KISIEL Z SOKU Z BURAKA Z DODATKIEM RABARBARU

BEETROOT-RHUBARB 'JELLY' PUDDING





Świeżo wyciskane soki to świetna baza do robienia prostego deseru jakim jest kisiel.  Wyciskanie pozwala wydobyć całą esencję smaku danego produktu, a dodatkowo zapewnia nam klarowną, przejrzystą bazę. 



Beetroot-rhubarb 'jelly' pudding





Taki sok, wystarczy potem doprowadzić do wrzenia i zagęścić skrobią, a gdy mamy już jakiś gotowy w lodówce, to smaczny, prosty deser przygotujemy w kilka minut. I w wielu wypadkach nie trzeba już nawet nic dosładzać, gdy używamy soku z bardzo słodkich owoców czy też warzyw :) Ale też, nie musi on być wcale zupełnie gładki, bo do soku możemy dorzucić świeże, sezonowe lub mrożone owoce, a wtedy jego konsystencja będzie bardziej gęsta i bogatsza.

Sok z buraka jest moim ulubionym, jest naturalnie słodki i wyrazisty, uwielbiam jego głęboki smak, kolor i energetyczne działanie, którego dostarcza. Kisiel z niego można przyrządzać cały rok, ale teraz polecam go szczególnie, bo przygotowany z sezonowych młodych buraków z dodatkiem rabarbaru smakuje naprawdę wyjątkowo ☺

Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie szczegółową recepturę jego wykonania. A za jakiś czas na blogu będą kolejne ciekawe wersje tego prostego deseru ☺




Beetroot-rhubarb 'jelly' pudding



Freshly pressed juice is a great base for a simple dessert popular in eastern Europe, which is called "kisiel". It reminds of a jelly, but it's more runny. It's very easy to make, you just have to boil some fruits with water and then thicken them with potato starch. You can eat this dessert warm or chilled and then finish it with some nice topping or just eat on it's own.

Freshly pressed juice makes a wonderful clear base for this treat, but you can also add some fruits to it to make it more thick. My favorite juice is beetroot juice, it's sweet, and I love it for a rich flavor, color and energising effect it has.

I paired it with contrasting rhubarb to make this dessert. It's a really nice combination and a very unconventional and tasty dessert ☺

If you're curious how it taste, give it a try ;) the recipe is waiting for you here. (just remember to use translator).



Enjoy ☺


Beetroot-rhubarb 'jelly' pudding





1 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION