WEGAŃSKIE SERNIKOBROWNIE Z TRUSKAWKAMI (BEZ PIECZENIA I GLUTENU)

VEGAN BROWNIE CHEESECAKE WITH STRAWBERRIES (NO BAKING, GLUTEN-FREE)




Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie "Kwestia smaku", od razu zaczęłam kombinować w głowie, jak by to przygotować w swojej własnej wersji.
I tak właśnie powstał ten słodki, kremowy i rozpustny wręcz deser. Ciasto jest miękkie, wilgotne i "maślane". To taki sernik na zimno, połączony z pysznym, słodkim, surowym brownie, i świeżą truskawkową "polewą". A wszystko razem, dosłownie rozpływa się w ustach. 


Vegan browniecheesecake with strawberries


Do tego można je podawać na różne sposoby. Wersja, którą dziś podaję jest wyjściowa i ja na pewno będę ten deser przygotowywać w kilku różnych wariantach. 

Jeśli pominiemy kaszę jaglaną i dodamy więcej nerkowców wtedy można zrobić wersję całkowicie witariańską. Ja dałam kaszę, żeby całość była trochę lżejsza i mniej tłusta. Z dżemu chia, można zrobić galaretkę, jeśli zagotujemy go z odrobiną agaru. Można go też pominąć i na wierzchu ułożyć jedynie świeże truskawki lub inne owoce, na które akurat mamy ochotę. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne. Na pewno wyjdzie pysznie :) 




SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 porcji):


WARSTWA BROWNIE:

  • 3/4 szklanki migdałów (100 g)
  • 2 szklanki świeżych daktyli (300 g, 20 sztuk) *
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżki surowego kakao

* można użyć suszonych, które najlepiej wcześniej chwilę namoczyć lub dłużej miksować bez moczenia


WARSTWA "SERNIKOWA":

  • 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • 1 szklanka (250g) ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku

WARSTWA TRUSKAWKOWA:



PRZYGOTOWANIE:

Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy wypestkowane daktyle, wanilię, kakao i miksujemy 1-2 minuty, aż powstanie lepka kula ciasta. Wykładamy ją do formy wyłożonej folią i wygładzamy. (Masa będzie bardzo lepka, najlepiej jest rozprowadzać ją delikatnie zwilżonymi palcami). Wkładamy formę do zamrażarki na czas przygotowania kremu.

Wrzucamy namoczone nerkowce do blendera, dodajemy kaszę jaglaną, ksylitol i sok z cytryny. Miksujemy 1-2 minuty na gładki krem. Na końcu dodajemy wanilię i mieszamy. Wykładamy krem na nasz spód, za pomocą silikonowej szpatułki. Dokładnie wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Bezpośrednio przed podaniem dodajemy świeże truskawki i polewamy musem. Przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 3 dni.

Smacznego ☺


Vegan browniecheesecake with strawberries



As soon as I saw this cake on "Kwestia smaku" website, I immediately began to think, how I could make my version of it.
And that's how I created this. Cake came out soft, moist and "buttery".  And all together, literally melts in your mouth.
And it can also be prepared in many different ways.
If you omit millet and xylitol and add more cashews then you can make a completely raw version. I add millet, so the whole thing would be a little lighter and less fatty. You can transform chia jam in a jelly if you boil it with a bit of agar. You can also omit it and only put some fresh strawberries on top, or other fruits which you like. There are many possibilities, but one thing is certain. It will definitely come out delicious :)



Vegan browniecheesecake with strawberries


INGREDIENTS (a form of 18x18cm, 9 servings):


BROWNIE LAYER:

  • 3/4 C almonds (100 g)
  • 2 C fresh dates (300 g, 20 pieces)
  • 1/3 tsp dried vanilla
  • 2 tbsp raw cacao powder


CHEESECAKE LAYER:

  • 100 g cashews (soaked overnight)
  • 1 C (250g) cooked millet (approx. 1/3 C before cooking)
  • 2 tbsp lemon juice
  • 2 tbsp xylitol
  • 1/3 tsp dried vanilla


STRAWBERRY LAYER:



PREPARATION:

Grind the almonds in a coffee grinder or chop them in a blender. Add pitted dates, vanilla, cacao and blend for 1-2 minutes, until a sticky ball of dough is made. Ditribute the dough in a dish lined with a cling film (it will be very sticky, it is best to moist your fingers before). Put it in the freezer, while you prepare the middle layer.

Put soaked cashews in a blender, add cooked millet, xylitol and lemon juice. Blend for 1-2 minutes until smooth. Then add the vanilla and stir well. Spread the cream on a brownie layer using a silicone spatula. Smooth the top and put it in the fridge for 2 hours.

Just before serving, add fresh strawberries and pour the mousse on top. Store the cake in the fridge and eat it within 3 days.


Enjoy ☺


Vegan browniecheesecake with strawberries

7 komentarze:

  1. świetny pomysł na ciasto, akurat ostatnio chciałam zrobić zdrowe ciasto bez cukru i mąki, a te w dodatku wygląda przepysznie :)

    ReplyDelete
  2. CUDOWNE!!! to jeden z najlepszych przepisów na brownie, jak nie najlepszy :D, jakie widziałam! a zdjęcia są po prostu fantastyczne :)

    ReplyDelete
  3. Idealnie kremowy deser :)

    ReplyDelete
  4. Łał, jak przerabiać, to po całości i w najlepszym wydaniu ;) Prezentuje się świetnie.

    ReplyDelete
  5. Jesteś geniuszem! <3 Muszę zrobić!

    ReplyDelete
  6. Jejku, musi być genialny! Idealnie

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION