OWSIANKA Z KASZY JAK SZARLOTKA, Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

RAW BUCKWHEAT PORRIDGE WITH WALNUTS AND CARAMELISED APPLES




Szarlotka na śniadanie? W dodatku bardzo zdrowa i taka, którą możemy jeść niemal codziennie, bez obawy o dodatkowe kilogramy? Tak! Ale tylko w postaci tej niezwykłej owsianki "gryczanki", która jest banalnie prosta do przygotowania i baaaardzo smaczna.
Fajna opcja na wyjątkowe weekendowe śniadanie, ale bez problemów możecie ją sobie również przygotować w tygodniu, jeśli rano zamoczycie potrzebne składniki, to zrobicie ją wieczorem i następnego dnia smakowite śniadanie w słoiczku zabierzecie ze sobą do pracy.
Smakuje rewelacyjnie, od razu po przygotowaniu, jak i schłodzona w lodówce i zjedzona po jakimś czasie.
Ponadto jest bezglutenowa i surowa, jeśli zamiast karmelizowanych jabłek użyjemy surowych.


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples

Jak już wspominałam na Facebooku, zaczynam dwie nowe serie na blogu. Jedną z nich będzie seria "WEGAŃSKIE ŚNIADANIE NA WYPASIE", gdzie pojawią się (i dołączą niektóre z wcześniejszych przepisów) wyjątkowe śniadania, które może i zajmą nam troszkę więcej czasu, ale z chęcią przygotujemy je weekend, kiedy nic nas nie goni i na śniadanie chcemy przygotować coś wyjątkowego.

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 jabłka "Antonówka"
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka) lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 garście rodzynek, dodane na końcu
  • 1 karmelizowane jabłko, dodane na końcu (opcjonalnie), przepis poniżej  (jeśli wersja ma być surowa, to dodajemy surowe jabłko)


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


KARMELIZOWANE JABŁKO:

  • 1 jabłko, użyłam odmiany "Antonówka"
  • 1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 1 łyżkę ksylitolu lub brązowego cukru, gdy cukier się skrystalizuje dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i pokrojone jabłko, smażymy chwilę i jeszcze ciepłe układamy na wierzchu "owsianki".


PRZYGOTOWANIE "OWSIANKI" GRYCZANKI:

Dzień wcześniej w 3 osobnych słoikach namaczamy w wodzie orzechy, kaszę i daktyle. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy bardzo dokładnie (zwłaszcza kaszę, gdyż wytworzy ona, naturalny dla niej śluz).

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Jabłka myjemy i kroimy, przygotowujemy resztę składników.
Wrzucamy wszystko do blendera i dodajemy odrobinę wody. Jeśli używamy blendera o wysokiej mocy, jak np. Vitamix, składniki można wrzucić nieposiekane, tak jak widać to na zdjęciu, jeśli nasz blender jest słabszy, składniki najlepiej posiekać i dodać więcej wody.
Miksujemy wszystko na gładko. W przypadku Vitamix'a pomagamy sobie tamperem i miksujemy ok 30 sekund.


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Gryczankę przekładamy do misek, dekorujemy orzechami i cynamonem, posypujemy rodzynkami i przygotowujemy karmelizowane jabłko, wg instrukcji powyżej. Układamy je na wierzchu owsianek i zajadamy.


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Smacznego ☺

p.s. jeśli tak jak ja jesteście fanami gryczanki, spróbujcie także jej wersję z bananem i migdałami, przepis  tu.

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples



Apple pie for breakfast? Moreover, very healthy and one  that we can eat almost every day without worrying about the extra pounds? Yes! But only in the form of this amazing porridge made of buckwheat, which is simple to prepare and soooo tasty.

A nice option for a special weekend breakfast, but without the problems you can also make it during the week, when in the morning you will soak the ingredients and make it in the evening so on the next day you can take it to work.

It tastes sensational, immediately after preparation and chilled in the refrigerator and eaten after some time.

As I mentioned on Facebook, I'm starting two new series on the blog. One of them will be called "VEGAN BREAKFAST FEAST" where there will be (with some old recipes) exceptional breakfasts, which will take us a little more time to prepare, but at the weekend when nothing is chasing us and we want to make something special for breakfast, than we can use these recipes.



INGREDIENTS (2 portions):

  • 1 C raw organic buckwheat
  • 1/2 C walnuts
  • 2 apples
  • 2 tbsp lemon juice
  • 8 pitted dates
  • 2 tsp cinnamon
  • seeds from 1/2 vanilla bean or 1 tsp dried organic vanilla
  • 2 handfuls of raisins
  • 1 caramelised apple (use raw apple if you want the porridge to stay raw), recipe below


CARAMELISED APPLE:
  • 1 apple, sliced
  • 1 tbsp xylitol or brown sugar
  • 1 tbsp coconut oil

Heat the pan and add the sugar, when it will crystalize add coconut oil and sliced apple, fry until soften.



PORRIDGE PREPARATION:


On a day before, in 3 separate jars soak walnuts, buckwheat and dates. The next morning rinse thoroughly and drain (especially buckwheat, because it will get slime, this is natural process). 
Wash and cut apples, prepare the rest of the ingredients. 
Put everything into a blender and add a little water. If you use a high-powered blender, such as. Vitamix, you can toss the ingredients in large pieces (picture above), if your blender is weaker,chop the ingredients and add more water.
Blend everything smoothly. If usingVitamix use the tamper and blend for about 30 seconds. 
Divide the porridge into bowls, garnish with walnuts and cinnamon, sprinkle with raisins.
Caramelise the apple (according to the instructions above) and put it on top of the porridge. Eat straight away.

Enjoy ☺


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


p.s. If like me, you love buckwheat porridge, try these version, with banana and almonds.

12 komentarze:

  1. uwielbiam surową gryczanka, a na tyle dawno ją jadłam, że w najbliższym czasie koniecznie muszę zrobić :) w wersji szarlotkowej? jestem na duże TAAAK! :D

    ReplyDelete
  2. bardzo intrygujący przepis :) nie dość, że kasza gryczana, to jeszcze zmiksowane wszystko na gładko.. kusi ten przepis :) tylko poszukam niepalonej kaszy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję i bardzo zachęcam do spróbowania

      Delete
  3. maadeleine.k8/18/14, 1:35 PM

    Boskie! Dziś zjadłam solidną porcję "kaszanki" na śniadanie i ledwo poradziłam sobie, by drugą schować do lodówki :) Świetny pomysł z karmelizowanym jabłkiem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super! dzięki wielkie, a zamiast kaszanki niech będzie "gryczanka" :)

      Delete
  4. Hej. Myślicie, że można to zrobić z innej kaszy, np. z jęczmiennej?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oczywiście, że można, ale smak już nie będzie taki dobry...

      Delete
  5. Jem wszystko oczami. Chociaż nie jestem ani weganką ani wegetarianką, to latem mam ochotę na coś lekkiego warzywnego. Może wkrótce coś wypróbuję. Tymczasem podziwiam ten blog - piękne aranżacje zdjęć. Pozdrawiam, Iza

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania :)

      Delete
  6. A czy taka kasza pęcznieje? Robi jej sie tyle co po ugotowaniu czy raczej tylko nieznacznie wchłania wode?

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION