KULKI Z RYŻU Z TOFU, AWOKADO I SEZAMEM

RICE BALLS WITH TOFU, AVOCADO AND SESAME SEEDS


Kulki ryżowe, świetne na szybki lunch, kolację lub imprezę. Przygotowanie bazy do formowania kulek zajmuje około 10 minut, potem należy już uzbroić się tylko w chwilę cierpliwości podczas lepienia tych smakowitości i mamy gotowe danie.
Idealne w sytuacji, jeśli dzień wcześniej ugotowaliśmy na obiad za dużo ryżu i nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Potrzebne nam są jedynie: kilka składników, duża miska, łyżka, folia spożywcza, mała filiżanka i troszkę chęci na zaserwowanie znanego i lubianego przez nas ryżu w nowej, ciekawej formie. 

Oryginalny przepis pochodzi od 101cookbooks , u mnie w nieco zmienionej wersji.

Składniki (na około 15 kulek o średnicy 5 cm) :

  • 4 szklanki (ugotowanego dzień wcześniej) białego ryżu ; 200g suchego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 6 łyżek sezamu
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 50 g naturalnego lub wędzonego tofu
  • 1/2 awokado



Kulki możemy "nadziać" kostkami naturalnego tofu oraz/lub awokado, dekorujemy płatkami migdałów i szczypiorkiem.




W dużej misce, mieszamy ze sobą; ryż, sezam, siemię lniane, pół pęczka posiekanego szczypiorku i  posiekane płatki migdałów. Jeśli używamy ryżu ugotowanego dzień wcześniej, będzie on dość mocno posklejany, należy go dokładnie porozdzielać widelcem. Jeśli chcemy ugotować ryż, bezpośrednio przed przygotowaniem tego dania, należy go po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Wybieramy do tego biały, lub brązowy ryż; powinien on być w miarę kleisty po ugotowaniu. Płatki migdałów dokładnie siekamy przed wrzuceniem do naszej ryżowej bazy, zostawiamy garstkę całych płatków migdałowych do dekoracji gotowych kulek, podobnie robimy ze szczypiorkiem, połowę posiekanego szczypiorku wrzucamy do miski, resztę zostawiamy do dekoracji.

Gdy masa jest już dokładnie wymieszana, przygotowujemy małą filiżankę, która pomoże nam formować kule. Filiżanka powinna być dość mała, podobna do filiżanek, w których serwuje się espresso.




Filiżankę dokładnie wyściełamy folią spożywczą; skrapiamy odrobiną wody i wprowadzamy do środka ryż, gdy zbliżamy się do połowy objętości filiżanki układamy na środku kostkę tofu i/lub awokado; dalej kontynuujemy wypełnianie "kubeczka"; najlepiej jest używać do tego łyżki lub widelca, które pomogą nam w wykonaniu zwartych kul.




Po wypełnieniu całej filiżanki naszą masą ryżową, zakręcamy końce folii i wyciągamy zawartość "kubeczka"; następnie obkręcamy kilkakrotnie końce folii i starannie formujemy kulę z naszego "zawiniątka" ( patrz zdjęcia wyżej).Nasze kule miały średnicę 5 cm, nie były one za duże, jednak mniejsze kule byłyby lepsze (3,4 cm średnicy), wygodniejsze podczas konsumpcji.
Ulepioną, kształtną kulę odkładamy na talerz i postępujemy w ten sam sposób z resztą ryżowej masy. Na końcu nasze kulki posypujemy płatkami migdałów i posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują maczane w sosie sojowym lub słodko-kwaśnym.

Smacznego ☺


I would like to offer you a new, interesting way of how to serve your well-known rice. Make these lovely rice balls, they're perfect for your quick lunch, supper or as a party snack.
If you cooked too much rice for your dinner day before, and don't know what to do with the rest, try these. To prepare the base you just need 10 minutes and then a little bit of patience to form rice balls. You'll need: few ingredients, a big bowl, spoon, small espresso cup and a plastic wrap. You can experiment with the sizes, we made 5 cm wide balls but smaller are better, easier to consume. 

Original recipe from  101cookbooks,  I've made some changes to it.


Ingredients (for about 15 rice balls, 5cm wide):

  • 4 C cooked white rice (cooked 1 day before), 200g dried weight
  • 1/2 tsp salt
  • 100g almond slices/slivers, chopped (leave some for the decoration)
  • 6 tbsp sesame seeds
  • 4 tbsp flax seeds
  • chives, chopped (leave some for the decoration)
  • 50g firm natural tofu, cut in cubes
  • 1/2 avocado, cut in cubes

To prepare your base, put your cooked rice in a big bowl and fluff with a fork, then add your sesame seeds, flax seeds, salt, chopped chives and chopped almond slices. Mix it well. Taste it and add more seasoning if you like. If you cook the rice just before making these rice balls let it set aside and chill, you can use white or brown rice, it just need to be sticky.

To form the rice balls, line a small cup with plastic wrap, sprinkle the plastic wrap with a dab of water, then fill the cup 2/3 full with rice mixture. Then tuck something in the center (tofu and/or avocado cube). Gather the plastic wrap like you would a ponytail, and twist at the base of the rice. Make sure there is no air trapped, and use your opposite palm to shape into a ball (see photo up above). Carefully remove plastic wrap and set the rice ball on a plate. Repeat with the remaining rice.

When you finish, just sprinkle your rice balls with some almond slivers and chopped chives. They taste wonderful when you dip them in soy sauce or sweet- chili sauce. Enjoy ☺






4 komentarze:

  1. Fantastycznie wygladaja! No i dodatki mozna zmieniac wedlug wlasnego widzimisie :)

    ReplyDelete
  2. Robiłam kiedyś takie kule! Z tą różnicą, że ja męczyłam się klejąc je ręcznie :) Dodawałam zawsze inne składniki do środka, najlepsze były chyba z tahiną, spróbuję natępnym razem nadziać je awokado.

    ReplyDelete
  3. Wow, wyglądają fantastycznie! Inspiracja do ryżowych szaleństw duuuuża. Wypróbuję na pewno :) Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  4. wreszcie blog który mnie urzekł na maxa- piękne zdjęcia, świetne przepisy, super!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION