PURPLE CABBAGE SLAW WITH ORANGES AND TAHINI DRESSING
Prosta zimowa surówka z kapustą w roli głównej. Akompaniują jej słodkie pomarańcze, marchewka i aromatyczne zioła.
A wszystko to, otulone prostym dressingiem na bazie tahini. Używam tahini od firmy Bakra, które bardzo polecam. Kupić je możecie tutaj.
Taki dressing to fajna odmiana od tradycyjnej oliwy, do tego jest nawet bardziej wartościowy, zawiera dużo wapnia, białka, fosforu oraz miedzi.
A sama surówka jest lekko słodkawa i przyjemnie chrupie. Idealna jako lekki posiłek lub dodatek do obiadu. Smacznego
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 500 g czerwonej kapusty
- 4 pomarańcze
- 2 marchewki
- 1 pęczek zielonej pietruszki lub kolendry albo bazylii
DRESSING:
- 4 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę siekamy lub ścieramy za pomocą mandoliny, marchewkę ścieramy obieraczką julienne, pomarańcze dzielimy na segmenty, a zioła drobno siekamy.
W małej miseczce łączymy składniki dressingu.
Mieszamy wszystko dokładnie w dużej misce i serwujemy.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego
Simple winter salad made with purple cabbage. I paired it with sweet oranges, carrots and aromatic herbs. And all of this, is "dressed" with a simple tahini dressing.
Salad is slightly sweet and pleasantly crispy. Ideal as a light meal or addition to dinner. Enjoy
INGREDIENTS (4-6 servings):
- 500 g red cabbage
- 4 oranges
- 2 carrots
- 1 bunch of green parsley or coriander or basil
DRESSING:
- 4 tbsp tahini
- 2 tbsp lemon juice
- 1 tbsp soy sauce
- 4 tbsp water
PREPARATION:
Chop the cabbage or slice it with a mandolin slicer, grate the carrot with julienne peeler, divide oranges into segments, and chop the herbs finely.
In a small bowl combine the dressing components.
Mix everything thoroughly in a large bowl and serve.
Store in the refrigerator for up to 3 days.
Enjoy
Bardzo dobre
ReplyDeletepozdrawiam
dziękuję i pozdrawiam również
DeleteI enjoyed reading tthis
ReplyDelete