KAKAOWE KULKI OWSIANE Z ZIARNAMI, RODZYNKAMI I KOKOSEM ~ OAT BALLS WITH SEEDS,RASINS & COCONUT

COCOA OAT BALLS WITH SEEDS, RAISINS AND COCONUT




Wspaniała i zdrowa przekąska, bądź deser. Naładowane masą różnych witamin i mikroelementów. Łatwe i szybkie do przygotowania i naturalne. Doskonałe jako szybka "przegryzka" w pracy i po pracy, do kawy lub herbaty :)



Oryginalny przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stron: Rawmazing

Co czyni je tak wartościowym i zdrowym posiłkiem? Oto tylko niektóre z wartości odżywczych, które zawierają poszczególne składniki:
  • płatki owsiane : źródło witamin E, PP, B1, B6; magnezu, selenu, błonnika, lekkostrawnego białka, skrobi, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, że pęcznieją w żołądku już niewielka ich ilość potrafi zaspokoić nasz głód. Ponadto, zawarty w nich beta-glukan sprawia, że nasz organizm wchłania mniej tłuszczu wpływając na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Lek na niestrawność i zaparcia, płatki owsiane są polecane osobom z problemami układu pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom, dla wszystkich nas będą także pomocą w opóźnianiu procesów starzenia organizmu.
  • rodzynki :  są bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor. Zawierają też błonnik i sporo naturalnych cukrów. 
  • wiórki kokosowe : zawierają potas, fosfor, żelazo, witaminy B1, B2.
  • ziarna sezamu : zawierają białko, którego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Są źródłem witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu, a także tłuszczów z grupy omega 3.
  • nasiona słonecznika : źródło witamin B1, B2, B6, PP, E, fosforu, żelaza magnezu, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  •  pestki dyni : zawierają mnóstwo tokoferolu, czyli witaminy E, która zaliczana jest do antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Witamina ta, zapobiega tworzeniom się skrzepów we krwi i odczynom zapalnym. Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Występujący w pestkach dyni w dużej ilości magnez, dzięki swoim właściwościom uspokajającym i rozluźniającym, posiada szczególnie dobroczynne działanie dla zapracowanych i żyjących w stresie osób. Pełni również rolę ochronną w zapobieganiu miażdżycy.
    Paczuszka dyni pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na cynk. Zawarte w pestkach dyni niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, warunkują właściwy stan  skóry.
  • olej kokosowy : jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze; używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości takich jak: bóle zębów, trądzik, egzema, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.
  • kakao : jedno z najlepszych źródeł magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, żelaza, manganu, cynku i miedzi.
  • syrop z agawy : doskonała, zdrowsza alternatywa dla cukru, zawiera sole mineralne, cynk, żelazo, wapń, potas i magnez.


SKŁADNIKI (około 15-20 kulek):

  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego i zimnotłoczonego)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • odrobina soli


PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypujemy kakao, wlewamy syrop z agawy i olej kokosowy. Wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulki w dłoni (zauważycie, że na początku ciężko jest uformować zwartą kulkę, jednak po chwili ugniatania nie będzie to już problemem). Odstawiamy do lodówki aby stwardniały.

Gotowe. Smacznego ☺




Vitamin bombs are a great and healthy snack or a dessert. They are full of nutrients, vitamins and minerals. Easy to prepare. Perfect for snacking at work or after, fantastic accompaniment for your tea or coffee :) Original recipe comes from one of my favorite websites: Rawmazing.

Each separate ingredient is filled with nutrients, these dessert is a great source of vitamin E, PP, B1, B2, B6; iron, calcium, magnesium, phosphorus, zinc, protein, fiber, and unsaturated fatty acids.




INGREDIENTS (15-20 balls):

  • 1/3 cup coconut oil, melted
  • 1/2 cup cacao powder
  • 1/3 cup maple syrup
  • 2 tablespoons sesame seeds
  • 1/2 cup pumpkin seeds
  • 1/2 cup sunflower seeds
  • 1 cup flaked oats
  • 1/2 cup dried unsweetened coconut
  • 1/2 cup golden raisins
  • salt (just a sprinkle)


PREPARATION:



Whisk together coconut oil, cacao powder and agave. Stir in remaining ingredients. Form into golf ball-sized balls and place on a plate. Chill until firm.

Enjoy :)


16 komentarze:

  1. piękne! nie tylko zdjęcia ale i te owsiane bomby :))) cudne!

    ReplyDelete
  2. Co za miła odskocznia od pączkowych szaleństw na blogach. Nie żebym nie lubiła pączków, ale ziarna i suszone owoce w postaci - prosto z worka lub w formie kuli - to ja w każdym czasie mogę. Pozdr.

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam te garnuszki, cudne są !!! <3

    ReplyDelete
  4. rewelacja, muszę wypróbować koniecznie :)

    ReplyDelete
  5. dziewczyny, dziękujemy za miłe słowa :) zachęcamy do sprawdzenia tego przepisu, naprawdę warto :) pozdrawiamy

    ReplyDelete
  6. zdjęcia mnie powaliły na kolana!
    jak i same bombki. cudne smakołyki ;]

    ReplyDelete
  7. :) dziękujemy i życzymy smacznego :)

    ReplyDelete
  8. Macie jedne z najlepszych żarciowch fot, jakie widziałam! Mega przyjemność z oglądania (fot na blogu Krzyśka zresztą też).
    pozdro!

    ReplyDelete
  9. :) bardzo nam miło :) dziękujemy i pozdrawiamy również :)

    ReplyDelete
  10. Świetne, jutro rano sobie zrobię, bo dziś brakuje mi 2 składników. A proszę mi powiedzieć co to jest rozpuszczony olej kokosowy. Czy ja coś muszę z nim zrobić jeszcze? (dopiero zaczynam przygodę z olejem kokosowym, więc może to dziwne pytanie ;) )

    ReplyDelete
  11. :) olej kokosowy rozpuszczamy podobnie jak czekoladę, w ciepłej "kąpieli" olej w miseczce zanurzamy w drugiej misce wypełnionej ciepłą wodą, bardzo szybko się rozpuszcza, łatwiej jest wtedy połączyć go z resztą składników :) życzymy smacznego :)

    ReplyDelete
  12. Aaa, kąpiel wodna, już rozumiem ;)
    Dzięki za wyjasnienie! :)

    ReplyDelete
  13. czy płatki jak również pestki i słonecznik namaczamy? Ponieważ widzę różne opinie i nie wiem sama czy namaczać czy nie;)

    ReplyDelete
  14. maadeleine.k2/6/14, 10:30 AM

    Są boskie! Przygotowanie ich to dosłownie chwila, lepienie kul to czysta przyjemność i frajda! Robiłam wczoraj i są wyśmienite :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION