SUROWE WEGAŃSKIE BROWNIES

RAW VEGAN CHOCOLATE BROWNIES




Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Rawmazing. Jest to chyba najmniej skomplikowany i najlepszy przepis na brownies jaki istnieje. Przygotowanie tego smacznego deseru zajmuje ok 10 minut + godzina chłodzenia w lodówce. Brownies te są przykładem tzw. diety "Raw" (pol. witarianizm), gdzie potrawy przygotowuje się ze składników "surowych" czyli jak najbardziej naturalnych, nie poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Witarianie dopuszczają podgrzewanie składników do co najwyżej 45 stopni celsjusza. W tym przepisie jednak nie ma , żadnego gotowania ani pieczenia, po prostu kilka naturalnych, zdrowych składników zmielonych ze sobą i schłodzonych w lodówce.
Bardzo gorąco polecam stronę Rawmazing, na której znaleźć można wiele ciekawych przepisów, a co najważniejsze potrawy tam przedstawione są bardzo zdrowe i w pełni naturalne.



Oryginalny przepis nieznacznie zmodyfikowany.


SKŁADNIKI (ok. 25 brownies):
  • 1,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki surowego kakao (można zastąpić zwykłym, ale brownies nie będą juz surowe)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej wanilii (opcjonalnie)
  • 2 szklanki daktyli (bez pestek)

"Polewa":

  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego virgin (roztopionego)

(składniki "polewy" mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu naszego "bloku" brownies)



PRZYGOTOWANIE:

Do blendera wrzucamy: orzechy, kakao, kokos i cynamon, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy daktyle i miksujemy na gładką masę. Jeżeli lubimy smak wanilii, dodajemy ją na końcu i wszystko razem miksujemy. Powstałą masę wykładamy w formie o wymiarach 20cm x 20cm, wierzchnią warstwę pokrywamy rodzajem" polewy" i wkładamy do lodówki na godzinę, lub dłużej. Po wyjęciu z lodówki tniemy masę na kwadraciki o wymiarach ok 4cm x 4cm.

Smacznego ☺






The original recipie comes from the site: Rawmazing. This recipie is one of the easiest ways to make delicious and healthy brownies. It takes about 10 minutes to make it and then about an hour to cool it down in the fridge. It's an excellent example of the Raw foodism. I trully recommend this website: Rawmazing for anyone who wants to try these healthy and natural "raw" meals.





INGREDIENTS (20-25 brownies):


  • 1 1/2 cup hazelnuts 
  • 1/2 cup raw cacao powder 
  • 1/3 cup dried, unsweetened coconut 
  • 1 1/2 teaspoons cinnamon 
  • 1 teaspoon vanilla (optional) 
  • 2 cups dates, pitted and coarsely chopped. 



TOPPING:


  • 1/4 cup dried, unsweetened coconut 
  • 2 tbsp coconut oil, melted 

(mix together and pour on top) 



PREPARATION:


In food processor, blend hazelnuts, cacao, coconut and cinnamon until finely ground. Add dates, 1/4 cup at a time, processing after addition until well blended. Add optional vanilla and process until combined. Press mixture in an 8 x 8 pan, top with topping and refrigerate for 1 hour. Cut into small squares. 



Enjoy ☺





14 komentarze:

  1. wygląda przepysznie :-) aż chce sie rzec - "daj gryza" - chyba trzeba będzie zrobić takie ciacho do kawusi:

    ReplyDelete
  2. Brownies bez pieczenia? Koniecznie musze sprobowac! Zwlaszcza, ze wygladaja smakowicie...

    ReplyDelete
  3. bardzo ładne fotki!
    oj, i te brownie z kokosem. ładnie się prezentują, tak kontrastowo ;]

    ReplyDelete
  4. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥ muti brownies ♥♥♥♥♥♥♥♥♥

    ReplyDelete
  5. wow, to dopiero food porn! :))

    ReplyDelete
  6. Super ! dzięki ! i to jeszcze witarianskie:) Jak zobaczylam pomyslalam jakies takie "inne" ale nie pomyslalabym ze nie ma tu mąki :D i ze to ciasto jest bez pieczenia :)

    a mozesz napisac co znaczy jedna lyzeczka wanili ?
    chodzi ci moze o cukier waniliowy czy aromat ? chyba raczej nie prawda ?

    ReplyDelete
  7. Podejrzewam, ze chodzi o ekstrakt z wanilii - plynny, na alkoholu. Mozna go kupic w wielu sklepach ze zdrowa zywnoscia, internecie. Jest swietnym dodatkiem do ciast, deserow, lodow - takze tych raw owocowych. pozdrawiam.

    ReplyDelete
  8. trafiłam na ten post przypadkiem. W życiu nie dałabym się skusić. Wyobrażam sobie, że dla układu trawiennego to jest jak super glue albo wiaderko cementu.

    ReplyDelete
  9. wow, ciacho wygląda super i zamierzam je jutro zrobić :) rozumiem, że cały przepis opiera się na daktylach suszonych? :>
    pozdrawiam
    m

    ReplyDelete
  10. Właśnie zrobiłam to ciacho i jest PRZEPYSZNE, mam tylko pytanie - nie moczyliście wcześniej daktyli? Mój blender ledwo dał im radę, trwało to wieki a i tak nie udało mu się tak rozpaćkać daktyli na gładko :)

    ReplyDelete
  11. No to czuję się uspokojona ;) A smak tego ciacha rozwalił nawet niewegańskie podniebienia! Dzięki za przepis i pozdrooo!

    ReplyDelete
  12. wspaniałe, na pewno niebawem zrobię!!!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION