SPICY RAW SWEETCORN HUMMUS
U mnie nadal trwa faza na kukurydzę. Po treściwiej, chrupiącej zupie, którą prezentowałam w zeszłym tygodniu, przyszedł czas na pyszny, gęsty i kremowy hummus, którym się objadam bez opamiętania.
Używam do niego świeżej kukurydzy, takiej prosto z kolby, uwielbiam taką i nie widzę tutaj potrzeby jej gotować. Świeża kukurydza jest niezwykle słodka i kremowa. Poza sezonem najlepiej jest kupić mrożoną i lekko ją podgotować przed użyciem.
Hummus robi się się w mig i równie szybko znika. Jest doskonały na codzienne kanapki lub jako dip do maczania chrupiącego pieczywa podczas leniwego weekendowego śniadania. Polecam
SKŁADNIKI (4 - 6 porcji):
HUMMUS:
- 2 kolby świeżej kukurydzy
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (160 g)
- 3 łyżki tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/6 łyżeczki cayenne
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/3 - 1/2 szklanki wody
DO PODANIA:
- 1 świeża, posiekana papryczka pepperoni
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
- odrobina oliwy z oliwek extra virgin
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydze myjemy, odcinamy ziarna od kolby i wrzucamy je do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładko. Ilość wody i tahini dopasowujemy do własnych preferencji. Następnie wykładamy hummus na półmisek, posypujemy posiekaną papryczką, pietruszką/kolendrą i skrapiamy delikatnie oliwą. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub chlebkami pita. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Smacznego ☺
I'm still in the sweet corn phase. After rich, crunchy soup, which I presented last week, it's time for a delicious, thick and creamy hummus, which I am eating a lot recently.
I use fresh corn in this recipe, I love it and don't see the need for cooking it here. Fresh corn is so sweet and creamy. When it's not in the season I would buy a frozen one and cook it for a moment.
Hummus is ready in a minute and just as quickly disappears. It is perfect for everyday sandwiches or as a dip for dipping crusty bread during a lazy weekend breakfast.
INGREDIENTS (4-6 servings):
HUMMUS:
- 2 fresh corn cobs
- 1 C cooked chickpeas (160 g)
- 3 tbsp tahini
- 3 tbsp lemon juice
- 1 pressed clove of garlic
- 1 flat tsp smoked paprika
- 1/6 tsp cayenne
- 1/3 tsp pink himalayan salt
- 1/3 - 1/2 C water
TOPPINGS:
- 1 fresh, chopped pepperoni pepper
- 2 tbsp chopped parsley or coriander
- a little bit of extra virgin olive oil
PREPARATION:
Wash the corn cobs and cut off the corn kernels. Put them in a blender cup, add other ingredients and mix until smooth. Adjust the amount of water and tahini to your preferences. Then transfer the hummus on to a platter, sprinkle with chopped pepperoni, parsley/cilantro and drizzle with a little bit of olive oil. Serve with crusty bread or pita breads. Store in the fridge for up to 5 days.
Enjoy ☺
Ale super pomysł! Podoba mi się taka wersja hummusu - koniecznie do spróbowania! :D
ReplyDeleteten hummus wygląda tak smakowicie, że mam ochotę po niego sięgnąć :)
ReplyDeletepolubiłam kukurydzę na surowo jak nie było w domu prądu :D chętnie ukręcę hummus z jej udziałem :)
ReplyDeleteŚwietna wersja hummusu! :)
ReplyDeleteNigdy nie jadłam hummusu z kukurydzy ):
ReplyDeletepysznie!
ReplyDeletePolecam uzyc mniej wedzonej papryki, jej smak bardzo dominuje smak hummusu.
ReplyDelete