CAROB THUMBPRINT COOKIES WITH CAROB-TAHINI CREAM
Kruche ciastka karobowe wypełnione słodkim kremem, który składa się z melasy z karobu i tahini.
Taki krem można zrobić samemu, łącząc te dwa składniki w proporcji 1:1, lub też kupić gotowy (o tutaj). To jeden z moich ulubionych kremów, a teraz nie trzeba go nawet robić samemu, a wystarczy kupić. Jego skład moim zdaniem bije na głowę wszystkie inne gotowe kremy do chleba i deserów (to tylko 2 składniki), jest naturalny i bardzo wartościowy. Melasa z karobu ma wysoką zawartość magnezu, fosforu oraz żelaza i wapnia. Dlatego regularne spożywanie karobu wspomaga działanie układu nerwowego i odpornościowego, pozwala zachować prawidłowy metabolizm i wzmacnia kości. To produkt bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancją glutenu. Nie zawiera kofeiny i teobrominy. A tahini zawiera podobną ilość białka, co jajka. Ziarna te są ponadto źródłem magnezu, potasu, żelaza i wapnia oraz lecytyny i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Krem świetnie smakuje na chlebie, w deserach, a także wyjadany prosto ze słoika ;)
Ciastka, które przygotowałam są chrupiące, bardzo karobowe w smaku, a z kremem smakują wybornie. Ponadto ich skład jest o wiele lepszy niż różnych gotowych ciastek ze sklepu. Proste do zrobienia i bardzo smaczne, polecam
SKŁADNIKI ( ok. 13 sztuk):
- 2 szklanki mąki owsianej (200 g)
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej (15 g)
- 5 łyżek melasy z karobu Bakra (100 ml)
- 50 g oleju kokosowego (1/5 szklanki rozpuszczonego)
- szczypta soli
- krem karobowo-sezamowy Bakra, do wypełnienia
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczamy olej kokosowy w małym rondelku, dodajemy melasę i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Przesiewamy do miski suche składniki i ponownie dokładnie mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi.
Dissolve the coconut oil in a small saucepan, add the molasses and mix thoroughly with a whisk.
Rozpuszczamy olej kokosowy w małym rondelku, dodajemy melasę i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Przesiewamy do miski suche składniki i ponownie dokładnie mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi.
Zagniatamy całość w kulę i w zakrytej misce wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie urywamy małe kawałki i formujemy kulki, które następnie spłaszczamy w środku.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy je ok. 15 minut.
Gdy lekko ostygną, wypełniamy dziurki kremem.
Upieczone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Po tym czasie urywamy małe kawałki i formujemy kulki, które następnie spłaszczamy w środku.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy je ok. 15 minut.
Gdy lekko ostygną, wypełniamy dziurki kremem.
Upieczone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Smacznego
Shortbread cookies filled with sweet cream, which consists of carob and tahini molasses. This cream can be made by yourself, combining these two ingredients in a 1: 1 ratio, or you can buy a ready made one (here)
Cookies are crispy, with a strong carob taste, and topped with cream taste delicious. In addition, their composition is much better than various ready-made cookies from the store. Simple to make and very tasty.
Cookies are crispy, with a strong carob taste, and topped with cream taste delicious. In addition, their composition is much better than various ready-made cookies from the store. Simple to make and very tasty.
INGREDIENTS (approx. 13 cookies):
- 2 C oat flour (200 g)
- 1 tbsp potato starch
- 5 tbsp carob molasses (100 ml)
- 50 g coconut oil (1/5 cup dissolved oil)
- pinch of salt
- carob-tahini cream, for topping
PREPARATION:
Dissolve the coconut oil in a small saucepan, add the molasses and mix thoroughly with a whisk.
Sift dry ingredients to the bowl and mix thoroughly.
Combine dry ingredients with wet ingredients.
Combine dry ingredients with wet ingredients.
Knead the whole mixture into a ball and put in a covered bowl for 30 minutes in the fridge.
After that, break small pieces and form balls, then flatten them in the middle using your thumb.
Preheat the oven to 180 ° C and bake them for about 15 minutes.
When they cool slightly, fill the holes with the cream.
Store the cookies in a sealed container for up to a week.
Enjoy
Świetna alternatywa tradycyjnych słodyczy dla alergików. Dzięki za przepis ; )
ReplyDelete