KORZENNY KETCHUP I CHUTNEY Z RABARBAREM

                       SPICY KETCHUP OR CHUTNEY WITH RHUBARB





Fantastyczny przepis Dominiki Wójciak, na który natknęłam się w jej książce "Warzywo". Bardzo mnie zaciekawił taki sposób przetworzenia różowych pędów rabarbaru, przypadły mi też do gustu składniki oraz smaki, które się w nim pojawiają. I mając w planie w zasadzie tylko gotowanie i spróbowanie go, to pierwsza jego łyżka mnie tak zachwyciła, że od razu zabrałam się za zdjęcia i plan na podzielenie się nim też z Wami :)


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb


W książce jest to określone jako korzenny ketchup, ale po spróbowaniu, bardzo mi się to też skojarzyło z rodzajem chutney'a, gdzie dodatki i smak bywają podobne. 


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb


Dlatego postanowiłam połowę przygotowanej mikstury zmiksować na gładki ketchup a drugą połowę zostawić taką jaka była i używać jako chutney, który wolę jak jest grudkowaty.


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb


I jakby tego nie nazywać, to po prostu niesamowicie pyszny i uniwersalny dodatek, który wzbogaci kanapki, burgery, obiad, tortille i wszelkie inne dania, w których tego typu smaki Wam zagrają. 

A jest ich tam sporo i razem tworzą świetną kompozycję korzenno-octową, słodko-kwaśną, która wprowadza do dania bardzo ciekawy akcent i jest super sposobem na przetworzenie rabarbaru i zamknięcie jego smaku w słoiczkach na zimowe miesiące, gdy bardzo łakniemy tego typu przypraw. Do tego zapach, który się unosi podczas pieczenia rabarbaru z pomidorami jest niesamowity, w piecu wszystko się karmelizuje, gęstnieje i rozsiewa po domu korzenną woń.

p.s. Wspominałam Wam na facebooku i instagramie, że przygotowuję na bloga sezonowy obiad w stylu indyjskim i ten "chutney" też w nim się znajdzie, bo genialnie się wkomponowuje w całość, a z nowymi marchewkowymi kotlecikami smakuje genialnie :) Na końcu opublikuję i przedstawię całą indyjską "ucztę", którą zaczęłam prezentować już wczoraj, daniem z młodej kapusty ☺ Mam nadzieję, że fanów kuchni indyjskiej tutaj nie brakuje i macie ochotę na taki wyjątkowy obiad z wykorzystaniem wielu różnych nowalijek, którymi teraz można się najadać do woli ;)


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb

Na podstawie przepisu Dominiki Wójciak z jej książki "Warzywo" z drobnymi modyfikacjami.


SKŁADNIKI (400 g chutney'a oraz 400 g ketchupu, forma do pieczenia 20x25 cm):

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 500 g pomidorków cherry lub zwykłych (bardzo dojrzałych, miękkich)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/3 szklanki syropu słodzącego (ryżowego lub daktylowego) 80 ml (oryginalnie w przepisie 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego)
  • 1/2 szklanki czerwonego octu winnego (zastąpiłam mieszanką 1/4 szklanki octu jabłkowego i 1/4 szklanki octu balsamicznego)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego roztarte w moździerzu
  • 4 goździki roztarte w moździerzu
  • 6 ziaren czarnego pieprzu roztartych w moździerzu
  • szczypta cayenne
  • 1 płaska łyżeczka soli (u mnie różowa himalajska)



PRZYGOTOWANIE:

Myjemy rabarbar i pomidory, przygotowujemy wszystkie przyprawy, siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i imbir. Łodygi rabarbaru tniemy na 1 cm kawałki, a pomidory na małe cząstki (jeśli to zwykłe, duże pomidory), jeśli używamy małych pomidorków, można je zostawić w całości.
Mieszamy ocet z syropem. Nastawiamy piekarnik na 160° z termoobiegiem.
Umieszczamy wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy do formy do pieczenia ( u mnie o wymiarach 20x25 cm ) i pieczemy 1 godzinę, co kilkanaście minut mieszając, aby wszystko się równomiernie zapiekło i nie przypaliło. (W oryginalnym przepisie Dominika zaleca pieczenie 1,5-2 godzin, ale mi już starczyła godzina z termoobiegiem, można też całość piec ustawiając piec bez termoobiegu na 180°C i piekąc wtedy ponad godzinę)
Gdy wszystkie warzywa się już rozpadły i zmiękły, wyjmujemy z pieca i miksujemy połowę na ketchup, a drugą zostawiamy jak jest, jako chutney lub jak wolicie, zmiksujcie całość na gładki mus.


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb


Fantastic recipe, created by Dominika Wójciak, which I came across in her book, "Vegetable". I've never tried to make spiced ketchup with it and I really liked the spices used there. And really, I just wanted to cook it and try it, but after the first spoon, I've immediatelly decided to take some photos and share this deliciousness with you as well.


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb


In the book this dish is named as "spiced" ketchup but when I tried the first spoon of it, I immediatelly thought, that it also tastes like a really good chutney, where the spices used are usually very similar. So instead of blending everything for a smooth ketchup, I blended only tha half, ad left the other half with chunks to use it as chutney, which I like, when it's chunky. 

And however you'll name it, it's just incredibly delicious and versatile side that will enrich sandwiches, burgers, dinners, tortillas and all the other dishes where those flavors will be suitable.
It has a sweet&sour aroma, with a strong taste of vinegar and spices. It's also a wonderful way to preserve the rhubarb for colder months, when we love to eat those kind of spiced foods. And the smell, while you bake it is amazing. The vegetables are slowly caramelising, getting thicker and spreading this amazing scent of the spices.

p.s.. I also mentioned on Facebook and Instagram that I'm preparing a seasonal indian dinner for the blog and this "chutney" will be one of the dishes in it, cause it works perfectly with the rest of the dishes. In the upcoming days you will get the rest of the recipes for a truly vegan "indian" feast ;) so stay tuned and I hope you will like it ☺ 


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb

Based on Dominika Wójciak recipe, from her book "Vegetable" with my few minor modifications.


INGREDIENTS (400 g of chutney and 400 g of ketchup)

  • 4 stalks of rhubarb
  • 500 g cherry tomatoes or ordinary tomatoes (very ripe, soft ones)
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 3 cm fresh ginger root
  • 1/3 C rice or date syrup (80 ml), originally in the recipe: 1/2 C of light brown sugar
  • 1/2 C red wine vinegar (I replaced it with a mix of 1/4 C of an apple cider vinegar and 1/4 C balsamic vinegar)
  • 1 cinnamon stick
  • 2 bay leaves
  • 4 grains allspice, grounded in a mortar
  • 4 whole cloves, grounded in a mortar
  • 6 black peppercorns, grounded in a mortar
  • pinch of cayenne
  • 1 tsp of salt (I use pink himalayan salt)


PREPARATION:

Wash the rhubarb and tomatoes, prepare all the spices, chop the onion, press the garlic and ginger. Slice the rhubarb into 1 cm pieces and tomatoes into small chunks (if using regular, large tomatoes), if you  use small cherry tomatoes, you can leave them whole.
Mix vinegar with syrup. Set the oven to 160 ° with convection.
Put all the ingredients in a large bowl and mix thoroughly, then transfer into a baking dish (in my form with dimensions ....) and bake for 1 hour, stirring every fifteen minutes, so that everything is evenly baked and do not burn. (in the original recipe Dominika recommends roasting everything for 1.5-2 hours, but I finished after 1 hour, you can also bake it in the oven without convection at 180 ° C and prolonging the time of roasting to 1,5-2 h)
When all the vegetables are mashed and soft, remove them from the oven and blend half for the ketchup and leave the other half as it is for chutney or blend all for a smooth, thick ketchup/sauce.

Enjoy ☺


Spicy ketchupr or chutney with rhubarb


4 komentarze:

  1. Ciekawy sposób na rabarbar :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam wszelkie chutneye, ale nigdy nie zmotywowałam się, że zrobić jakiś sama. Może po sesji egzaminacyjnej to zmienię :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naprawdę warto, bo chutney to genialny dodatek do wielu potraw, a ten z powyższego przepisu, wymaga mniej pracy niż inne bo w zasadzie robi się sam w piecu, a my jedynie musimy go tylko kilka razy przemieszać ;)

      Delete
  3. jest grudzień... coś można dodać zamiast rabarbaru? ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION