CREAM OF CARROT SOUP WITH GINGER AND ORANGE
Jedna z moich ulubionych zup w okresie jesienno-zimowym. Idealnie rozgrzewająca, mocno aromatyczna i bardzo ciekawa.
Inspiracja stąd.
SKŁADNIKI (4 duże porcje):
- 500g marchwi
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1,5 łyżki świeżego startego imbiru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek smażymy posiekaną cebulę, po kilku minutach wrzucamy pokrojone w talarki marchewkę i pietruszkę, smażymy, a po ok 15 minutach zalewamy wszystko bulionem, dodajemy imbir i skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut. Miksujemy całość na gładki krem za pomocą blendera i jeśli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę gorącej wody, dodajemy sól i pieprz i gotowe.
Smacznego ☺
Inspired by this recipe.
INGREDIENTS (4 large portions):
- olive oil
- 1 large onion
- 500g of carrot
- 2 edium parsnips
- 1,5 tbsp of fresh grated ginger
- 1 tsp freshly grated orange zest
- 600ml vegetable stock
- salt, pepper
PREPARATION:
Fry chopped onion in a pot with hot olive oil, after few minutes add sliced carrot and parsley, after 15 minutes add the stock with ginger and orange skin, simmer for about 35 minutes. Mix it well with a blender, if it's too thick add some boiled water to it, sprinkle with some salt and pepper and enjoy ☺
Moja ulubiona zupka ;) Wygląda pysznie.
ReplyDeletePozdrawiam
Dziękuje Pepo :) Pozdrawiam również i podziwiam Twojego bloga, bardzo smakowity :)
DeleteNajlepsza w moim "pracowym" bufecie.. :D i jedyna do której kucharz Rafał nie daje "maggi" (tak się to pisze?) :P love marchewkova!
ReplyDelete:) co do magii to nie wiem jak to się pisze, bo nie używam :) a zupka pychota :) pozdrawiam :)
Delete