ZIELONY KOKTAJL Z ROSZPONKĄ I MANGO + RECENZJA VITAMIX'A

GREEN SMOOTHIE WITH LAMB'S LETTUCE AND MANGO





Green smoothie with lamb's lettuce and mango


Green smoothie with lamb's lettuce and mango





Długo szukałam odpowiedniego dla siebie blendera, Vitamix marzył się od lat, ale jego cena była dla mnie nieprzystępna. Kosztuje on sporo, ale jest wart każdej złotówki. Kilka dni temu udało mi się w końcu zrealizować jego zakup. Poniżej podaję krótką recenzję na jego temat.

Blender Vitamix to jeden z najlepszych blenderów na rynku. Moc 1200W, specjalnie opracowane ostrza i mechanizm miksowania; duży kielich (2L), a poza doskonałym miksowaniem zielonych smoothie posiada jeszcze wiele innych funkcji:
  • sieka warzywa (np. cebulę, marchewkę,kapustę)
  • przyrządza lody
  • ugotuje zupę
  • przyrządzi super gładkie masła orzechowe
  • przygotuje doskonałe koktajle z lodem (alkoholowe lub bezalkoholowe)
  • zmieli ziarna na mąkę (dodatkowy pojemnik do suchych składników*)
  • ugniecie ciasto na chleb (dodatkowy pojemnik do suchych składników*)

*do miksowania suchych składników jak np. ziarna kawy, ziarna zbóż czy orzechy na mąkę i ugniatania ciasta firma Vitamix stworzyła kielich z tzw. "dry blade" ten do mokrych ma "wet blade", pojemnik do suchych składników ma specjalnie opracowany kształt ostrz, które podczas miksowania unoszą składniki, dzięki czemu wszystko jest równo zmielone, pojemnika tego używa się także do wyrabiania ciasta na chleb. Kielich ten należy dokupić osobno, nie jest on dołączony do podstawowego zestawu z "wet blade". Pojemnik z "wet blade", ten który używamy do mokrych składników moża użyć do zmielenia tych składników, jednak nie zrobi on tego tak dokładnie jak ten z "dry blade"


Kielich (widoczny na zdjęciu) posiada oznaczoną miarę, dodatkowo dołączony jest popychacz tzw. "tamper", który możemy wkładać do kielicha, gdy ten mieli składniki i popychać je w kierunku ostrza, jest on krótszy niż sam kielich i nie ma obawy, że wkręci się w ostrza. Odkręcając nakrętkę na przykrywce kielicha, możemy również wlewać do niego składniki podczas miksowania. Znacznie ułatwia i przyspiesza to pracę podczas wykonywania np masła orzechowego.

W zestawie z blenderem znajdziemy 2 płyty z filmikami instruktażowymi, które pokazują wiele zastosowań tego urządzenia, instrukcję obsługi i czyszczenia; segregator z przepisami (80 stron w języku ang. + kilka innych języków), poradnik użytkownika.

Jeśli chodzi o jego mycie, to po wykonywaniu zielonych koktajli wystarczy dokładnie przepłukać go ciepłą wodą, lub wraz z wodą dodać 2 krople płynu do mycia naczyń i uruchomić urządzenie na wysokie obroty, umyje się samo ;)

Mam go dopiero od 2 dni i jak na razie wykorzystywałam go tylko do przyrządzania zielonych koktajli. Nie jest przesadą to co wszyscy użytkownicy piszą na ten temat w sieci. Smoothie wychodzą prawie 100% gładkie, właściwie pije się je jak sok a pulpa jest tylko delikatnie wyczuwalna. Poprzedni blender jaki używałam w tym celu ma moc 600W, radził sobie z tym zadaniem, ale nie mogłam do niego wrzucać wszystkiego co chciałam, nie radził sobie np. z winogronami (zostawiał pestki i niezmiksowaną skórkę), zieloną pietruszką czy innymi składnikami, które posiadały bardziej twarde części, z cytrusów wyciskałam sok a niektóre owoce musiałam obierać i kroić. Do Vitamix'a można wrzucić chyba wszystko, ze skórą i nawet niepokrojone. Poza tym skraca się czas miksowania, wcześniej miskowałam kilka minut, teraz wystarczy 40 sekund.

Niedługo rozszerzę recenzję na temat dodatkowych funkcji, które posiada Vitamix. A tymczasem zapraszam na zielone smoothie.

Do jego przyrządzenia wykorzystałam składniki, które miałam pod ręką i wybrałam kilka takich, z którymi nie radził sobie poprzedni blender (seler naciowy, cała pomarańcza). W efekcie powstało super gładkie, słodkie i doskonałe zielone smoothie.

Zapraszam do miksowania ;)




SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
  • 4 garście roszponki
  • 2 banany
  • 1 pałka selera naciowego
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 1 pomarańcza (lub świeży sok z pomarańczy)
  • 2 szklanki filtrowanej wody


Green smoothie with lamb's lettuce and mango


Płuczemy roszponkę i seler, obieramy banana, pomarańczę i mango; pozbywamy się pestki z mango. Jeśli nasz blender nie jest tak silny, zamiast całej pomarańczy, użyjmy tylko wyciśniętego z niej soku. Do kielicha blendera wlewamy odmierzoną ilość wody, wrzucamy roszponkę i resztę składników. Twarde składniki umieszczamy na górze aby łatwiej się wszystko zmiksowało. W Vitamix'ie włącz blender na poziomie 1, następnie przekręć do 10 i włącz przycisk "turbo", miksuj 30 sekund. Koktajl przelewamy do szklanego naczynia, jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w słoiku/butelce w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺


Green smoothie with lamb's lettuce and mango



Green smoothie with lamb's lettuce and mango


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
  • 4 hadfulls of lamb's lettuce
  • 2 bananas
  • 1 celery stalk
  • 1 small ripe mango
  • 1 orange (or fresh orange juice)
  • 2 C filtered water


Wash the lettuce and celery stalk, peel banana,orange and mango. Remove the mango stone. If your blender is not strong enough, instead of using whole orange, squeeze out the juice and use it. Pour water into the blender cup, add lamb's lettuce and the rest of the ingredients. Blend until smooth. If using the Vitamix blender, start it on level 1, turn it up to 10 and press the "turbo" button, blend for 30 seconds. Enjoy the drink, if you're not drinking everything straight away, keep the rest in a glass container in the fridge for up to 2 days.

Cheers! ☺


Green smoothie with lamb's lettuce and mango

11 komentarze:

  1. Ale fajnie :)! Gratuluję nabytku Białego Rycerza :) i cieszę się z Wami!

    ReplyDelete
  2. a jak jest z miksowaniem daktyli? ktoś gdzieś narzekał, że nie daje rady z czymś takim (a bez problemu mieli nasiona na mąkę czy robi gładkie smoothie)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zapomniałam wcześniej i teraz dopisałam na górze notkę o dodatkowym pojemniku na suche składniki (do mielenia ziaren na mąkę), a jeśli chodzi i daktyle to niebawem sprawdzę tego typu produkty i opiszę na blogu, pozdrawiam

      Delete
  3. uwielbiam zielone koktajle! z mango i roszponką jeszcze nie probowalam ale dopisuje do mojej listy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, na pewno Ci zasmakuje, roszponka podobnie jak szpinak jest bardzo neutralna w smaku i pasuje do wszystkich owoców. pozdrawiam

      Delete
  4. Jaki to dokładnie model vitamixa i w jakich cenach się szacuje? Zależy mi najbardziej na jednolitych koktajlach tych z liści róznież (tu widzę spełnia role idealnie) oraz na jednolitym maśle orzechowym z czym moje poprzednie blendery w ogóle sobie nie radziły.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja mam model 5200 i do takich celów, o jakich piszesz jest to idealne urządzenie. kupiłam go tu: http://sklep.puregreen.pl/blender-vitamix-tnc-5200.html?ceneo_spo=true.
      jakiś czas temu firma wypuściła nowy model: 7500, ale w Polsce na razie jest nie do dostania, aż tak bardzo się nie różni, poza trochę innym kształtem dzbana i ostrz, ciekawe porównanie obu opisano tu: http://blenderreviews.us/compare-blenders/vitamix-5200-vs-7500/

      pozdrawiam i szczerze polecam, jest drogi, ale wart swojej ceny

      Delete
  5. Bardzo mi zalezy zeby blender, ktory kupie byl w stanie zmiksowac daktyle bez ich wczesniejszego namaczania (np. do produkcji batonikow), a takze kasze na mąkę (te w sklepie mają kosmiczne ceny), byłoby super gdyby udało Ci się to sprawdzić do następnej recenzji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeśli chodzi o mielenie ziaren na mąkę to opisałam, że potrzebny jest do tego dodatkowy kielich, specjalnie przystosowany do mielenia ziaren i ciasta na chleb tzw. dry-blade : http://www.electro-outlet.pl/product-pol-31531-Pojemnik-VITAMIX-TNC-5200-0-9l-Dry-blade-BPA-Free-.html, ja go nie kupowałam ponieważ mielę ziarna w młynku do kawy. Ten podstawowy, który kupujemy to wet-blade do mokrych składników, idealnie robi smoothie, budynie jaglane, owsianki gryczane, lody, sosy, zupy-kremy. Wszystkie te potrawy wychodzą super gładkie i żaden inny blender nie jest w stanie spowodować, że będą 100% gładkie. Jeśli chodzi o mielenie daktyli to na pewno spróbuję i dodam opinię na ten temat; ale z tego co czytałam w sieci czasem jest z tym problem bo mielone daktyle wchodzą pod ostrza i czasem ciężko je dokładnie zmiksować. Napiszę na ten temat więcej jak to dokładnie sprawdzę. pozdrawiam

      Delete
  6. This post was very well written, and it also comprises a lot of useful facts. I enjoyed your differentiated way of composing the post. Thanks, you have made it very simple for me to realise.
    Blendtec

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION