WEGAŃSKIE HERBATNIKI OWSIANO-KOKOSOWE

VEGAN OAT-COCONUT BISCUITS



Przepyszne domowe herbatniki, idealne do chrupania przy kawie lub herbatce :)

Przepis pochodzi z najnowszego numeru magazynu Vege

                               


SKŁADNIKI (około 20 herbatników):

  • 1/2 kostki margaryny roślinnej lub 125 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej jabłkowego)
  • aromat (migdałowy lub waniliowy)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej białej
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki stabilizowanych zarodków pszennych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda


PRZYGOTOWANIE: 

Margarynę rozpuścić w małym rondelku, dodać cukier, ocet i aromat. Całość wymieszać i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki, a następnie dodać margarynę. Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny, dodając wodę wedle potrzeby. Ciasto schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Za pomocą foremek lub noża wyciąć ciasteczka, a następnie piec około kwadransa w 180 st. C, aż do zarumienienia. 

Smacznego :)




Delicious accompaniment to your tea or coffee :)
Original recipe comes from Vege magazine.


INGREDIENTS (for about 20 biscuits):

  • 1/2 block of vegan margarine or 125 g coconut oil
  • 1/2 glass of brown cane sugar
  • 2 tsp of apple cider vinegar
  • almond or vanilla flavor
  • 2 tbsp of desiccated coconut
  • 3 tbsp of white wheat flour
  • 6 tbsp of whole-grain wheat flour
  • 1/2 glass of oatmeal flakes
  • 1/3 glass of stabilized wheat germ
  • 1/2 tsp baking powder
  • salt
  • water


PREPARATION:

Melt the margarine in a small saucepan, add the sugar, vinegar and the flavor. Stir it well and set aside to cool down. In a bowl mix all the dry ingredients then add the melted margarine. Knead the dough and add some water if it's to thick. Cool in the fridge. Pin it out for about 0,5 cm (thickness). Cut into biscuit shapes and bake it for about 15 minutes in 180'C until golden brown. 

Enjoy :)




6 komentarze:

  1. Jejciu, ale cudownie wyglądają! :)

    ReplyDelete
  2. Polecamy! :) są pyszne i zdrowe :)

    ReplyDelete
  3. Kuszące:) i nawet zdrowe...:D

    ReplyDelete
  4. Zgadza się dziewczyny, pyszne, kuszące i zdrowe :) pozdrawiamy :)

    ReplyDelete
  5. Nie ma jak to słodycze, które wyglądają tak smakowicie i po których nie ma wyrzutów sumienia :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION