HAZELNUT BARS (ONLY 3 INGREDIENTS)
Ten przepis jest małą powtórką, tego co już było na blogu, ale musiałam go dodać, bo za każdym razem gdy robię i jem, ten → "orzechowo-czekoladowy tofurnik" mówię sobie, że jego spód jest tak dobry, że musi się pojawić jako osobny wpis w formie batonów ;) i dziś właśnie udało mi się go w końcu dodać ☺
Ale to nie był jedyny powód, bo oprócz tego, że rewelacyjnie smakują, to fakt, że zrobione są z zaledwie trzech prostych i naturalnych składników, sprawia, że jeszcze bardziej chciałam Was zachęcić do ich przygotowania.
Bo jak wiadomo przecież, takie domowe batony zawsze warto mieć pod ręką, czy to w domu, czy w podróży, w szkole albo w pracy, na wycieczce lub np. po treningu.
Bo jak wiadomo przecież, takie domowe batony zawsze warto mieć pod ręką, czy to w domu, czy w podróży, w szkole albo w pracy, na wycieczce lub np. po treningu.
Taki prosty i odżywczy zastrzyk energii przydaje się w wielu sytuacjach. Świeże orzechy laskowe, można aktualnie znaleźć na każdym rogu, dlatego tym bardziej warto skorzystać z ich wysokiej wartości odżywczej i zajadać w takiej pysznej formie ☺
Batony są słodkie, miękkie i orzechowe. Z dodatkiem karobu są bardziej karmelowe a z kakao, bardziej przypominają "Nutellę", i najlepsze wychodzą ze świeżych daktyli, ale z powodzeniem użyć można też suszonych. Polecam
SKŁADNIKI (4 batony z formy 10x10 cm):
- 100 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo wyłuskanych, jeśli są w sezonie)
- 150 g suszonych lub świeżych daktyli bez pestek
- 2 płaskie łyżki karobu w proszku lub kakao (zwykłego lub raw)
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy mielimy na mąkę, przesypujemy do blendera/robota kuchennego, dodajemy daktyle i karob/kakao. Miksujemy kilka minut, aż masa zacznie się kleić. Jeśli używacie suszonych daktyli, a Wasz blender nie ma dużej mocy, można dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego aby ułatwić mu pracę, albo wcześniej, suszone daktyle namoczyć, a przed miksowaniem odcedzić. Choć najlepiej zrobić je bez dodatku żadnych płynów, jeśli to możliwe.
Następnie wykładamy całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy i dociskamy dużą łyżką lub szpachelką.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce, po wyjęciu kroimy i zajadamy ;)
Przechowujemy zawinięte w papier do pieczenia lub folię (w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 2 miesięcy).
Zamiast batonów, z masy można też uformować kuleczki lub pokroić blok na małe kwadraciki i zajadać jak cukierki.
Smacznego ☺
This recipe is a little repetition of what was posted on the blog in the past, but I had to add it, cause every time I make and I eat, this → "nutella tofu cheesecake" I tell myself, that the "crust" is so good that I have to post is as a recipe for homemade bars ;) and finally, today, I made it ☺
But this was not the only reason I did it, cause besides their great taste, there is also another fantastic advantage to make them and eat them: you only need 3 simple ingredients to do it ☺ And as you know, after all; homemade energy bars are always handy, whether you're at home, on the road, at school or work, on a trip or, for example having a lot of physical activities.
This kind of simple and nutritious energy boost is useful in many situations. And when fresh hazelnuts can be found on every corner it's really worth to take advantage of their high nutritional value and eat in those delicious homemade bars ☺
Those bars are sweet, soft and "nutty" in flavor. When you make them with carob, they get a "caramel" aroma; when you use cocoa or cacao powder, they taste more like "nutella" ;) And you get the best version of them, when you use fresh, pitted dates, but they can be replaced with dried if necessary.
INGREDIENTS (4 bars, made in a 10x10 cm mold)
- 100 g hazelnuts (preferably freshly shelled, if they are in season)
- 150 g dried or fresh dates (pitted)
- 2 flat tbsp carob powder or cocoa powder (regular or raw)
PREPARATION:
Grind hazelnuts into flour, then transfer it to a blender / food processor, add dates and carob / cocoa powder. Blend for few minutes, until the mixture starts to stick. If you use dried dates, and the power of your blender is not very high , you can add a little bit of water or vegan milk to help with blending, or soak dried dates and drain them before blending. But the best bars are without any extra liquid.
When the mixture is sticky enough and firm, transfer it to the mold, lined with baking paper, lavel it and press firmly, using a large spoon or spatula.
Refrigerate for few hours, slice and serve.
Store wrapped in baking paper or foil (in the fridge, for up to a week, or in the freezer for up to 2 months).
Instead of bars, you can form energy-balls or cut the block into small squares to eat it like candy.
Enjoy ☺
WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEGO BATONA (66 g) / NUTRITIONAL VALUE OF 1 BAR
Czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi lub ziemnymi?
ReplyDeletejasne, można je zastąpić każdymi innymi, ale wtedy oczywiście będą już też inaczej smakowały, choć nadal będą dobre i orzechowe :)
DeleteCzego używasz do mielenia orzechów na mąkę?czy możesz coś doradzić?
ReplyDeleteUżywam młynka do kawy
DeleteDodałam odrobinę soku pomarańczowego. Pycha!
ReplyDeletesuper! dziękuję za komentarz
Deletea jakim sprzętem to miksowalaś?
ReplyDeleteblender bosch MSM881X1
Deletedziękuję za odpowiedź. właśnie się zastanawiam nad tym modelem. jesteś z niego zadowolona? czy miksowałaś to w tym pojemniku malakserowym z ostrzem S?
Deletejestem bardzo zadowolona z tego blendera, i tak, miksowałam to wszystko w pojemniku z ostrzem s :)
Deletedopisuję go więc do mojej listy must-have :)))
Delete
ReplyDeleteVery informative article also check my blog post for Top best earnings tools and many more must check
Super site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your sustenance in addition, Thanks
ReplyDeleteEasily, the article is actually the best topic on this registry related issue.
ReplyDeleteAppreciate it for helping out, excellent info
ReplyDeleteNicee post!!Thanks for sharing this quality information with us.
ReplyDeleteIt is always so interesting to visit your site.
ReplyDelete
ReplyDeleteNice information. I’ve bookmarked your site,
I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
ReplyDelete
ReplyDeleteI like what you guys are up also. Such clever work and reporting!