FASOLOWE BURGERY + PROSTE WEGAŃSKIE CHILI ~ BEAN BURGERS + SIMPLE VEGAN CHILI

Chili + burgery w pełnoziarnistych bułkach domowej roboty/ Chili + burgers in a homemade buns





Najpierw przygotowujemy chili, następnie z połowy naszego chili wykonamy burgery, na końcu pieczemy pyszne pełnoziarniste bułki.

Z połowy chili uzyskać można 14 średniej wielkości burgerów, jeśli nie chcecie przygotowywać ich aż tyle, wykorzystajcie 1/4 chili; jeśli jednak planujecie zaprosić rodzinę, przyjaciół na pyszną wegańską ucztę burgerową, przygotujcie więcej bułek. Pozostałą część chili przechowujemy w lodówce na pyszny i sycący obiad na następny dzień.




Oryginalne przepisy pochodzą z książki kucharskiej Joni Marie Newman pt.: "The best veggie burgers on the planet", wykorzystane z drobnymi modyfikacjami


SKŁADNIKI NA CHILI (BEZGLUTENOWE):

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 170 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej jeśli wolimy bardzo ostre)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka poszatkowanej cebuli
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • 1 szklanka soi w granulkach (soję gotujemy przez ok. 15 minut w rosole warzywnym, odcedzamy)




W dużym garnku łączymy fasolę, przecier pomidorowy, pieprz, czosnek, suszoną i świeżą cebulę, chili, kminek, rosół warzywny i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.




Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez co najmniej 20 minut.




Odkrywamy, wrzucamy ugotowaną wcześniej soję w granulkach i mieszamy. Studzimy. Dzielimy nasze chili na 2 części. Jedną część umieszczamy w lodówce na pyszny i sycący obiad na następny dzień.


SKŁADNIKI NA BURGERY (BEZGLUTENOWE) (14 średniej wielkości burgerów) :

  •  1/2 przygotowanego wczesniej chili (przepis powyżej)
  •  2 szklanki mąki kukurydzianej
  •  1/3 szklanki oleju/oliwy z oliwek + olej/oliwa do smażenia (opcjonalnie)


W dużej misce łączymy ostudzone chili, mąkę kukurydzianą oraz olej/oliwę. Ugniatamy wszystko dokładnie. Formujemy 14 średniej wielkości burgerów. Możemy je usmażyć lub upiec. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie przez ok. 5 minut z każdej strony; lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 180`C, układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i przykrywamy folią, aby nie wyschły i pieczemy przez ok 15 minut z każdej strony.





SKŁADNIKI NA BUŁKI (4 średniej wielkości bułki):

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej (w oryginalnym przepisie użyta została mąka z cieciorki)
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej ( w oryginalnym przepisie użyta została zwykła mąka)
  • 7g drożdży w proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 posiekane zielone papryczki pepperoni
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciepłej wody



W dużej misce, łączymy mąki, drożdże, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy posiekane papryczki pepperoni, czosnek, oliwę z oliwek i mieszamy.

Dodajemy wodę i ugniatamy. Dodajemy więcej wody lub mąki, dopóki nie uzyskamy gładkiej zwartej masy. Ugniatamy przez chwilę i formujemy kulę.


Dzielimy naszą kulę na 4 równe części. Formujemy z nich kule, które delikatnie spłaszczamy.




Obsypujemy je mąką i układamy na blasze obłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem/oliwą. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozwalamy rosnąć przez ok. 1 godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 180`C. Pieczemy przez 10-12 minut, lub do momentu kiedy na wierzchu naszych bułek pojawią się pęknięcia.

Do upieczonych bułek wkładamy burgera i dowolne warzywa, dodajemy sosu i gotowe. Smacznego!







First we're making the chili, half of it will be our first meal; the other half we'll use to make burgers, then after that we can bake our lovely buns.

From the half of the chili we got 14 medium-sized burgers, if you don't want so many burgers then use only 1/4 of the chili, or make more buns if you're planning to have some guest over for a great vegan burger feast ;) The other half of the chili can be refrigerated for the next day to have a reach, hearty meal.

Slightly modified recipes from Joni Marie Newman cookbook titled: "The best veggie burgers on the planet"


INGREDIENTS FOR THE CHILI (GLUTEN-FREE):

  • 2 C cooked red kidney beans
  • 1 C cooked white beans
  • 170g tomato paste
  • 1 tbsp black pepper
  • 2 tbsp garlic powder
  • 1 tbsp onion powder
  • 1 tsp chili powder (or ore if you want it very hot)
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 C diced onion
  • 2 C vegetable broth
  • salt
  • 1 cup soy granules ( boiled in vegetable broth for about 15 minutes, drained)



In a large stockpot, combine the beans, tomato paste, pepper, garlic powder, onion powder, chili powder, cumin, onion, broth, and salt to taste. Mix well.

Bring to a boil, lower the heat to a simmer, cover, and let simmer for at least 20 minutes.

Uncover, stir in the soya granules and mix well. Let cool. Divide the recipe in half and refrigerate one half for another use.




INGREDIENTS FOR BURGERS (GLUTEN-FREE)(you will get about 14 medium-sized burgers from the half of the chili; if you want less then use 1/4 of the chili) :

  •  1/2 chili (recipe above)
  •  2 C corn flour 
  • 1/3 C vegetable oil/olive oil, plus more for frying (optional)


To make the burgers : In a large bowl, add the flour and 1/3 oil/olive oil to he reserved half of the Chili. Knead together well. Form 14 medium-sized burgers or less if you want bigger burgers. Cook as desired. 

To fry, panfry in oil/olive oil over medium heat for about 5 minutes per side, or until golden crispy crust forms.
To bake, bake at 180`C on a baking sheet lined with parchment or a silicone baking mat, lightly covered in foil to prevent drying out, for about 15 minutes per side, until firm and warmed all the way through.



INGREDIENTS FOR BUNS (NOT GLUTEN-FREE) (4 medium-sized buns) :

  • 1/2 C buckwheat flour (or chickpea flour)
  • 1,5 C wholemeal flour (or all-purpose flour)
  • 7g yeast powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 1-2 finely chopped green pepperoni peppers
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 tbsp extra-virgin olive oil
  • 1/2 C warm water



In a mixing bowl, combine the flours, yeast, baking powder, baking soda, and salt.
Add the peppers, garlic, olive oil, and stir to combine.

Add the 1/2 cup water and knead well. Add more water or flour if needed, until a smooth, firm dough ball is formed. Knead for a few minutes, until uniform.

Divide into 4 equal pieces. Form each piece into a ball and then flatten slightly.

Pat a bit of wholemeal flour(or all-purpose flour) onto each bun to coat. Place on an oiled baking sheet. Cover loosely and let rise for 1 hour.

Preheat the oven to 180`C. Bake for 10 to 12 minutes, or until you see cracks forming on the tops.





Enjoy!

18 komentarze:

  1. Profesjonalnie i bułki domowej roboty też są... Ależ zazdroszczę :).

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Tak samo pomyslalam jak zobaczylam tego burgera ! :)

      Delete
  3. O rany, kocham strączkowe burgery. Te Twoje wyglądają super pysznie :) Ile bym dała by móc się zagłębić w tą książkę :D

    ReplyDelete
  4. bajeczne, bardzo jestem ciekawa smaku takiego fasolowego burgera :)

    ReplyDelete
  5. Mam tą książkę i też polecam, to jedna z moich ulubionych lektur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. podpisuję się obiema rękami i nogami pod słowami Marty :)

      Delete
  6. dziękujemy za miłe słowa! burgery są rewelacyjne, polecamy i pozdrawiamy

    ReplyDelete
  7. zrobiłam wczoraj, dzisiaj dojadam drugą część tak jak radziłaś (ja z makaronem) jedyna zmiana to fasola, nie miałam białej - dałam czarną
    te burgery są PRZE PY SZNE!
    dzięki za przepis :)

    ReplyDelete
  8. @ stoplamek : dziękujemy i cieszymy się, że smakowało.
    @ Karol : dziękujemy za zaproszenie.

    ReplyDelete
  9. Witam, jaki sos został użyty do burgerów? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. witam, był to sos bbq (barbeque) a dokładnie taki, który można kupić w hipermarketach "Real" na dziale z kuchnią orientalną, opakowanie składające się z 2 słoików w cenie chyba 8zł, są bardzo dobre, dość pikantne, wegańskie.

      Delete
  10. Można czymś zastąpić soję w granulkach i użyć świeżego czosnku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeśli już to pominąć, bo np. kasz jaglana raczej nie będzie tu pasować, ewentualnie można dodać pokrojoną parówkę sojową lub pokrojone tofu wędzone, jednak jeśli chodzi o eliminację soi to ją po prostu pomiń ;) a świeży czosnek jak najbardziej i cebula też, podsmażone na początku na odrobinie oleju/oliwy ;)

      Delete
  11. Hej, czy możesz coś więcej napisać o tych bułeczkach? Bardzo mnie zdziwiło, żeby dodawać do ciasta drożdżowego jeszcze sodę i proszek! Jak to wpływa na ciasto? Chętnie wypróbuję, wyglądają fajnie tylko chciałabym najpierw poznać Twoją opinię.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hej, akurat w tym przypadku korzystałam z gotowego przepisu i dodałam te składniki, wiem, że zazwyczaj są niepotrzebne.. wydaje mi się, że to ze względu na mąkę z cieciorki, która oryginalnie została użyta, ja ją zastąpiłam mąką gryczaną. bułeczki są super, polecam :)

      Delete
  12. Planuję jutro zrobić te burgery. Chciałam tylko dopytać czy chodzi tutaj o zwykły kminek czy kumin - kmin rzymski?

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION