WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE (BEZ PIECZENIA / RAW)

RAW, VEGAN CARROT CAKE


Bardzo lubię to ciasto i ten przepis. Deser jest smaczny, nieprzesadnie słodki, nieskomplikowany i nie zawiera dodatkowego tłuszczu (oprócz polewy). 

Świeża marchewka i imbir, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy orzechy, rozgrzewające przyprawy i kilka dodatkowych suszonych owoców i mamy pyszny, szybki i odżywczy deser.

Do przygotowania tego ciasta użyłam orzechów pekan, które akurat miałam pod ręką; ale z łatwością zastąpić je orzechami włoskimi. Pekany smakują bardzo podobnie do orzechów włoskich, są od nich jedynie odrobinę słodsze i ich wartość odżywcza jest trochę większa.

ORZECHY PEKAN

"Rosną głównie w południowej części Ameryki Północnej i są dalekim krewnym orzechów włoskich, co można rozpoznać po ich kształcie.

Zanim orzechom pekan nadano nazwę, upłynęło wiele czasu. Ogromne ilości tych orzeszków jedli już w szesnastym wieku Indianie, jednak, ponieważ drzewo rosło sobie dziko, nie znali jego nazwy. Hiszpanie określali je mianem „odmiany orzecha włoskiego” a następnie Francuzi wymyślili „La Pacanière”. Aż w końcu stworzono nazwę orzecha pekan (orzesznika jadalnego).

Orzech pekan charakteryzuje się dużą zawartością cynku i witaminy B1. Ponadto, garść tych orzechów (25 g) zawiera przynajmniej 20% dziennego zapotrzebowania na cynk, który pełni istotną funkcję w budowie białka i odbudowie tkanek. W garści (25 g) pekan znajduje się również co najmniej 18% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 (tiaminę), która bierze udział w dostarczaniu energii dla organizmu. Jest wykorzystywana do uwalniania węglowodanów (cukrów) z pożywienia a także wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego." (źródło: tutaj)


Zainspirowane tym przepisem.
SKŁADNIKI (kwadratowa forma 16x16cm lub okrągła o średnicy 17cm ):
  • 2 szklanki drobno startej marchewki (2 średnie lub 1 bardzo duża marchew)
  • 3/4 szklanki (około 9 sztuk) miękkich suszonych daktyli*
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 1/4 szklanki suszonych rodzynek lub żurawiny lub posiekanych moreli *
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych *
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta różowej soli himalajskiej

* najlepsze będą w wersji BIO (suszone naturalnie a nie siarką)


POLEWA:

  • 50g (około 1/2 szklanki) surowych nerkowców** (namoczonych przez noc)
  • 2-4 łyżki wody
  • 2-3 łyżki syropu słodzącego
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku
  • 1/4 szklanki surowego oleju kokosowego BIO (rozpuszczonego  w kąpieli wodnej)
  • szczypta różowej soli himalajskiej


** nerkowce w większości sklepów nie są surowe, zostały poddane obróbce termicznej, surowych nerkowców musimy poszukać w eko-sklepach. Jeśli nie zależy nam na 100% surowej polewie, użyjmy tych pierwszych. 


PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotujmy polewę, ponieważ będzie ona musiała zgęstnieć w lodówce przed udekorowaniem nią ciasta.

POLEWA:
Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej (podobnie jak rozpuszczamy czekoladę). Odstawiamy
Do blendera/robota kuchennego wrzucamy nerkowce, wlewamy wodę, słód, dodajemy wanilię i sól i miksujemy na gładko. 
Na końcu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i dalej miksujemy. 
Przekładamy krem do miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut, aż zrobi się odpowiednio gęsty do udekorowania ciastek.

Alternatywnie, polewę możemy też zrobić mieszając zmielony w młynku na cukier puder, cukier trzcinowy z odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego. (ta polewa mocno twardnieje, najlepiej udekorować nią ciasto, tuż przed podaniem)


CIASTO:
Obrane marchewki ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) lub za pomocą robota kuchennego. Ściskamy ją w dłoni aby wydobyć sok, sok wypijamy podczas przygotowywania ciasta a odsączoną marchewkę odstawiamy na chwilę i zabieramy się za przygotowanie reszty składników.
W blenderze/robocie miksujemy daktyle,pekany i suszone owoce. Nie miksujemy całkowicie na gładko, powinna powstać sypka masa składająca się z drobnych granulek.
Następnie do w/w masy dodajemy wiórki kokosowe, startą marchewkę i przyprawy. Miksujemy aż uzyskamy zwartą, lepiącą masę.
Przekładamy ją do kwadratowej/okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, lub do małych silikonowych foremek na muffiny. Dekorujemy naszą polewą (jeśli już stwardniała). Wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej godzinę.
Przed podaniem dekorujemy posiekanym orzechami.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego! ☺



I really like this cake and the recipe. It is very tasty, not too sweet, uncomplicated and doesn't contain additional fat (except the topping). Fresh carrot and ginger, rich in unsaturated fatty acids and vitamins nuts, warming spices, some extra dried fruit, and we have a delicious, quick and nutritious dessert.

Inspired by this recipe.

INGREDIENTS (square dish 6x6 in, or a round one with a  7 in diameter):
  • 2 C finely shredded carrot
  • 3/4 C dates, about 9 soft medjool dates
  • 1/2 C pecans or walnuts
  • 1/4 C dried organic cranberries or raisins or apricots
  • 1/2 C unsweetened shredded organic coconut 
  • 1 tsp fresh, grated ginger
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp grated nutmeg
  • pinch of pink himalayan salt


Cashew frosting:
  • 50g (about 1/2 C) raw cashews (soaked overnight)
  • 2-4 tbsp filtered water (more if needed)
  • 2-3 tbsp favorite sweetener
  • 1/2 tsp vanilla extract or dried vanilla
  • 1/4 C raw organic coconut oil (melted)
  • pinch of pink himalayan salt


PREPARATION
First make the frosting, as it will need to chill before using it.

FROSTING:
Melt he coconut oil (the same way you melt chocolate).
In a blender (preferably high-speed) mix all ingredients except coconut oil, until smooth.  Depending on your blender, you may have to add more water to get everything to move.
Add coconut oil and continue to blend until creamy. Chill for 30 minutes in refrigerator or until firm and spreadable.
Use as frosting for cakes and cupcakes.

Alternatively you can mix some powdered sugar with a little bit of coconut oil (liquid form) and decorate the cake right before you serve it.


CAKE:
Finely grate the carrot in a food processor or using a grater. Squeeze as much juice as you can from carrots using your hands. Transfer to a large mixing bowl and set aside. 
In a food processor/blender, blend the dates, pecans/walnuts, and dried fruit of your choice until combined, but there are still some larger pieces of nuts, about 8 1-second pulses.
Add the shredded coconut, spices, lime zest (if using) and carrots. Pulse until the mixture comes together and holds its shape.  
Transfer it to a square/round dish/baking tray filled with cling film and press the dough and press it firmly. (You can also use small silicone muffin molds or divide the dough into small muffin tins filled with cling film)



Chill for at least an hour.  Garnish with chopped nuts right before serving. Store in the fridge for up to 3 days.



19 komentarze:

  1. wegańskie ciasto marchewkowe to mój popisowy deser, ale surowe?! muszę wypróbować, uwielbiam pekany! piękne zdjęcia, jak zawsze.

    ReplyDelete
  2. A czym można zastąpić wiórki kokosowe w cieście?

    ReplyDelete
    Replies
    1. obawiam się, że raczej nie można ich niczym zastąpić, przynajmniej nic mi nie przychodzi do głowy, można spróbować je pominąć, ale nie gwarantuje, że "masa" będzie tak samo spójna; jak spróbuję zrobić bez to dam znać jak wyszło, pozdrawiam

      Delete
  3. Pozwolę sobie ująć to jednym słowem: ZAJEBISTE!

    ReplyDelete
  4. C to cup??? czy jakaś inna miara? lubię jedzenie RAW choć rzadko mam z nim do czynienia!

    ReplyDelete
  5. tak, C to cup, ja najbardziej lubię Raw desery i koktajle ;)

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam to ciasto - jedno z lepszych jakie znam :) Ale takiej wersji nie znałem :) będę musiał spróbować ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dla mnie to najlepsza wersja tego ciasta, gorąco polecam ;)

      Delete
  7. OMG - co za prościzna i przepyszność w jednym. Muszę zrobić!

    ReplyDelete
  8. C to jaka miara? ile ml, szkl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. C-Cup, szklanka, taka standardowa. zmienię to oznaczenie w opisie, żeby było bardziej jasne ;)

      Delete
  9. Ile wytrzyma takie ciasto? Chciałabym je zrobić z niewielkim wyprzedzeniem na wigilię, ale boję się, czy się nie zepsuje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak 3 dni maks, żeby było jak najbardziej świeże

      Delete
  10. czym można zastąpić polewę z nerkowców? sos z masła orzechowego i syropu klonowego się sprawdzi czy lepiej coś innego? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jasne, można :) zmieni to nieco smak deseru, ale nadal będzie pyszne, można też użyć masła migdałowego, które jest bardziej neutralne w smaku albo np. jakiejś domowej konfitury lub też pominąć polewę całkowicie bo ciasto samo w sobie jest już bardzo smaczne :)

      Delete
  11. czy mozna uzyc wytloczkow marchewkowych po soku, czy beda za suche?

    ReplyDelete
    Replies
    1. można :) ewentualnie dolej troszkę wody, aby masa się odpowiednio skleiła, jeśli będzie taka konieczność

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION