WEGAŃSKIE PLACKI GRYCZANO-BANANOWE (BEZGLUTENOWE)

                VEGAN BANANA-BUCKWHEAT PANCAKES (GLUTEN-FREE)




Już od dawna chodziły za mną jakieś gryczane placki. Bardzo lubię niepaloną grykę i często jadam ją w formie surowej gryczanki, chciałam jednak stworzyć sobie jakiś prosty przepis na śniadaniowe "pankejki" ;) z wykorzystaniem gryki właśnie.



Buckwheat - banana pancakes


Tak się złożyło, że niedawno na stronie "My new roots" podpatrzyłam nową, bardzo fajną metodę. A mianowicie, zamiast mąki, wykorzystanie namoczonych ziaren i kasz. Od razu mi się ten pomysł spodobał, bo w moim przypadku jeszcze bardziej skraca czas ich przygotowania i listę składników. Używam gryczanej mąki do różnych przepisów, ale nigdy nie kupuję gotowej, tylko mielę sobie kaszę w młynku. A w tym przepisie ta czynność jest już zbędna. Oczywiście tej receptury nie da się zastosować, kiedy nagle najdzie nas ochota na słodkie placki, ale w innej sytuacji, kiedy planujemy sobie np. takie pyszne śniadanie na następny dzień i chcemy zrobić je szybko i z niewielkiej ilości składników, to przepis wręcz idealny.


Buckwheat - banana pancakes


Wystarczy wieczorem namoczyć kaszę, a rano zmiksować ją z resztą dodatków. Ograniczyłam je do bardzo dojrzałych bananów, które są wspaniałym zastępnikiem jajek, a także cukru. Do tego jeszcze tylko aromatyczny cynamon i wanilia oraz proszek do pieczenia, aby nam ładnie wyrosły. I to wszystko. Tylko 5 składników, nie licząc odrobiny oleju do smażenia. Żadnej mąki, mleka, wody.


Buckwheat - banana pancakes

A jedząc je, aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich żadnego dodatkowego cukru, cała słodycz bananów wystarcza. Placuszki są pulchne, słodkie i mocno cynamonowe. Podbiły moje serce i podniebienie tak bardzo, że w ciągu jednego tygodnia, przygotowałam je 3 razy :)


Buckwheat - banana pancakes

Polecam. Jest prosto i pysznie. 


Buckwheat - banana pancakes


SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (190 g)
  • 2 bardzo dojrzałe banany (380 g, łączna waga ze skórką) *
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia **
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • odrobina oleju kokosowego (do usmażenia pierwszej partii)


* banany powinny mieć brązowe plamki na skórce, wtedy są najsłodsze i najlepsze do użycia

** użyj bezglutenowego jeśli go unikasz


DODATKI (opcjonalnie):



Buckwheat - banana pancakes

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę wsypujemy do dużego słoika, zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia odcedzamy ją na sicie i dokładnie przepłukujemy wodą, aby wypłukać śluz, który naturalnie wytwarza podczas moczenia.

Po dokładnym odcedzeniu wrzucamy ją do kielicha blendera, dodajemy obrane banany, cynamon i wanilię. Miksujemy około 1 minuty, aż masa będzie gładka. Przelewamy wszystko do miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.

Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (jeśli używamy patelni typu non-stick wystarczy niewielka ilość oleju do pierwszej partii placków, potem można smażyć już bez tłuszczu). Ciasto nakładamy łyżką stołową (1 łyżka to 1 placek), wygładzamy i gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Smażymy 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.


Buckwheat - banana pancakes

Smacznego ☺


Buckwheat - banana pancakes

I wanted to create a recipe for some simple buckwheat pancakes for a long time now. I love buckwheat groats and use them often to make raw buckwheat "porridge" or grind them into flour and use in many different recipes.

Recently, I came across a great recipe on "My new roots" website. It was a recipe for pancakes but instead of flour, Sarah used soaked grains. I love this idea and decided to give it a try. I don't buy buckwheat flour, I make it by myself, so when there is no flour in the recipe it saves me some time and make the work easier. Of course, you have to wait, until the grains will soak, so you won't be able to make these any time you crave some pancakes, but when you plan a delicious breakfast on the next day, you will love this recipe.

You just need to soak the buckwheat in the evening and in the morning blend it with very ripe bananas, which are a great replacement for eggs and sugar. Then just add some spices, like aromatic cinnamon and vanilla and baking powder to help them rise. That's all. Only five ingredients and a little bit of oil. There is no flour, no milk, no water.

And while eating them, it is hard to believe that they do not contain any extra sugar, ripe bananas are very sweet and you don't even have to add any sweeteners. Pancakes are plump, sweet and very aromatic. I fell in love with them so much, that I prepared them 3 times, within one week. 


It is simple and delicious and it's really worth trying.



INGREDIENTS (15 pancakes):


  • 1 C raw buckwheat groats (190 g)
  • 2 very ripe bananas (380 g, total weight with the skin on) *
  • 1 tsp baking powder **
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp dried vanilla
  • a little bit of coconut oil (for frying the first batch)


* make sure your bananas are very ripe, they should have brown spots on the skin, then they are the sweetest

** use a gluten-free one if you avoid gluten


TOPPINGS (optional):



PREPARATION:

Put the buckwheat groats in a large jar, fill the jar with water and put it in the fridge for 8-10 hours, preferably overnight. On the next day, drain the buckwheat it in a sieve and thoroughly rinse it with water.

Drain well and put it in a blender cup, add peeled bananas, cinnamon and vanilla. Blend for about 1 minute, until smooth. Next pour everything into a jug, add baking powder, stir and set aside for 5-10 minutes.

Heat the pan with a little bit of coconut oil (if you're using a non-stick frying pan, you just need to add a little bit of the oil for the first batch of the pancakes and then, you can fry the rest without any oil). Using a tablespoon (1 tbsp is 1 pancake), put the batter on a hot pan, smooth it with the back of the spoon and fry until bubbles appear on the surface, then flip them around. Fry them for 2 minutes on each side over medium heat. Serve immediately.

Enjoy ☺


Buckwheat - banana pancakes

14 komentarze:

  1. No nie, tak nie można! Trzeba było dać wczoraj wieczorem znać, żeby tę kaszę zalać! ;) A następnym razem nie czytam i nie ogladam przed śniadaniem! Pysznie, pięknie, prosto, idę zalać kaszę, pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, sorki, miało być wczoraj wieczorem, ale już się nie wyrobiłam... :/ smacznego życzę i dziękuję :)

      Delete
  2. Bosskie !! Na pewno wypróbuję :D

    ReplyDelete
  3. Wyglądają rozpustnie :D

    ReplyDelete
  4. Placuszki całkiem proste,a do tego mega smaczne i zdrowe! Podałaś je genialnie, aż ślinka cieknie na widok tych zdjeć :)

    ReplyDelete
  5. Wyglądają obłędnie! Muszę wykorzystać ten patent z moczeniem kasz na placki ;)
    Melasa z karobu *-*

    ReplyDelete
  6. Mniam, zdjęcia tak apetyczne, że aż chce się sięgnąć po widelec i od razu jeść :)

    ReplyDelete
  7. Czy jest jakaś opcja zamiast kaszy gryczanej niepalonej - użycia mąki gryczanej?

    ReplyDelete
    Replies
    1. niestety ten przepis jest na moczoną kaszę, na mąkę musiałby mieć zupełnie inne proporcje i składniki

      Delete
  8. Czy jak dam zwykłą kaszę gryczaną to też wyjdą?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, ale smaczniejsze są z niepaloną kaszą ; zamiast kaszy gryczanej możesz też użyć innych namoczonych wcześniej ziaren, takich jak: kasza jaglana, ryż lub komosa ryżowa

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION