ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM, ŚLIWKAMI, MANGO I BORÓWKAMI

GREEN SMOOTHIE WITH PURPLE KALE, PLUMS, BLUEBERRIES AND MANGO



Zapraszam na dwudziesty już! zielony koktajl z serii KOKTAJLOVE PIĄTKI.

Tym razem miksuję fioletowy jarmuż, słodkie i soczyste śliwki węgierki, pyszne mango i dorodne borówki amerykańskie.
Wiem, że efekt nie jest stricte zielony i może na pierwszy rzut oka, tak bardzo nie zachęca, ale całość smakuje lepiej niż wygląda :P Koktajl jest słodki, kremowy a przede wszystkim naładowany dużą ilością witamin i minerałów.




SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 5 gałązek fioletowego jarmużu
  • 6 śliwek węgierek
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • 1 mango
  • 2 banany
  • 3 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Wszystko dokładnie myjemy. Śliwki i mango (obrane) pozbawiamy pestek. Z jarmużu odrywamy zdrewniałe końcówki a resztę rozrywamy w dłoni na kawałki. Wrzucamy wszystko do blendera. Dodajemy wodę i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, resztę przechowujemy w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺




It's the twentieth! green smoothie from my  with SMOOTHIE FRIDAYS series.

This time, I will mix purple kale, sweet and juicy prunes, delicious mangoe and ripe blueberries.
I know that the effect is not strictly green and may, at first glance be not so much appetizing, but the whole thing tastes better than it looks: P Smoothie is sweet, creamy and most of all loaded with plenty of vitamins and minerals.


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
  • 5 sprigs of purple kale
  • 6 purple plums
  • 2 handfuls of blueberries
  • 1 mango
  • 2 bananas
  • 3 C filtered water

PREPARATION:

Wash everything thoroughly. Remove the pits and stones from the mango and plums. Remove the hard ends from kale leaves.  Peel and cut the mango and put in a blender with all the other ingredients. Mix until smooth. If you're not drinking everything at once, store the rest in a glass bottle/jar in the fridge for up to 2 days.

Cheers! ☺


2 komentarze:

  1. kolor niezbyt, ale pewnie smak nadrabia :D
    dla mnie jarmuż jest zbyt "ostry" do smoothie, ale może innej kombinacji spróbuję, może właśnie Twojej?

    w ógole super blog, uwielbiam takie przestronne, jasne miejsca, no i zdjęcia również super do potraw. didaję do obserwowanych na bloglovin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, kolor nie zachęca :) ale w smaku bardzo dobre, z jarmużem to prawda ma bardzo mocny i wyrazisty smak, nie jest łatwym składnikiem podczas przyrządzania smoothie, ale warto kombinować bo ma bardzo dużo witamin i minerałów, polecam spróbować i dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION