STRAWBERRY CHIA JAM/MOUSSE (RAW)
Wspaniały "dżem", tudzież mus. Gęsty, słodki i świeży. Idealny na kanapki, jako słodki sos do deserów, pancakes, porannej owsianki lub prosty przysmak do wyjadania wprost ze słoika. Do tego ten kolor ♥
Nasiona chia jak wiadomo mają właściwości żelujące. I dlatego są wspaniałą bazą do tworzenia surowych, pełnych witamin dżemów i musów. U mnie dzisiaj w wersji z truskawkami, ale można do tego użyć wielu innych owoców.
W tym tygodniu będę robić jego zapasy na późniejsze miesiące. Ale chcąc zachować jego surowy stan, nie będę go tradycyjnie pasteryzować, tylko wypełnię nim okrągłe silikonowe foremki. Tak powstałe bryłki musu będą sobie siedziały w pojemniku w zamrażarce i czekały, aż znowu najdzie mnie ochota na ten pyszny smak, ale truskawek już dawno nie będzie ;) Polecam
p.s. a już wkrótce, kilka nowych przepisów z jego wykorzystaniem
SKŁADNIKI (na ok. 300g dżemu/ 1 średni słoik o pojemności ok. 400 ml):
- 300g świeżych truskawek
- 3 łyżki nasion chia
- 2 świeże daktyle
- 1/4 łyżeczki suszonej wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera. Dorzucamy wypestkowane daktyle, wanilię i zaczynamy wolno miksować. Następnie dorzucamy nasiona chia i miksujemy na wyższych obrotach do uzyskania konsystencji musu.
Przelewamy wszystko do słoika i wstawiamy do lodówki na noc. Dżem przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
Wonderful "jam" or a mousse. Thick, sweet and fresh. Perfect for sandwiches, as a sweet sauce for desserts, pancakes, morning porridge or just a simple treat to eat straight from the jar. And what a lovely color ♥
Chia seeds have a well known gelling properties. And that is why they are a great produt for creating raw jams and mousses. This version is with strawberries, but you can use many other fruits.
This week, I will also make a supply for future months. But I want to keep it's raw state, and I will not pasteurize it, but I will fill small silicone moulds with it. And then keep this frozen pieces in a sealed container in the freezer, so when I will fancy some strawberry mousse I will just grab one :)
INGREDIENTS (approx. 300g jam):
PREPARATION:
Wash the strawberries, remove the stalks and put them in a blender. Add pitted dates, vanilla and begin to mix slowly. Then add chia seeds and mix at higher speed to achieve the consistency of a mousse.
Pour everything into a jar and leave in the fridge overnight to thicken. Start to eat it on the next day, store it in the frisge for up to 3 days.
Enjoy ☺
p.s. new recipes with this amazing "jam" coming soon :)
Wonderful "jam" or a mousse. Thick, sweet and fresh. Perfect for sandwiches, as a sweet sauce for desserts, pancakes, morning porridge or just a simple treat to eat straight from the jar. And what a lovely color ♥
Chia seeds have a well known gelling properties. And that is why they are a great produt for creating raw jams and mousses. This version is with strawberries, but you can use many other fruits.
This week, I will also make a supply for future months. But I want to keep it's raw state, and I will not pasteurize it, but I will fill small silicone moulds with it. And then keep this frozen pieces in a sealed container in the freezer, so when I will fancy some strawberry mousse I will just grab one :)
INGREDIENTS (approx. 300g jam):
- 300 g fresh strawberries
- 3 tbsp chia seeds
- 2 fresh dates
- 1/4 tsp dried vanilla
PREPARATION:
Wash the strawberries, remove the stalks and put them in a blender. Add pitted dates, vanilla and begin to mix slowly. Then add chia seeds and mix at higher speed to achieve the consistency of a mousse.
Pour everything into a jar and leave in the fridge overnight to thicken. Start to eat it on the next day, store it in the frisge for up to 3 days.
Enjoy ☺
p.s. new recipes with this amazing "jam" coming soon :)
świetny mus, uwielbiam to jaką konsystencję nadają nasionka chia! na pewno go zrobię :) po za tym, zdjęcia - cudowne! :)
ReplyDeleteJaka boska konsystencja! Muszę zrobić ten dżemo-mus ;)
ReplyDeletepyszny, słodki... zdrowy! idealny :)
ReplyDeleteZrobiłam, chłodzi się w lodówce! Jutro wcinam z sojowym jogurtem waniliowym na śniadanko <3 Can't wait. <3
ReplyDeleteA ile można trzymać taki dżem po otwarciu?
ReplyDeletenajlepiej do 3 dni po przyrządzeniu
Delete