PURPLE CABBAGE SLAW WITH ORANGES AND TAHINI DRESSING
Prosta zimowa surówka z kapustą w roli głównej. Akompaniują jej słodkie pomarańcze, marchewka i aromatyczne zioła.
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4630/40569202461_40a4e342a9_o.jpg)
A wszystko to, otulone prostym dressingiem na bazie tahini. Używam tahini od firmy Bakra, które bardzo polecam. Kupić je możecie tutaj.
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4617/40569201851_2368b57b05_o.jpg)
Taki dressing to fajna odmiana od tradycyjnej oliwy, do tego jest nawet bardziej wartościowy, zawiera dużo wapnia, białka, fosforu oraz miedzi.
A sama surówka jest lekko słodkawa i przyjemnie chrupie. Idealna jako lekki posiłek lub dodatek do obiadu. Smacznego
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4654/39858752764_f307a1a6c3_o.jpg)
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 500 g czerwonej kapusty
- 4 pomarańcze
- 2 marchewki
- 1 pęczek zielonej pietruszki lub kolendry albo bazylii
DRESSING:
- 4 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę siekamy lub ścieramy za pomocą mandoliny, marchewkę ścieramy obieraczką julienne, pomarańcze dzielimy na segmenty, a zioła drobno siekamy.
W małej miseczce łączymy składniki dressingu.
Mieszamy wszystko dokładnie w dużej misce i serwujemy.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4612/25698595297_e199370105_o.jpg)
Simple winter salad made with purple cabbage. I paired it with sweet oranges, carrots and aromatic herbs. And all of this, is "dressed" with a simple tahini dressing.
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4751/25698595547_2f2a02ce85_o.jpg)
Salad is slightly sweet and pleasantly crispy. Ideal as a light meal or addition to dinner. Enjoy
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4722/25698595437_dac117d012_o.jpg)
INGREDIENTS (4-6 servings):
- 500 g red cabbage
- 4 oranges
- 2 carrots
- 1 bunch of green parsley or coriander or basil
DRESSING:
- 4 tbsp tahini
- 2 tbsp lemon juice
- 1 tbsp soy sauce
- 4 tbsp water
PREPARATION:
Chop the cabbage or slice it with a mandolin slicer, grate the carrot with julienne peeler, divide oranges into segments, and chop the herbs finely.
In a small bowl combine the dressing components.
Mix everything thoroughly in a large bowl and serve.
Store in the refrigerator for up to 3 days.
Enjoy
![Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami i dressingiem na bazie tahini / Red cabbage slaw with oranges and a tahini dressing](https://farm5.staticflickr.com/4615/40569202751_575b08a484_o.jpg)
Bardzo dobre
ReplyDeletepozdrawiam
dziękuję i pozdrawiam również
DeleteI enjoyed reading tthis
ReplyDelete