CRUNCHY ASPARAGUS STICKS WITH SIMPLE TAPENADE
Jeśli kochacie szparagi i proste przekąski to musicie koniecznie spróbować tych paluchów. Są banalnie proste do zrobienia, chrupiące, słone i idealne wręcz do zajadania na imprezie, pikniku czy też w domowych pieleszach np. do filmu.
Ten przepis, to taka trochę wariacja na temat popularnej szparagowej przekąski, w której owija się je słoną wędliną, a czasem też dodatkowo ciastem francuskim.
W mojej wersji roślinnej, słony dodatek, tak dobrze współgrający ze szparagami zamieniłam na słoną pastę z oliwek (tapenadę), i trochę zmieniłam ich sposób zawijania, przez co bardzo wygodnie się je chwyta i zajada jedną ręką.
Receptura jest bardzo prosta, potrzebne są tylko 3 główne składniki i jakieś 30 minut, które obejmują już czas pieczenia.
Pieczone szparagi, same w sobie są pyszne, miękkie i lekko słodkawe, i gdy połączymy je z najprostszą formą tapenady, to zyskujemy bardzo fajne słodko-słone smakowe combo, które owinięte w chrupiące ciasto francuskie tworzy idealną formę przekąski, od której trudno się oderwać.
Taką oliwkową pastę można sobie też jeszcze dodatkowo podkręcić kaparami bądź świeżymi lub suszonymi ziołami, takimi jak np. bazylia, tymianek, oregano; gdy tylko najdzie nas ochota na nowy akcent w daniu.
Chwila miksowania, cięcia, zawijania i gotowe. I dopóki trwać będzie szparagowy sezon, dopóty warto zawsze mieć w lodówce porcję ciasta francuskiego i oliwki, bo czy najdzie nas ochota, czy akurat wpadnie ktoś z wizytą, to w mig przygotować można wtedy taki prosty i szybki posiłek.
Polecam ☺
A po szczegółowy przepis zapraszam Was na portal Hello Zdrowie
If you love asparagus and simple snacka, you have to try these. They are very easy to make, crunchy, salty and perfect for a party, picnic or just for a movie night.
You only need 3 main ingredients and about 30 minutes which include the cooking time.
Roasted asparagus is really delicious, soft and slightly sweet, and when you combine it with the simplest form of tapenade (green olive paste) you get a very nice flavor combo, and when you wrap it in crispy puff pastry it creates an ideal snack, that it's hard to resist.
Tapenade can be also additionally flavored with capers, fresh or dried herbs, like basil, thyme, oregano; just when you fancy an extra aroma in the dish.
And as long as the asparagus season is on, it's worth to have some puff pastry and olives in the fridge, so when you feel like snacking or have some guests over, you can make them in no time.
Enjoy ☺
The recipe is waiting for you on a polish portal called "Hello Zdrowie". (just remember to use the translator)
Wyglądają cudownie, świetny sposób na szparagi :)
ReplyDeleteDzięki, polecam :)
DeleteJakiś nowatorski sposób podawania przepisu bez temlperatury i czasu pieczenia...
ReplyDeleteKasia, chyba nie doczytałaś do końca tekstu, podany tam jest odnośnik do przepisu ;)
DeleteWydaje mi się, że chodzi już o przepis na hellozdrowie, który kończy się na "układamy ją na blasze wyłożonej papierem." i też nie ma podaje temperatury i czasu pieczenia :(
ReplyDeleteAh, rzeczywiście, przepis się urywa, nie zauważyłam :/ zgłoszę to. P.s. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut na złoty kolor (jeśli Wasz piekarnik piecze inaczej i po 20 minutach nadal są blade to wydłużcie czas pieczenia do 30 minut) :)
Delete