SWEETCORN SOUP WITH APPLES, POTATOES AND KALE
Bardzo fajny przepis od White Plate, który mignął mi niedawno gdzieś w internecie. Spodobał mi się od razu ze względu na proste składniki; kukurydzę, na którą miałam ochotę i która teraz jest tania jak barszcz oraz dodatek jabłek, bo owoce w daniach wytrawnych to coś co też bardzo lubię, zwłaszcza jeśli są to nasze rodzime skarby.
Zupa występuje u mnie w nieco zmienionej wersji, pod ręką miałam wielką torbę jędrnego jarmużu, który postanowiłam do niej dodać, zmodyfikowałam także nieco przyprawy, bo nie miałam wszystkich, dodałam też więcej ziemniaków, żeby obiad był bardziej sycący.
W rezultacie powstała wspaniała treściwa zupa, która oprócz dobrego smaku ma ciekawą konsystencję. Miękkie jabłka i ziemniaki z kontrastującą do nich chrupiącą kukurydzą i jarmużem. A to wszystko otulone słodkim bulionem z wyraźnym podwędzanym akcentem, który tak dobrze pasuje do wszystkich składników. Pyszny, prosty i odżywczy sezonowy obiad. Polecam.
Na podstawie tego przepisu
SKŁADNIKI (3-5 porcji):
- 2 kolby kukurydzy
- 2 średnie jabłka
- 6 małych młodych ziemniaków
- 3 duże gałązki jarmużu
- 1 cebula
- 1,5 L bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta cayenne
- 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy i siekamy cebulę. Odkrajamy nożem ziarna kukurydzy od kolby, odstawiamy. Odrywamy liście jarmużu od łodyg, rozrywamy je na małe kawałki i myjemy (łodyg nie używamy w tym przepisie). Myjemy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (obieranie jest opcjonalne). Ziemniaki obieramy i kroimy na podobnej wielkości kawałki co jabłka. Przygotowujemy przyprawy i bulion. Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy ziarna kuminu i prażymy je minutę, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy resztę warzyw wraz z przyprawami. Podsmażamy kilka minut i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Serwujemy.
Smacznego ☺
Very nice recipe from White Plate, which I recently came across on the internet. I liked it immediately because of the simple ingredients, sweetcorn, which I was craving, and which is now so cheap and the addition of apples, because fruits in savory dishes is also something I really like.
My version is slightly different, I didn't have all the ingredients on hand, so I changed the spices. I also had a big bag of kale which I bought recently so I added it to the soup.
Soup came out fantastic, in addition to good flavor it has an interesting texture. Soft apples and potatoes with contrasting crunchy sweetcorn and kale. And all of that wrapped in a sweet broth with a strong smoky aroma which is pairing woderfully with all the ingredients. It's delicious, it's simple, it's seasonal and heartwarming meal.
Based on this recipe.
INGREDIENTS (3-5 servings):
- 2 corn cobs
- 2 medium apples
- 6 small new potatoes
- 3 large sprigs of kale
- 1 onion
- 1.5 L vegetable stock
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp smoked paprika
- 1/3 tsp ground turmeric
- pinch of cayenne
- 1 tbsp vegetable oil (I use coconut oil)
- salt and pepper to taste
PREPARATION:
Peel and chop the onion. Cut off corn kernels from the cobs, set aside. Tear off kale leaves from the stems, tear them into small pieces and wash them (discard the stems). Wash apples, remove the seeds and cut into small pieces (peeling is optional). Peel potatoes and cut into similar-sized pieces as apples. Prepare spices and the stock. Preheat the oil in a pot, add cumin seeds and toast them for a minute, next add the onion and fry for few minutes. Then add the rest of the vegetables and spices. Fry everything for few minutes then add the stock. Bring to a boil, and cook for approx. 20 minutes until the potatoes are tender. Serve immediately.
Enjoy ☺
świetny pomysł na zupę, ten smak musiał być wyjątkowy!
ReplyDeletebardzo lubię takie zupki 'na ząb'
ReplyDeleteświetna! coś czuję, ze to będzie "moja" zupa! od razu po przeczytaniu tytułu nabrałam na ną ochotę :) uwielbiam kukurydzę i jarmuż, a ziemniaki tym bardziej :) poza tym, zupa musi być sycąca dla mnie, a ta wydaje się być właśnie idealna! :)
ReplyDeleteŚwietna ta zupa, a nie myślałaś aby ja zblendować?
ReplyDeleteOczywiście można, ale to dla mnie taka mała odskocznia od kremów, które jadam bardzo często ;)
DeleteWow, looks so tasty. I like it.
ReplyDeletesouth indian vegetarian restaurant
adding apples to the soup is making my mind tick and my tummy smile. what a marvelous idea! i look forward to trying this in my kitchen. thank you for sharing this recipe with us :-)
ReplyDeletePrzyznam szczerze, że połączenie wydaje mi się dość dziwaczne, ale jednak chyba musi być dobre. Może jak będzie chwila czasu to sama spróbuję tego przepisu.
ReplyDelete