ZIELONY KOKTAJL Z PIETRUSZKI

Green smoothie with parsley



Zapraszam na kolejny koktajl z serii "KOKTAJLOVE PIĄTKI".

Bogata w chlorofil, oczyszczająca zielona pietruszka w akompaniamencie kremowego i odżywczego avocado a także bogatego w witaminy i minerały kiwi i jabłka.




ZIELONA PIETRUSZKA

"Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm. 
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan." (źródło:tutaj)





KIWI

"Owoc kiwi (nazywany też chińskim agrestem) nazwę otrzymał od Nowozelandczyków na początku XX wieku - puszek skórki owocu bowiem przypominał im ptaka kiwi. Owoc ten jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody." (źródło:tu)




AWOKADO


"Owoc o dużej zawartości tłuszczu, jednak dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna." (źródło:tutaj)





JABŁKO

"Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem witaminy C, potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie." (źródło:tutaj)






Przepis Victorii Boutenko (zwiększyłam w nim ilość wody o jedną szklankę)


SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 1 duży pęczek zielonej pietruszki
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 duże jabłko
  • 3 szklanki wody




Pietruszkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Obieramy kiwi, jabłko i awokado i kroimy je na kawałki. (jeśli mamy blender o dużej mocy, jabłko może zostać ze skórką).
Miksujemy wszystko dokładnie, jeśli nie wypijamy całego koktajlu od razu, przelewamy go do szklanego słoika/butelki i przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺




Next one from the series: "SMOOTHIE FRIDAYS".
Rich in chlorophyll, detoxifying green parsley with creamy, nutritious avocado and full of vitamins and minerals kiwi and apple.




PARSLEY

"Is rich in anti-oxidants, vitamins, minerals and dietary fiber, which help control blood-cholesterol, prevents constipation, protects the human body from free radicals mediated injury and from cancers.Rich in many antioxidant vitamins, including vitamin-A, beta-carotene, vitamin-C, vitamin-E, zea-xanthin, lutein, and cryptoxanthin. The herb is an excellent source of vitamin-K and folates. It's also rich in many essential vitamins such as pantothenic acid (vitamin B-5), riboflavin (vitamin B-2), niacin (vitamin B-3), pyridoxine (vitamin B-6) and thiamin (vitamin B-1). These vitamins play a vital role in carbohydrate, fat and protein metabolism by acting as co-enzymes inside the human body. Also it is perhaps the richest of the entire herb source for vitamin K; provide 1640 µg or 1366% of recommended daily intake. Vitamin K has been found to have the potential role in bone health by promoting osteotrophic activity in the bones." (source:here)

KIWI

"Also known as Chinese gooseberry, is one of the delicious fruits with full of promising health promoting phyto-chemicals, vitamins and minerals. An excellent source of antioxidant vitamin-C, it contains very good levels of vitamin-A, vitamin-E, vitamin-K and flavonoid anti-oxidants such as beta-carotene, lutein and xanthin. Kiwi-fruit seeds are an excellent source of omega-3 fatty acids. Fresh kiwi fruit is also a very rich source of heart-healthy electrolyte "potassium." It also contains good amounts of minerals like manganese, iron and magnesium." (source:here)

AVOCADO

"Provides all 18 essential amino acids necessary for the body to form a complete protein. It also provides the healthy kind of fat that your body needs. Like olive oil, avocadoes boost levels of HDL (the "good" cholesterol). HDL cholesterol can help protect against the damage caused by free radicals. This type of cholesterol also helps regulate triglyceride levels, preventing diabetes. Avocadoes are an excellent source of carotenoids. beta-carotene, alpha-carotene and lutein, but also lesser known varieties of this type of phytonutrient such as neoxanthin, zeaxanthin, chrysanthemaxanthin, neochrome, beta-cryptoxanthin and violaxanthin. Every time you consume foods rich in carotenoids, you deliver high quality vitamin A to your body, thereby protecting eye health. Carotenoids also enhance the functioning of the immune system and promote healthy functioning of the reproductive system. Since carotenoids are fat soluble, eating avocadoes optimizes the absorption of these nutrients." (source:here)

APPLE

"A fruit rich in dietary fiber, also rich in antioxidant phyto-nutrients: flavonoids and polyphenolics. Apple fruit contains good quantities of vitamin-C and beta-carotene. Further, apple fruit is a good source of B-complex vitamins such as riboflavin, thiamin, and pyridoxine (vitamin B-6). Together these vitamins help as co-factors for enzymes in metabolism as well as in various synthetic functions inside the body. Apple also contains a small amount of minerals like potassium, phosphorus, and calcium." (source:here)


Recipe by Victoria Boutenko (I added 1 extra cup of water)


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 1 large bunch of fresh parsley
  • 2 peeled kiwis
  • 1 apple
  • 1/2 ripe avocado
  • 3 C of water


Wash and dry the parsley. 
Peel the kiwis, apple, avocado and cut them into small pieces. (Leave the skin of the apple on if your blender will mix it precisely)
Put all the ingredients in a blender and blend until smooth.
If you don't drink all of it at once, pour it into a glass jar or a bottle and keep refrigerated for up to 2 days.

Cheers! ☺

18 komentarze:

  1. Zdrowy, piękny i na pewno smaczny!:)

    ReplyDelete
  2. prześliczne zdjęcia (może przekonają mnie do pietruszki...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) w tym koktajlu aż tak bardzo jej nie czuć

      Delete
    2. Tez ciężko było mnie namówić do wypicia takiego zielonego miksu....ale nie żałuję!! W końcu czego się nie robi dla zdrowia...

      Delete
    3. w większości zielonych smoothie, zieleniny właściwie nie czuć, nie ma co się bać ;) są pyszne

      Delete
  3. Mam dwa pytanka:
    1. Strasznie nie lubię awokado, masz może pomysł czym je zastąpić?
    2. Może jakiś przepis z użyciem pora? Tak, żeby dało się to wypić ;)

    ReplyDelete
    Replies

    1. 1.awokado nie czuć aż tak bardzo, dodaje ono kremowej konsystencji, jeśli bardzo go nie lubisz to po prostu je pomiń
      2.w tradycyjnym zieleninowo-owocowym koktajlu surowy por byłby zbyt ostry i intensywny, ale w książce, z której czerpie czasem inspiracje są przepisy na "koktajle-zupy" i na pewno coś się takiego pojawi.

      :) pozdrawiam

      Delete
    2. Można spróbować zastąpić awokado bananem. Ja tak robię i mnie bardzo odpowiada.

      Delete
  4. Czyli muszę pominąć awokado, bo raz już próbowałam zrobić koktajl owocowy, gdzie jednym ze składników był właśnie ten owoc i niestety nie byłam w stanie go wypić :/ Jakoś kompletnie nie podchodzi mi awokado, a szkoda, bo wiem, że jest bardzo zdrowe.
    W takim razie czekam na przepis na koktajlo-zupę ;)
    Również pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  5. A ja mam pytanie o cudowne rureczki, gdzie takie można dostać?

    ReplyDelete
  6. Pyszności! Właśnie wypiłam pierwszy raz szklankę tego cudownego napoju i powiem szczerze, że jestem mile zaskoczona. Wspaniały smak. Jest to coś wspaniałego na początki mojej ciążowej anemii.

    ReplyDelete
  7. A ja chciałabym się zapytać skąd taki piękny słoik? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oj, już nie pamiętam... z odzysku jakiś, ale od czego on był to nie wiem...

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION