojowego potrzebne są:

  • 1 opakowanie ekologicznej soi 350-400g
  • duża gaza (ok 50x50cm), lub tzw. "nut milk bag" czyli nylonowa torebka przeznaczona do dokładnego odcedzania płynów od pulpy
  • durszlak/sitko, do wyłożenia gazy
  • 1 duży, wysoki garnek (najlepiej o wysokości 14 cm lub więcej)
  • 1 duża miska
  • blender


JAK ZROBIĆ MLEKO SOJOWE?


PRZYGOTOWANIE:


1. Soję moczymy przez noc w dużym garnku.


Homemade soy milk


2. Na drugi dzień odlewamy tę wodę, a do namoczonej soi dolewamy 2,5 szklanki świeżej wody, całość miksujemy blenderem w dużej misce.


Homemade soy milk


3. W dużym, wysokim garnku zagotowujemy 2 litry wody, gdy zacznie się gotować, dodajemy zmiksowaną soję. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 35 minut. Pod ręką stawiamy dzbanek z zimną wodą (500 ml - 1 L), gdyż podczas gotowania, kilkakrotnie będzie unosić się piana, w takim wypadku należy polać pianę odrobiną zimnej wody!!!

Inaczej wszystko nam wykipi. Przez kilkanaście pierwszych minut gotowania, należy dokładnie pilnować mleka i redukować pianę. Po ok. 15 minutach piana się zredukuje i mleko będzie się już gotowało samo.


4. Gdy soja jest już przegotowana, wykładamy gazą/torebką nylonową nasze sitko/durszlak.



Homemade soy milk


5. Zawartość garnka przecedzamy przez gazę, cały płyn zebrany w misce to mleko sojowe,


Homemade soy milk


Dokładnie odciskamy cały płyn.


Homemade soy milk


Resztki ziaren soi (pulpa) to "okara", którą można wykorzystywać do wyrobu kotletów, pasztetów i past.

Polecam też danie z okarą przyrządzoną na sposób azjatycki, przepis znajdziecie tutaj


Homemade soy milk


Gotowe mleko sojowe ma naturalny posmak soi , dla osób, które tego nie lubią, bądź wolą bardziej słodkie mleko dodać można syrop słodzący oraz odrobinę wanilii. 

Tak przygotowane mleko może być przechowywane w lodówce do 5 dni. Należy jednak pamiętać, że nie można zakręcać słoika/butelki z mlekiem, bo inaczej skiśnie. Naczynie, w którym je przechowujemy zostawiamy otwarte.

Na zdrowie ☺


Homemade soy milk


Soy milk is probably the most popular type of plant milk for vegetarians and vegans. In many stores, you can find different types: sweetened, unsweetened, vanilla, chocolate and so on.

But why not do it yourself? Home made version is more natural and much cheaper. One package of organic soybeans is not expensive, and with it you will make 3 big jars of milk (photo above). The whole process is not very complicated, just spend about 40-50 minutes to prepare a large supply of soy milk that it will last for a few days.


Homemade soy milk


You can can drink it straight from the jar, add it to the coffee and tea (in this case it is best to heat it up to prevent fro separating), hot chocolate, pancakes, cakes and various other pastries, you can transform it into tofu, kefir, yogurt and so on.
It's really worth to try, especially that this milk is rich in protein, unsaturated fatty acids, B vitamins, potassium, iron, magnesium, phosphorus, calcium. Soybeans also helps to reduce levels of bad cholesterol.


To make over 2 litres of soya milk you will need:

  • 1 bag of organic soybeans (350-400g)
  • 1 large cheesecloth or a nut milk bag
  • 1 colander (if using a cheesecloth)
  • 1 large pot (it should be wide and quite tall - 14 cm or more)
  • 1 big bowl
  • blender



PREPARATION:

1. Soak the soybeans overnight, on the next day drain the soybeans and put them in a large bowl; add 2,5 C of fresh cold water, and mix it well with hand blender.

2. In a large pot boil 2L of water, add the soybeans mix and boil for about 35 minutes. During the boiling time you will notice a rising foam, just pour some cold water into the foam to make it fall down; do it 3,4 times during the cooking time (keep a jar with 0,5 L - 1 L of cold water on the side, during cooking time).

3. In a large bowl put the colander; inside the colander should be covered with bandage, pour in the boiled soybeans, the liquid inside the bowl is the soya milk, and the pulp inside the bandage is called "okara", you can use it to make many different things. (add it to the burgers, cakes, cookies). I really like to make an asian dish with it, recipe is here.

4. Home-made soya milk has got a natural soyabeans flavour, if you don't like it add some agave syrup and vanilla extract to make it more sweet and flavoured.

5. You can store the milk in the fridge for up to 5 days.


Add it to your tea, coffee (but reheat it again before, otherwise it will separate), porridge or just drink it straight from the glass.

Enjoy ☺


6 komentarze:

  1. Dzisiaj robię, właśnie się gotuje i fajnie wygląda :)sklepowe ostatnio mi nie podchodzą...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) mam nadzieję, że będzie smakowało. Domowe mleko bardzo różni się od tego ze sklepu, ma dość surowy smak z którym trzeba się oswoić, można również odpowiednio je "doaromatyzować" wedle uznania.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Pyszne i duuuzo!Z okary powstały ciastka i sernik

    ReplyDelete
  4. a gdzie można zakupić nut milk bag? polecisz jakiś sklep?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja kupiłam swoją na amazon.co.uk: http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_1?url=search-alias%3Daps&field-keywords=nut%20milk%20bag&sprefix=nut+mil%2Caps

      tam jest dużo do wyboru, a dokładnie mam taką ;http://www.amazon.co.uk/More-than-Milk-Rawsome-Creations/dp/B00DAI7KTI/ref=sr_1_7?ie=UTF8&qid=1422789936&sr=8-7&keywords=nut+milk+bag

      niedługo ją dokładniej opiszę na blogu ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION