PIECZONE KOTLETY WEGAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ I PULPY Z MARCHEWKI - PO ROBIENIU SOKU

BAKED MILLET-CARROT PATTIES (MADE WITH CARROT PULP FROM JUICING THE CARROT)






Lubisz i często wyciskasz sok z marchewki? I zastanawiasz się potem czy można jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą pulpę i co można z niej przyrządzić? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie ;) A jeśli nawet nie robisz soków, pulpę z przepisu możesz zastąpić drobno startą marchewką, którą wystarczy mocno odcisnąć w rękach, i potem zagęścić masę na kotlety ulubioną mąką.


Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)


Receptura i dobór przypraw, jest trochę podobny do innych marchewkowych kotlecików, które są na blogu, a które są pyszne i bardzo je lubię, ale dzisiejsza wersja jest nieco zmieniona i dopracowana do trochę innych składników.



Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)


W porównaniu do tamtych, te są bardziej pikantne, mają więcej dodatków, mniej tłuszczu, bo są pieczone i wychodzi ich więcej, dzięki czemu poświęcając chwilę pracy, możemy przygotować zapas na cały tydzień lub kilka obiadów na przyszłość, bo kotleciki, po upieczeniu świetnie się mrożą, dzięki czemu na wyciągnięcie ręki mamy dodatek do obiadu, burgera lub przekąskę. Przepis ten, jest też super sposobem na wykorzystanie natki z młodej marchewki, gdy jest w sezonie, a poza sezonem, można ją zastąpić innym rodzajem zieleniny.



Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)


Kotleciki po upieczeniu są odpowiednio zwarte, przez co wygodnie można je zapakować do lunchbox'a, zabrać na piknik lub też przegryzać w ciągu dnia, zamiast kanapki albo w bułce.

W smaku są pikantne i bardzo aromatyczne dzięki kminkowi, który super współgra z marchewką i dużą ilością innych przypraw, dzięki którym dodatki, z którymi chcielibyśmy je zaserwować mogą być bardzo proste. Świetnie będą smakować w daniu na nutę indyjską, podane z ryżem basmati i np. jakimś fajnym chutney'em, z prostymi pieczonymi ziemniakami i ketchupem, lub polane tahini w towarzystwie świeżej sałatki z zieleniną. Polecam ☺


Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)


SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (200 g) ok. 3 szklanki ugotowanej (ok. 750 g)
  • 350 g (3,5 szklanki) marchewkowej pulpy (u mnie tyle wychodzi z wyciskania 1 kg marchewki) *
  • 2 garście natki marchewki lub innej zieleniny ** (szczegóły poniżej)
  • 1 mała cebula (biała lub czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cayenne lub chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • mała szczypta cynamonu
  • odrobina ulubionej mąki do zagęszczenia masy (opcjonalnie jeśli trzeba) np. jaglanej, z ciecierzycy lub orkiszowej (ja nie dodaję żadnej)



*  Każda pulpa może się różnić zawartością soku, który jeszcze w niej pozostał, dlatego, jeśli po zagnieceniu masy, wydaje Wam się nadal zbyt rzadka, dodajcie do niej więcej mąki. Można ją także zastąpić drobno startą marchewką, którą należy mocno odcisnąć w rękach i dodać jej wagowo tyle samo co pulpy w przepisie, a potem, jeśli masa jest za rzadka, dodać wybraną mąkę (np. jaglaną lub z ciecierzycy) w celu jej zagęszczenia. 

** Zieleninę wybieramy tę, która akurat jest łatwo dostępna, świetnie pasuje tutaj: zielona pietruszka, natka marchewki, liście botwiny, natka rzodkiewki, świeży szpinak lub mrożony (4 kulki). Mrożony szpinak najlepiej odmrozić dzień wcześniej w lodówce, a następnie dokładnie odcisnąć z wody przed dodaniem do masy. Ewentualnie przelać ciepłą wodą i odcedzić. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, nie należy kotlecików mrozić po upieczeniu. 





PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy kaszę 12 minut z dwiema szklankami wody (500 ml) oraz małą szczyptą soli, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy zmielone siemię z 4 łyżkami wrzątku, mieszamy dokładnie i odstawiamy.

W małej miseczce łączymy razem wszystkie przyprawy.

Do dużej miski wrzucamy pulpę z marchewki, lekko ostudzoną kaszę, zieleninę, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek i wyrabiamy masę dokładnie ręką, potem dolewamy kleik z siemienia i wyrabiamy ponownie.

Następnie dosypujemy wymieszane przyprawy i zagniatamy ostatni raz, aż wszystko będzie równomiernie połączone, potem dodajemy mąkę? 

Zakrywamy miskę z masą folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut lub dłużej, jeśli planujemy je piec później. Zabieg ten nie jest niezbędny i można go pominąć, ale dzięki temu smaki się lepiej przegryzą i też polepsza się cała konsystencja kotlecików.

Następnie formujemy nieduże kotleciki i układamy je ciasno na blasze wyłożonej papierem.



Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)


Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy 30 minut na jednej stronie, następnie wyjmujemy blachę z pieca, przewracamy je na drugą stronę i wstawiamy ponownie do pieca na 10 minut. Bezpośrednio po upieczeniu są lekko miękkie, ale po chwilowym schłodzeniu twardnieją. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w lodówce do tygodnia lub w zamrażarce do miesiąca.

Smacznego ☺



Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)


Do you like to juice and often make a carrot juice at home? Then wonder how you could use up the carrot pulp left? If so, then this recipe is for you ;) And even if you don't make juices, you can substitute the pulp with finely grated carrot, that you only have to to squeeze in your hands to get rid of the juice, and then add some flour to the mixture to make it more thick.

The recipe and taste of those patties is similar to other carrot patties, which I posted some time ago, and which are delicious, I like them very much, but this version is slightly modified and enriched with some other components.

Compared to the old patties, these are more spicy, and have more additives, less fat, because they are baked not fried and contain the carrot greens as well as the carrot pulp. They do not require a lot of time of the preparation and you can make about 20 at once, so you get a supply for few dinners or lunches. They also freeze very well, so you can have a batch on hand, whenever you need a snack or dinner.

Patties after baking are well firm, which is very convenient if you want to pack them into lunchbox'a, take for a picnic or have as a snack during the day, instead of a sandwich or in a bun.

They are spicy and very flavorful thanks to caraway, which pairs great with carrots and plenty of other spices that make them really bold in flavor. You can serve them as an indian style dinner, along with basmati rice and some nice chutney or just with some simple roasted potatoes and ketchup or just drizzle them with tahini and eat with simple, fresh green salad ☺



Baked millet-carrot patties (made with the carrot pulp from juicing)



INGREDIENTS (approx. 20 patties):



  • 1 C dry millet (200 g) about 3 C cooked millet (approx. 750 g) 
  • 350 g (3.5 C) carrot pulp (I gest that much from juicing 1kg of carrots) *
  • 2 handfuls of carrot tops or other greens ** (see details below) 
  • 1 small onion (white or red) 
  • 2 cloves of garlic 
  • 2 tbsp ground flaxseed 
  • 2 tsp ground caraway
  • 2 tsp ground coriander 
  • 1/2 tsp turmeric 
  • 1 tsp cayenne or chili powder 
  • 1 tsp smoked paprika 
  • 2 tsp fresh thyme leaves or 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1 flat tsp pink Himalayan salt 
  • 1/2 tsp ground black pepper 
  • small pinch of cinnamon 
  • a little bit of flour (for thickening the mixture, if necessary; for ex. millet, chickpea or spelt flour, I usually don't add any flour) 


Each pulp may vary with the left juice content, therefore, if the mixture seems too thin, add flour or more flour to it. You can also replace the pulp with finely grated carrot, which you have to firmly squeeze with your hands and then add flour to the mixture to make it more thick.

** Use whatever greens you have on hand and are in season, you can use: green parsley, carrot tops, chard leaves, radish tops, fresh or frozen spinach. Frozen spinach needs to be defrosted the day before in the fridge and then squeezed to remove the water, before adding it to the mixture. If using frozen spinach, you shouldn't freeze the patties again.



PREPARATION:

Rinse millet with boiling water, drain and cook with two glasses of water (500 ml) and a small pinch of salt, then set aside to cool it wodn. Combine ground flaxseed with 4 tablespoons of boiling water, mix thoroughly and leave.

In a small bowl, combine all the spices together.

Put the carrot pulp in a large bowl, add the cooked millet, chopped greens, chopped onion, pressed garlic and knead the mass thoroughly by hand, then add the flaxseed and knead again.

After that, add the mixed spices and knead the mixture for the last time, add flour if the mixture is too thin.

Cover the bowl and put in the fridge for approx. 30 minutes or longer, if you plan to bake them later. This is not necessary and can be omitted, but it helps the flavors to blend better and also improves the consistency of the patties.

Next, form small patties and put them tightly on a baking tray, lined with baking paper.

Preheat the oven to 200 ° C and bake them for 30 minutes on one side, then remove the tray from the oven, roll them over and bake on the other side for about 10 minutes. Immediately after baking, they are slightly soft, but after few minutes they get harden. Store them in the sealed container in the fridge for up to a week or in the freezer for up to 1 month.

Enjoy ☺


9

7 komentarze:

  1. Bardzo chętnie zrobię sobie i domownikom, ale marchewkę zwyczajnie zetrę bądź zblenduję surową na pulpę:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo mi miło :) i dokładnie tak można zrobić jak mówisz i jak podałam w poście :) pamiętaj tylko aby odcisnąć mocno sok, który od razu można sobie wypić w trakcie pracy :)

      Delete
  2. mmmmm...też często tak kombinuję, nie lubie marnować pulpy :-)

    ReplyDelete
  3. Bardzo smakowity "recykling". Wyglądają pysznie :-).

    ReplyDelete
  4. Mam jedno pytanie techniczne, mi z 200 g suchej kaszy wychodzi 250 g kaszy, a przepisie mowa o 750g. To błąd czy coś źle robię?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. witaj Adriano, zazwyczaj po ugotowaniu kasza pęcznieje i potraja swoją objętość stąd te proporcje, nie wiem jaki masz sposób gotowania, ale powinno Ci wyjść tyle ile jest podane, jeśli nie wychodzi to najlepiej dogotuj jej więcej, aby się wszystko zgadzało :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION