TROPIKALNY PUDDING CHIA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, MORINGĄ I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI

TROPICAL CHIA PUDDING WITH COCONUT MILK, EXOTIC FRUITS AND MORINGA




Lekkie, kolorowe i bardzo wartościowe śniadanie. Cały zestaw owoców egzotycznych, jakie tylko udało mi się kupić. Nasiona chia zatopione w kremowym mleku kokosowym. Oraz ostatni, bardzo wyjątkowy składnik, jakim są sproszkowane liście moringi od PURYA!


Tropical chia pudding with exotic fruits and moringa



Moringa olejodajna pochodzi z północnych Indii, a udomowiona została także w Afryce, Azji, Ameryce południowej, Meksyku i na Filipinach. Uważana jest za cudowne drzewo, a każda jego część jest wykorzystywana w wielu różnych celach. Jako pokarm, lekarstwo, źródło oleju, naturalny pestycyd, środek czyszczący, a od niedawno też jako biopaliwo.
"Moringa jest niezwykle wytrzymała. W Afryce znana jest ona jako "nebedies", co oznacza „nigdy nieumierające drzewo”, gdyż rośnie ona na mało wydajnej ziemi, odrasta po wycięciu i jako jedno z nielicznych drzew na ziemi, produkuje owoce w okresie suszy.
Jeszcze inna, równie przydatna właściwość Moringi oleifera zafascynowała naukowców: zmiażdżone nasiona moringi są w stanie oczyścić zanieczyszczoną wodę. "

W ajurwedzie, moringę zaleca się podczas leczenia aż 300 chorób. Między inny
mi astmy, czerwonki, bólu ucha, epilepsji, reumatyzmu czy zawrotów głowy. Działa jak antybiotyk i środek bakteriobójczy.


Ze świeżych liści moringi przyrządzimy pyszną sałatkę. Są one bogate w proteiny i witaminy. Zawierają siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, cztery razy więcej witaminy A niż marchewki, cztery razy więcej wapnia niż mleko i trzy razy więcej potasu niż banany. Korzenie z powodzeniem zastępują chrzan. Stąd jedną z angielskich nazw "moringi horseradish tree", czyli drzewo chrzanowe. Młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek a dojrzałe, po uprażeniu, spożywa tak jak orzeszki ziemne. W kuchni indyjskiej młode strąki są używane jako warzywo, w smaku podobne do szparagów. Strąki zbiera się do konsumpcji, gdy są jeszcze młode, mają około centymetr średnicy i łatwo się łamią. Gdy zbrązowieją, wyłuskuje się nasiona i wytwarza z nich olej. Jadalny olej używa się w przemyśle kosmetycznym, medycynie oraz do smarowania zegarków i innych precyzyjnych mechanizmów. (źródło i więcej do przeczytania na ten temat znajdziecie tutaj oraz tutaj)


Jak widać zatem, Moringa dostarcza bardzo wielu cennych składników, białka i pomaga również w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Sam proszek ma smak zieleniny i stosuje się 1 łyżkę na dzień wg zaleceń producenta, ale można mniej; byle nie więcej, gdyż czuć wtedy lekki, ostry posmak chrzanowy, dlatego najlepiej trzymać się podanej dawki, czyli maksymalnie 1 łyżki. A jedna łyżka proszku to odpowiednik 7 łyżek świeżych liści. 

Można ją pić jak herbatę (ale zalaną ciepłą, niewrzącą wodą, gdyż wysoka temperatura zabije wiele jej cennych właściwości. Można posypywać nią sałatki np. i oczywiście stosować do codziennych smoothie. Sprawdza się także, jako dodatek do bircher muesli i puddingu chia, na który Was dzisiaj zapraszam. Jest słodki, naładowany witaminami i daje dużego, odżywczego "kopa". Co przydaje się zwłaszcza w okresie zimowym i gdy mamy ochotę na lżejsze jedzenie, po świątecznym ucztowaniu. Polecam



Tropical chia pudding with exotic fruits and moringa


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 3 łyżki nasion chia PURYA!
  • 1 łyżka ulubionego syropu słodzącego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka Moringi w proszku od PURYA! *
  • 1/2 świeżego mango
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 1 mandarynka lub 1/2 pomarańczy
  • 1 świeża karambola


* jeśli go nie mamy, to wystarczy ten składnik pominąć, lub w zastępstwie użyć innego, np. 2 łyżki bananowego drinka proteinowego PURYA!, wtedy pomijamy syrop słodzący w przepisie



PRZYGOTOWANIE:

Wlewamy mleko kokosowe do średniej miski, dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką. Przykrywamy miskę i wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze jest przemieszać pudding jeszcze raz po 20 minutach od przygotowania, aby upewnić się, że nasiona chia nie zbiły się w grudkę.
Gdy pudding zgęstnieje dodajemy proszek Moringa z syropem i mieszamy.
Przekładamy połowę porcji do drugiej miski i dodajemy wszystkie owoce na wierzchu.
Podajemy od razu.

Smacznego ☺


Tropical chia pudding with exotic fruits and moringa

Light, colorful and very nutritious breakfast. Whole set of exotic fruits, which I managed to get. Chia seeds soaked in a creamy coconut milk. And the last, very special ingredient, which is moringa powder from PURYA!

And what exactly is moringa and what are the beneficial aspects of it? Moringa is a tree, that grows in northern India, and has also been domesticated in Africa, Asia, South America, Mexico and the Philippines. It is regarded as miraculous tree, and each part is used for many different purposes. As a food, medicine, a source of oil, natural pesticide, cleaner, and recently also as a biofuel.

"Moringa is extremely durable. In Africa it is known as nebedies, which means" never dying tree "because it grows on inefficient land, regrows after cutting out and it's one of the few trees that produces fruits during a drought.
Crushed seeds are used to purify, contaminated water.

In Ayurveda, Moringa is recommended to treat over 300 diseases. Like asthma, dysentery, earache, epilepsy, rheumatism or dizziness. It acts as an antibiotic and germicide.

Fresh leaves are used in delicious salads. They are rich in proteins and vitamins. They contain seven times more vitamin C than oranges, four times more vitamin A than carrots, four times more calcium than milk and three times more potassium than bananas. The roots successfully replace horseradish. Therefore, one of the English names of moringa is "horseradish tree". Young seeds are prepared like peas, after roasting, it's eaten like peanuts. In Indian, young pods are used as a vegetable, taste similar to asparagus. The pods are harvested for consumption when they are still young, they have about a centimeter in diameter and are easy to break. When browned, the seeds are removed from them and used to make oil. Edible oil is used in the cosmetics industry, medicine and to oil watches and other precision mechanisms. (source here and here)


Therefore as you can see, Moringa provides many valuable components, proteins and also helps in cleansing the body of toxins. The powder itself has a taste of greens. One tablespoon per day is enough, according to manufacturer's recommendations, but it can be less; remember to not use more, as then the taste is too strong and taste of horseradish. One tablespoon of powder is equivalent to 7 tablespoons of fresh leaves.

You can drink it as tea (but mixed with warm, not boiling water, because the high temperature will kill many of its valuable properties). You can sprinkle it on salads. And of course add it to your daily smoothie. It also works well, in Bircher muesli and chia pudding, which I present today. It's sweet, loaded with vitamins and gives a large, nutritional boost. What is especially valuable in winter and when we want to eat a lighter food, after Christmas feasting. 


Tropical chia pudding with exotic fruits and moringa



INGREDIENTS (2 portions):

  • 1 C coconut milk (250 ml)
  • 1 tbsp favorite sweetener (for ex. maple/date/rice syrup) (optional)
  • 1/2 fresh mango
  • 2 slices of fresh pineapple
  • 1 kiwi
  • 1 banana
  • 1 tangerine or 1/2 orange
  • 1/2 fresh karambola


* you can substitute it with PURYA! REDBANANA-BAOBAB PROTEIN DRINK, if so, use 2 tbsp of this mix and omit the sweetener in the recipe; you can also omit both powders and prepare pure coconut chia pudding with fruits



PREPARATION:

Pour the coconut milk in to a medium bowl, add chia seeds and vigorously stir with a whisk. Cover the bowl and put in the fridge for few hours, preferably overnight. It's good to stir it once more after 20 minutes to make sure thta chia seeds didn't stick together.
When the pudding has thickened add the moringa powder with sweetener and stir to combine.
Transfer the half of the pudding to a second bowl and add all the fruits on top.

Serve immediately and enjoy.



Tropical chia pudding with exotic fruits and moringa

6 komentarze:

  1. Witam!
    Czy możliwe jest w jakimś polskim sklepie (stacjonarnym lub internetowym) zdobyć nasionka Chia od Puryi?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj Kinga, ten produkt firma Purya wprowadziła niedawno i na razie powoli wchodzi on na nasz rynek, myślę, że w niektórych stacjonarnych eko-sklepach może już być, ale w internetowych na razie go jeszcze nigdzie nie widzę. Możesz zapytać w swoim zaprzyjaźnionym eko-sklepie czy mogą je sprowadzić. Ewentualnie możesz też wszystkie produkty PURYA! kupić w ich niemieckim sklepie ze zdrową żywnością, o tutaj: http://www.goodfood-shop.de/marken/purya-/

      Delete
  2. owoce- to, co tygryski lubią najbardziej!

    ReplyDelete
  3. pierwsze słyszę o morindze... wydaje się być ciekawa :D a połączenie smaków świetne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki :) p.s. ja też dopiero niedawno ją poznałam i bardzo polubiłam

      Delete
  4. Morindza? Nigdy o niej nie szyszałam :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION