SMAŻONY RYŻ Z 'JAJKIEM' I WARZYWAMI

VEGAN EGG-FRIED RICE WITH VEGETABLES




Smażony ryż z jajkiem to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w chińskich knajpach, a także w wielu domach w całej Azji. To niezwykle prosta potrawa, zarówno pod względem składników, jak i wykonania. 


Vegan 'egg' fried rice


Tradycyjnie, jak sama nazwa wskazuje, jest to ryż, podsmażany z jajkiem właśnie ;) i warzywnymi dodatkami, różniącymi się w zależności od regionu i tego, co akurat jest pod ręką oraz w sezonie. Bardzo często wśród tych dodatków znajduje się szczypiorek, zielony groszek, marchewka, kapusta i kiełki.


Vegan 'egg' fried rice


Osobiście, przed weganizmem, nie byłam jakimś wielkim miłośnikiem tego dania, jednak wersja roślinna, na którą natrafiłam kilka lat temu, bardzo mi zasmakowała i wpisała się na dobre w moje stałe menu na co dzień, zwłaszcza w chwilach, gdy chcę zrobić szybki obiad, a w lodówce mam jakieś resztki ugotowanego ryżu i kostkę tofu. Często też gotuję trochę ryżu lub kaszy na zapas, żeby mieć już bazę do szybkiego przygotowania tego posiłku. Autorka receptury, którą dziś przedstawiam, zastąpiła jajko z tradycyjnego przepisu, "jajeczną" mieszanką, przygotowaną na bazie tofu, zmiksowanego z kurkumą i kilkoma innymi dodatkami. Opcjonalnie, można ten posmak jeszcze trochę wzmocnić odrobiną czarnej soli (kala namak), ale nie jest to konieczne, bo smak jest już odpowiedni bez niej.


Vegan 'egg' fried rice


Rodzaj ryżu w daniu to tradycyjnie, najczęściej ryż basmati, ale ja, często sobie to zmieniam i zamiennie używam też ryżu brązowego, czarnego, czerwonego itd.; a czasem zamiast ryżu, używam też kaszy jaglanej albo komosy ryżowej. Jeśli chodzi o dodatki, to najbardziej lubię wersję na zielono: szczypiorek, zielony groszek, czasem dodaję też odrobinę kapusty pekińskiej albo pora. Zimą, używam groszku z mrożonki, a latem świeżego. Dzięki czemu to danie idealne na każdy czas i można dzięki niemu stworzyć sobie też małą namiastkę wiosny na talerzu w środku zimy, a w cieplejszych miesiącach delektować się dorzuconymi do niego nowalijkami. Można też zamiast tych warzyw co wymieniłam dodać po prostu kilka garści mrożonej włoszczyzny lub mieszanki chińskiej. Też będzie dobre ;)

Potrawa ta, smakuje mi na ciepło jak i na zimno. A poza opcją obiadową, świetnie pasuje także do lunchbox'a, na szybką kolację albo też wytrawne, sycące śniadanie, jeśli akurat mamy ochotę na tego typu smaki. Polecam ☺


Vegan 'egg' fried rice

Na podstawie tego przepisu


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2-3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu ulubionego rodzaju np. basmati, jaśminowego, brązowego etc. lub opcjonalnie kaszy jaglanej albo komosy ryżowej
  • 1/2 kostki silken tofu lub zwykłego tofu (100-150g)
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej (opcjonalnie)
  • 5 cm kawałek pora (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki cayenne lub kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub ryżowego albo zwykłego
  • kiełki fasoli mung do posypania przed podaniem (opcjonalnie)


PRZYPRAWY DO MIESZANKI 'JAJECZNEJ' Z TOFU:

  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • opcjonalnie, odrobina czarnej soli (kala namak), dla jeszcze mocniejszego smaku jajecznego, ale nie jest ona konieczna


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy mieszankę tofu. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przyprawy i miksujemy na gładko. Odstawiamy.
Mieszankę tę, można też przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce (do 2 dni).

Siekamy cebulę,pora oraz kapustę.
Grzejemy olej na patelni lub w woku.
Dodajemy cebulę z porem (lub mrożoną mieszankę warzywną) i smażymy aż zmiękną, 10-15 minut.
Następnie dorzucamy ryż, dokładnie mieszamy i zagrzewamy.
Po chwili dorzucamy groszek, kapustę, mieszankę z tofu oraz cayenne.
Ponownie dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka minut.
Na końcu dolewamy sos sojowy, dorzucamy posiekany szczypiorek, mieszamy i wykładamy do miseczek.
Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Smacznego ☺


Vegan 'egg' fried rice


Egg-fried rice is probably one of the most popular Chinese dishes in many countries, it's also a very popular dish, cooked in many asian homes. Which is not very surprising, given the simplicity of it, both in the cooking method and the list of ingredients. After all is basically rice fried with eggs and a small amount of veggies. Ingredients vary, depending on the region and season. But, usually the dish is made with green peas, spring onions, carrot, and sometimes with cabbage and sprouts.

I wasn't a huge fan of this dish before going vegan, but the plant-based version is one of my favorite dinners, which I cook very often. I came across this recipe few years ago and it stayed with me since then, I love to make it especially when I want to make a quick dinner, and there is some leftover cooked rice and tofu in my fridge. Sometimes I like to cook more rice, especially to have the base prepared for this dish. The author of this recipe, replaced the traditional egg with a an "egg" blend, made of tofu, blended with turmeric and several other ingredients. Optionally, you can strengthen the "egg" flavor with a little bit of black salt (kala namak), but it's not necessary, cause the taste is already quite "eggy".

The type of rice used traditionally for this dish is basmati or jasmine rice, but I often change it with brown rice, black or red rice; and sometimes I also use millet or quinoa.
As for the veggies, I like it with a lot of green ones: spring onion, green peas, sometimes I add a little bit of napa cabbage or leek too. In the winter, I use frozen peas, and in the summer fresh green peas. Which makes the dish, perfect for every season; having a little bit of spring in winter or a perfect way to enjoy young vegetables in spring. Alternatively, instead of those veggies, you can simply add few handfuls of frozen mixed vegetables or chinese mixed vegetables. It also works.

I like to eat it hot or cold. So for me, it's not only perfect for quick dinner, but also great for a lunchbox, supper or even satiating breakfast, if you fancy this type of flavors at that time. Enjoy☺


Vegan 'egg' fried rice

Based on this recipe


INGREDIENTS (2 servings):

  • 2-3 C loose cooked rice (basmati rice, jasmine rice, brown rice etc.) instead of rice you can also use millet or quinoa
  • 1/2 silken tofu or regular tofu (100-150g)
  • 1/2 C green peas (fresh or frozen)
  • 1 onion
  • 1/2 bunch of chives
  • 1 handful finely chopped napa cabbage (optional)
  • small piece of leek (optional)
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1/4 tsp cayenne or a piece of fresh chili (optional)
  • 1 tbsp peanut oil or rice oil or regular oil
  • mung bean sprouts to sprinkle before serving (optional)


TOFU 'egg' MIXTURE:

  • 1/3 tsp turmeric
  • 1/3 tsp pink himalayan salt
  • 2 tsp sesame oil
  • pinch of ground black pepper
  • optionally, a little bit of black salt (kala namak), for stronger "egg" flavor

PREPARATION:

First, prepare the tofu mixture. Remove tofu from the package, drain and put it into the blender. Add the spices and blend until smooth. Set aside.
This mixture, can be prepared in advance and kept in the fridge (for up to 2 days).

Chop the onion, leek and cabbage.
Heat the oil in a frying pan or a wok.
Add the onion and leek (or frozen mixed vegetables) and fry until soft 10-15 minutes.
Then, add the rice, mix thoroughly until it heats well.
After few minutes add peas, cabbage, tofu mixture and cayenne.
Mix thoroughly and fry for few minutes.
At the end, add soy sauce, chopped chives, stir and divide into bowls.
Store in the fridge for up to 2 days.

Enjoy ☺


Vegan 'egg' fried rice

2 komentarze:

  1. Jeszcze takiego dania nie widziałam, ani w wersji normalnej, ani w wegańskiej, pokuszę się o spróbowanie :-)

    ReplyDelete
  2. Przyznam, że wszelkie "tofucznice", czyli zastępowanie jajka tofu wydawały mi się podejrzane, ale spróbowałam i byłam naprawdę zaskoczona efektem. Wyszło super!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION