GREEN SMOOTHIE WITH PURPLE KALE, PLUMS, BLUEBERRIES AND MANGO
Zapraszam na dwudziesty już! zielony koktajl z serii KOKTAJLOVE PIĄTKI.
Tym razem miksuję fioletowy jarmuż, słodkie i soczyste śliwki węgierki, pyszne mango i dorodne borówki amerykańskie.
Wiem, że efekt nie jest stricte zielony i może na pierwszy rzut oka, tak bardzo nie zachęca, ale całość smakuje lepiej niż wygląda :P Koktajl jest słodki, kremowy a przede wszystkim naładowany dużą ilością witamin i minerałów.
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
- 5 gałązek fioletowego jarmużu
- 6 śliwek węgierek
- 2 garście borówki amerykańskiej
- 1 mango
- 2 banany
- 3 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko dokładnie myjemy. Śliwki i mango (obrane) pozbawiamy pestek. Z jarmużu odrywamy zdrewniałe końcówki a resztę rozrywamy w dłoni na kawałki. Wrzucamy wszystko do blendera. Dodajemy wodę i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, resztę przechowujemy w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
It's the twentieth! green smoothie from my with SMOOTHIE FRIDAYS series.
This time, I will mix purple kale, sweet and juicy prunes, delicious mangoe and ripe blueberries.
I know that the effect is not strictly green and may, at first glance be not so much appetizing, but the whole thing tastes better than it looks: P Smoothie is sweet, creamy and most of all loaded with plenty of vitamins and minerals.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 5 sprigs of purple kale
- 6 purple plums
- 2 handfuls of blueberries
- 1 mango
- 2 bananas
- 3 C filtered water
PREPARATION:
Wash everything thoroughly. Remove the pits and stones from the mango and plums. Remove the hard ends from kale leaves. Peel and cut the mango and put in a blender with all the other ingredients. Mix until smooth. If you're not drinking everything at once, store the rest in a glass bottle/jar in the fridge for up to 2 days.
Cheers! ☺
kolor niezbyt, ale pewnie smak nadrabia :D
ReplyDeletedla mnie jarmuż jest zbyt "ostry" do smoothie, ale może innej kombinacji spróbuję, może właśnie Twojej?
w ógole super blog, uwielbiam takie przestronne, jasne miejsca, no i zdjęcia również super do potraw. didaję do obserwowanych na bloglovin :)
tak, kolor nie zachęca :) ale w smaku bardzo dobre, z jarmużem to prawda ma bardzo mocny i wyrazisty smak, nie jest łatwym składnikiem podczas przyrządzania smoothie, ale warto kombinować bo ma bardzo dużo witamin i minerałów, polecam spróbować i dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam
Delete