DOMOWE MLEKO Z NIEŁUSKANYCH ZIAREN KONOPI

HOMEMADE HEMP MILK (MADE WITH UNHULLED SEEDS)




Próbowaliście już ziaren konopi? Te małe niepozorne nasionka są bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwe superfoods, nie tylko pod względem kulinarnym, ale także, pod względem wykorzystania ich w różnych dziedzinach przemysłu.


Homemade hemp milk



"Konopie znane są ludzkości od 8000 r. p.n.e., gdy zostają zastosowane przy produkcji tkanin, poprzez kolejne tysiąclecia ich obróbka postępuje, około 4000 r. p.n.e. produkcja tkanin konopnych ma miejsce w Europie. KANABA – sumeryjskie słowo, oznaczające konopie, wchodzi na stałe do języków Azji i Europy, jest to jedno z najstarszych słów znanych ludzkości. Około 2700 r. p.n.e. Shen Nung chiński mędrzec opisuje wszechstronne zastosowanie konopi w medycynie, ok. 2000 r. p.n.e. konopie docierają do Egiptu, gdzie powstają pierwsze warsztaty przetwarzające włókno konopne na masową skalę, produkujące liny i żagle okrętowe dla floty egipskiej i innych flot śródziemnomorskich. W I wieku naszej ery Chińczycy rozpoczynają produkcję papieru z celulozy konopi. Poprzez kolejne wieki znajduje ona coraz więcej zastosowań. Przechodząc do historii nowożytnej, udowodniono, że deklaracja niepodległości Stanów Zjednoczonych została napisana na papierze z konopi. Abraham Lincoln używał oleju konopnego do zasilania lamp, Benjamin Franklin hodował konopie w swoim ogródku i eksperymentował na nich. Obrazy Van Gogha, Rembranta i innych były malowane na płótnie z konopi, wytrzymującym wysokie temperatury, światło i owady, obrazy przetrwały po dziś dzień. XIX i XX wiek przynoszą przełom w przemyśle konopnym prowadząc do produkcji farb na bazie oleju konopi, paliw, włókno konopne jako najsilniejsze naturalne włókno świata znajduje zastosowanie w budownictwie. Mało tego na początku XX wieku Henry Ford odpala pierwszy silnik na biopaliwo (olej konopny z 10% domieszką metanolu)" (źródło:tu)





"Ekologiczne, surowe, niełuskane, jadalne nasiona konopi zaliczane są do pokarmów o największej zawartości substancji odżywczych. Do tego posiadają niezwykle przyjemny orzechowy smak i zapach, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do różnych dań, najlepiej je najpierw uprażyć na patelni. Nadają się równie do pieczenia jak i gotowania, mogą też być dekoracją. 

Konopie stanowią doskonałe, wysokobiałkowe pożywienie. Ziarno konopne w świecie roślin ustępują pod tym względem miejsca jedynie soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe.
Nie zawiera cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Wysoko odżywcze białka (edestyny) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają m.in. błonnik wspomagający działanie układu pokarmowego.
Ziarna konopne są też źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych - Kwasy tłuszczowe są konieczna dla zachowania pełni zdrowia, ludzki organizm ich nie wytwarza, muszą więc stanowić składnik naszej diety. Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł tych tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na wyjątkową zawartość oraz odpowiednie proporcje. Zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA.

Ziarna konopi są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, zawierają również właściwie wszystkie główne minerały wapń, potas, fosfor, żelazo.


Działanie cennych składników zawartych w ziarnach konopi:

  • wspomagają metabolizm i regenerują komórki w całym organizmie
  • poprawiają działanie układu pokarmowego
  • usuwają cholesterol z tętnic
  • zmniejszają ryzyko zawałów serca, miażdżycy
  • zwiększają odporność organizmu

Ziarna konopi można jeść na surowo, dodane do posiłku, mleka lub wykorzystać je do pieczenia." (źródło:tu)



Na razie, tych niełuskanych próbowałam tylko na surowo, i w smaku przypominają mi trochę nasiona słonecznika, jednak ich łupinka (którą się je) jest trochę twarda i ciężko się ją gryzie, do tego ma lekko gorzki posmak. Postanowiłam przygotować z nich mleko, które już od dawna miałam w planach. W najbliższym czasie przyrządzę je jeszcze na inne sposoby.

Mleko z nich przygotowane jest koloru jasno szarego (to od łupinek) i ma bardzo fajny lekko orzechowy smak, goryczki w nim nie czuć, do tego jest fajnie kremowe. Doskonale nadaje się do picia prosto ze szklanki, dodawania do owsianki, milkshake'ów, deserów czy zup. 

W sklepach znaleźć można także łuskane ziarna konopi, które pozbawione są łupinek. Są dzięki temu bardziej słodkie i łatwiejsze w bezpośredniej konsumpcji, na ich bazie także można przygotować mleko z tych samych proporcji i nawet nie trzeba go przecedzać, nasiona te różnią się jedynie wyższą ceną i niekiedy trudniejszą dostępnością. To jakich nasion użyjecie zależy od Was, ja pod ręką akurat miałam te niełuskane, te drugie jednak, jak mam, to najczęściej używam jako posypkę do owsianki, sałatki lub dodatek do smoothie czy milkshek'ów.


Homemade hemp milk




SKŁADNIKI (2 szklanki gotowego mleka):

  • 1/2 szklanki organicznych, niełuskanych ziaren konopii
  • 2 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Ziarna konopi moczymy przez noc, następnego dnia odcedzamy na sicie, przepłukujemy wodą i wrzucamy do blendera. Dodajemy filtrowaną wodę i miksujemy ok. 1 minuty w Vitamix'ie (odrobinę dłużej w innym blenderze). Przecedzamy płyn przez gazę, specjalna nylonową torebkę lub bardzo drobne sitko (takie jak np. z ekspresu do kawy). Przechowujemy w słoiku w lodówce, do 3 dni.
Pulpa pozostała po produkcji mleka jest bardzo gorzka i raczej niespecjalnie się nadaje do dalszego wykorzystywania. Mleko przechowywane w lodówce znacznie się rozwarstwia, dlatego przed użyciem, należy je dokładnie przemieszać.





Homemade hemp milk




"Hemp seeds contain all of the essential amino acids. Adding three tablespoons of hemp seeds to a salad or smoothie adds 10 grams of high-quality protein. 



Hemp seeds are also a rich source of a number of essential minerals, including magnesium, phosphorus, iron and zinc. Three tablespoons meets 50 percent of the daily value for magnesium and phosphorus, 25 percent of the daily value for zinc and 15 percent for iron. Meeting your daily magnesium and phosphorus needs is important for bone health. Iron is necessary for delivering oxygen throughout your body, and zinc supports immune health.

Whole hemp seeds are comprised of 10 to 15 percent fiber, or about 1 gram per 3 tablespoons. Fiber in food like hemp seeds improves bowel function by helping prevent constipation. The fiber also increases feelings of fullness so you eat less." (source:here)

To make this milk, you can use hulled or unhulled hemp seeds. The choice is yours. The unhulled ones are sometimes easier to get and more cheap, on the other hand, these hulled ones are easier to consume (no hard, and bitter husks) and the milk you get, doesn't have to be strained. 

The milk is slightly grey in color, and has a nice nutty aroma. It's great for drinking, as an addition to a porridge, a milkshake or a dessert. It's also very creamy.



INGREDIENTS (2 C of milk):

  • 1/2 C unhulled, organic hemp seeds
  • 2 C filtered water


PREPARATION:

Soak the seeds overnight, on the next day drain them off, rinse with fresh water and put in a blender. Add filtered water and blend approx. for 1 minute (if using Vitamix), or a little bit longer when using a different kind. Strain liquid through cheesecloth, a nutmilk bag or a very fine sieve. Store in a jar in the fridge for up to 3 days.
It separates, so just before using give it a good stir. The pulp left from using unhulled hemp seeds is very bitter and not very suitable for other uses.


Homemade hemp milk

11 komentarze:

  1. Mam takie same ziarna (opakowanko i wszystko się zgadza), na razie stoją w słoiku i czekają na lepsze czasy. Od dawna myślę o zrobieniu z nich mleka. Pora się za to wreszcie zabrać :)

    ReplyDelete
  2. piłam już kiedyś mleko z konopi i chętnie wypróbuję domową wersję - wiele słyszałam o właściwościach tego ziarna, także Twój wpis jeszcze bardziej mnie przekonuje :)

    ReplyDelete
  3. Nie próbowałam nigdy ,ale chętnie się skuszę.Pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. czy na takim mleku można ugotować kaszkę dla rocznego dziecka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. niestety nie wiem od ilu lat można je spożywać, a w internecie też nie mogłam znaleźć dokładnej informacji na ten temat...

      Delete
  5. Pewno, ze można. Jak najbardziej mleko z ziaren konopi będzie odpowiednie do zrobienia kaszki dla dzieci. Nie ma zadnych przeciwwskazań, ziarna konopi mogą spożywać dzieci, osoby starsze i chore co wpłynie pozytywnie na ich zdrowie! Stop dla mleka krowiego! Ble

    ReplyDelete
  6. Ja tez uważam ze bije inne na głowę. Rewelacja. Zapraszam na spróbowania mojej wersji:)

    ReplyDelete
  7. Dlaczego należy wylać wodę, w której moczyły się nasiona?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Natura wyposażyła orzechy i nasiona (a także rośliny strączkowe) w naturalne inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w nieodpowiednich warunkach. Ponadto, zawierają one kwas fitynowy, utrudniający wchłanianie m.in. wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz goitrogeny, negatywnie wpływające na funkcjonowanie tarczycy.

      Z tych też powodów, orzechy i nasiona są uważane za produkty ciężkostrawne (wiele osób skarży się na uczucie ciężkości w żołądku po ich spożyciu).

      Co możemy zrobić, aby pozbyć się tych substancji z naszej super żywności? Tu z pomocą przyjdzie moczenie, dzięki któremu:

      - Usuniemy/zredukujemy ilość kwasu fitynowego, goitrogenów;
      - Zneutralizujemy inhibitory enzymatyczne;
      - Zwiększymy zawartość witamin (szczególnie z grupy B).

      Istnieje wiele metod moczenia, oto kilka z nich:

      1. Moczenie w wodzie (bez dodatków);

      2. Moczenie w wodzie z dodatkiem soku z cytryny;

      3. Moczenie w wodzie z dodatkiem soli.

      Ile powinno trwać moczenie? W zależności od rodzaju produktu moczenie powinno trwać od 4 do 12 godzin. W tym czasie enzymy i wszelkie substancje antyodżywcze zostaną zneutralizowane. " (źródło: dietetycy.org.pl)

      a wodę z moczenia wylewamy by pozbyć się tych substancji, które 'wyciągnęła' podczas ich moczenia :)

      Delete
  8. Ja kupuję takie dla ptaków. 1 kg za 9,90 zł. Jest to to samo a dużo tańsze ;-).

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION