WIOSENNE PESTO Z RZEŻUCHY I SŁONECZNIKA

SPRING PESTO WITH CUCKOOFLOWER/WATERCRESS AND SUNFLOWER SEEDS




Uwielbiam rzeżuchę, jej pikantny i świeży smak nieodzownie kojarzy mi się z Wielkanocą i przedwiośniem. Oczywiście warto ją zajadać cały rok, jednak to wiosną kanapki  z nią smakują najlepiej. W tym roku postanowiłam przyrządzić z niej pesto. Nie wyszło może tak zielone jak myślałam, ale w smaku dokładnie takie jak chciałam. 

Doskonale sprawdził się tu dość neutralny w smaku słonecznik, którego nie prażyłam, a namoczyłam, aby nie zdominował zbytnio smaku rzeżuchy, bo to ona miała grać tu pierwsze skrzypce. W efekcie, pesto wyszło świeże w smaku, lekko ostre i bardzo wiosenne. Największą jego wadą jest to, że szybko znika, a na nową rzeżuchę trzeba czekać aż 7 dni ;) Dlatego najlepiej jest sadzić ją w kilkudniowych odstępach, żeby zawsze było trochę pod ręką ;)



Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds


A poza tym, że jest to fajna i ciekawa opcja na smarowidło do kanapek, to dodatkowo, to też niezły zastrzyk witamin i minerałów. 

Rzeżucha zawiera dużą dawkę jodu, żelaza, siarki i wapnia, do tego witaminy C,A,B3,PP,E



Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds


SKŁADNIKI (na ok. 1/2 szklanki pesto):

  • 1/2 szklanki nasion słonecznika (70g), namoczonych przez noc w wodzie
  • 1 szklanka rzeżuchy (ok. 50 g) *
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki różowej soli
  • szczypta pieprzu


* Taka ilość wychodzi wychodzi, jeśli zasadzimy rzeżuchę w 4 kokilkach. Sadzę ją tradycyjnie na wacie, którą nawilżam wodą 2 razy dziennie. Rzeżucha jest gotowa do zbioru po tygodniu. Można ją także kiełkować w kiełkownicy, jednak rzeżucha wydziela sporo śluzu i metoda z watą jest wygodniejsza.



Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds


PRZYGOTOWANIE:

Namoczone nasiona słonecznika odcedzamy, przepłukujemy na sitku i wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Przekładamy do miski. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds



Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds


Smacznego ☺


Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds



Cuckooflower is similar to watercress. In my country we always grow it in early spring, especially for Easter breakfast. I love the taste, it's tangy and fresh. Of course, you can grow it all year long and it is worth doing it, but it tastes best now, when the spring is just around the corner. This year, it decided to prepare pesto with it. It didn't came out as green as I thought it would be, but the taste is perfect.

I used sunflower seeds, which I soaked instead of toasting, to make sure it will not overpower the taste of the special greens. Pesto came out fresh in flavor, slightly spicy and perfect for spring. The biggest flaw is that it quickly disappears and you need to wait about seven days to get new watercress ready for another batch ;) Therefore, it is best to plant it in a 3-day intervals, so you will always have a little on hand;)
And besides, it is an interesting option for sandwiches, it also is a good boost of vitamins and minerals.
Cuckooflower contains a high dose of iodine, iron, sulfur, calcium, and vitamins: C, A, B3, PP, E



Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds


INGREDIENTS (for approx. 1/2 C pesto):

  • 1/2 C sunflower seeds (70g), soaked overnight in water
  • 1 C cuckooflower sprouts * or watercress
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes
  • 3 tbsp extra virgin olive oil
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • pinch of pepper


* it's very easy to grow your own cuckooflower, just line a deep baking dish with a cottonwool, add some water and sprinkle the cuckooflower seeds on top, water it twice a day. You will get the spouts after 1 week. To get 1 C of the sprouts grow it in 4 small pots or a medium baking dish. You can also substitute it with watercress, it has a similar taste.


PREPARATION:

Drain soaked sunflower seeds and rinse them with cold water. Drain again and put in a blender. Cut out the sprouts, add them to a blender with the rest of the ingredients and mix until smooth. Transfer the pesto to a bowl or a jar. Store in a fridge for up to 3 days.


Enjoy ☺


Cuckooflower/watercress pesto with sunflower seeds

4 komentarze:

  1. jak dobrze, że dodałaś ten wpis - rzeżuchę muszę zasadzić! i to jak najszybciej :) takie pesto z przyjemnością wypróbuję! :)

    ReplyDelete
  2. czym można zastąpić płatki drożdżowe? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. niestety niczym się nie da tego zastąpić, można zrobić bez, choć smak pesto, będzie wtedy uboższy

      Delete
  3. obłęd w oczach :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION