CZERWONA SOCZEWICA PO PAKISTAŃSKU

RED LENTILS (PAKISTANI STYLE)






Szybki, łatwy w przygotowaniu a przede wszystkim smaczny obiad. 

Przepis pochodzi ze strony puszka.pl, u mnie uległ drobnym modyfikacjom. 



SKŁADNIKI (2 duże porcje) :

  • 4 średnie ziemniaki, ugotowane w łupinkach
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy(suchej)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • mały kawałek świeżej papryczki chili (można pominąć)
  • 2cm świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin






PRZYGOTOWANIE: 

Soczewicę najpierw dokładnie przepłukujemy w garnku, aż woda w której się płucze będzie przejrzysta, następnie dodajemy do niej gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości, 7-10 minut, a następnie odcedzamy. 

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek. Liście laurowe spalamy na ogniu, na kuchence gazowej lub za pomocą zapalniczki, następnie wrzucamy je do cebuli. 

Dodajemy posiekaną papryczkę, imbir i przyprawy. 

Smażymy kilka minut, po tym czasie dodajemy ugotowaną soczewicę oraz pokrojone ziemniaki. Podsmażamy kilka minut i gotowe.

Smacznego ☺ 




Original recipie comes from this website: www.puszka.pl. I've changed it a little bit.




INGREDIENTS ( 2 large portions ) :


  • 4 medium potatoes ( cooked with their skin on )
  • 1,5 C of red lentils (uncooked)
  • 3 C vegetable stock
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 2 bay leaves
  • 1 small piece of fresh chili pepper (optional)
  • 2cm fresh, grated ginger
  • 1tsp turmeric
  • 1 tsp curry mix
  • 1 tsp cayenne pepper
  • salt, pepper
  • extra virgin olive oil


PREPARATION:

First rinse the lentils in a cold water. Then cook lentil in a vegetable stock, until soft, 7-10 minutes. Set aside. Chop the onion, garlic and fry them on olive oil. Burn the bay leaves on fire and add them to the pan with onion and garlic. Add the pepper, ginger and all the rest of the spices. Fry for few minutes, add lentil and potatoes cut in pieces. Fry for another few minutes and it's ready. 



Enjoy ☺





9 komentarze:

  1. Hmm, zapowiada się interesująco i prosto, a soczewica zalega w kuchennym pudełku:)

    ReplyDelete
  2. Faktycznie, wygląda na dość proste w przygotowaniu, ale bardzo pyszne danie. Właśnie zabieram się za sprawdzenie, czy moje będzie wyglądało równie smakowicie :)

    ReplyDelete
  3. ostatnio odkrywam soczewicę na nowo :)

    ReplyDelete
  4. Ziemniaki, curry i kurkuma, ale się rozmarzyłam... :)

    ReplyDelete
  5. Zrobione, skonsumowane i podziwiane :) Zrobiłam wersję łagodniejszą, ale następnym razem chyba pójdę na całość ;)

    ReplyDelete
  6. Cześć. Twoje blogi dwa fajnie się czyta :) :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. Czyli znalazłam pomysł na kolejny, obiad ( bo była promocja na soczewicę w sklepie) ;) Dzięki :)

    ReplyDelete
  8. Zrobiłam, jest pyszne ;) Tylko ma jedną wadę - nie wygląda malowniczo ( ja użyłam zielonej soczewicy).

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION