PIKANTNY HUMMUS Z SUROWEJ KUKURYDZY

                     SPICY RAW SWEETCORN HUMMUS




U mnie nadal trwa faza na kukurydzę. Po treściwiej, chrupiącej zupie, którą prezentowałam w zeszłym tygodniu, przyszedł czas na pyszny, gęsty i kremowy hummus, którym się objadam bez opamiętania.


Sweetcorn hummus



Używam do niego świeżej kukurydzy, takiej prosto z kolby, uwielbiam taką i nie widzę tutaj potrzeby jej gotować. Świeża kukurydza jest niezwykle słodka i kremowa. Poza sezonem najlepiej jest kupić mrożoną i lekko ją podgotować przed użyciem. 

Hummus robi się się w mig i równie szybko znika. Jest doskonały na codzienne kanapki lub jako dip do maczania chrupiącego pieczywa podczas leniwego weekendowego śniadania. Polecam



Sweetcorn hummus




SKŁADNIKI (4 - 6 porcji):


HUMMUS:

  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (160 g)
  • 3 łyżki tahini 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/6 łyżeczki cayenne
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/3 - 1/2 szklanki wody


DO PODANIA:

  • 1 świeża, posiekana papryczka pepperoni
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
  • odrobina oliwy z oliwek extra virgin


PRZYGOTOWANIE:

Kukurydze myjemy, odcinamy ziarna od kolby i wrzucamy je do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładko. Ilość wody i tahini dopasowujemy do własnych preferencji. Następnie wykładamy hummus na półmisek, posypujemy posiekaną papryczką, pietruszką/kolendrą i skrapiamy delikatnie oliwą. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub chlebkami pita. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Smacznego ☺



Sweetcorn hummus




I'm still in the sweet corn phase. After rich, crunchy soup, which I presented last week, it's time for a delicious, thick and creamy hummus, which I am eating a lot recently.

I use fresh corn in this recipe, I love it and don't see the need for cooking it here. Fresh corn is so sweet and creamy. When it's not in the season I would buy a frozen one and cook it for a moment. 


Hummus is ready in a minute and just as quickly disappears. It is perfect for everyday sandwiches or as a dip for dipping crusty bread during a lazy weekend breakfast.




Sweetcorn hummus



INGREDIENTS (4-6 servings):


HUMMUS:

  • 2 fresh corn cobs
  • 1 C cooked chickpeas (160 g)
  • 3 tbsp tahini 
  • 3 tbsp lemon juice
  • 1 pressed clove of garlic
  • 1 flat tsp smoked paprika
  • 1/6 tsp cayenne
  • 1/3 tsp pink himalayan salt
  • 1/3 - 1/2 C water


TOPPINGS:

  • 1 fresh, chopped pepperoni pepper
  • 2 tbsp chopped parsley or coriander
  • a little bit of extra virgin olive oil



PREPARATION:

Wash the corn cobs and cut off the corn kernels. Put them in a blender cup, add other ingredients and mix until smooth. Adjust the amount of water and tahini to your preferences. Then transfer the hummus on to a platter, sprinkle with chopped pepperoni, parsley/cilantro and drizzle with a little bit of olive oil. Serve with crusty bread or pita breads. Store in the fridge for up to 5 days.

Enjoy ☺



Sweetcorn hummus


7 komentarze:

  1. Ale super pomysł! Podoba mi się taka wersja hummusu - koniecznie do spróbowania! :D

    ReplyDelete
  2. ten hummus wygląda tak smakowicie, że mam ochotę po niego sięgnąć :)

    ReplyDelete
  3. polubiłam kukurydzę na surowo jak nie było w domu prądu :D chętnie ukręcę hummus z jej udziałem :)

    ReplyDelete
  4. Świetna wersja hummusu! :)

    ReplyDelete
  5. Nigdy nie jadłam hummusu z kukurydzy ):

    ReplyDelete
  6. Polecam uzyc mniej wedzonej papryki, jej smak bardzo dominuje smak hummusu.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION