RICE PAPER "POUCHES" FILLED WITH SPINACH, ROASTED BEETROOT AND A BASIL-ALMOND PESTO
Jednym z moich ulubionych ostatnio połączeń smaków, jest pieczony burak z bazylią. Miękki, lekko słodkawy i soczysty burak, w połączeniu z tymi niezwykle aromatycznymi listkami zyskuje całkowicie nowy wymiar smaku.
Uwielbiam ten duet w prostej, świeżej sałatce z dużą ilością łagodnej w smaku zieleniny, takiej jak szpinak czy roszponka. Najczęściej zajadam to wszystko w towarzystwie jakiejś dobrej oliwy z oliwek albo zimno-tłoczonego oleju. Ale postanowiłam teraz, pójść o krok dalej i zaserwować go w nieco mniej pospolitej formie ciekawej przekąski, która będzie i ładnie się prezentować i będzie też wygodna do konsumpcji. Zdecydowałam więc, to wszystko w "coś" zawinąć, opcji było kilka, zarówno na sam "materiał", jak i sposób wykonania. I tak, po kilku próbach powstały te małe fikuśne "sakiewki".
Z wyglądu, przypominają trochę chińskie pierożki "dim sum", ale powłoka "sakiewek" jest o wiele delikatniejsza. A środek, skrywa pyszne, świeże nadzienie, w którym lekko słonawe bazyliowe pesto z migdałami, wspaniale komponuje się z kostkami buraka i listkami szpinaku.
Danie to świetnie nadaje się na lunch, lekką kolację lub jakąś specjalną okazję, gdy podamy je w formie przystawki.
Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie", gdzie znajdziecie szczegółową recepturę ich wykonania (o tutaj).
Smacznego ☺
One of my favorite food pairings recently is beetroot with basil. Soft, slightly sweet and juicy beetroot, matched with those extremely aromatic leaves gets a new, amazing dimension of flavor.
I love to eat this duo in a simple, fresh salad with plenty of mild tasting greens such as spinach or lamb's lettuce and in the company of some good olive oil or cold-pressed oil.
But now, I've decided to go one step further and serve it in a less common form of an interesting snack, which will be pretty and convenient for consumption. So I decided to wrap it in something, I had several options on my mind, on what to use and how to fold it. So, after several attempts I finally created those little "pouches".
They look a little bit like Chinese "dim sum" dumplings, but their coating is much softer and delicate. The center is filled with delicious, slightly salty basil-almond pesto, which fits perfectly with beet cubes and spinach leaves.
This dish is perfect for lunch, light dinner or a special occasion, as an appetizer. The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.
Enjoy ☺
Zdjęcie boskie))
ReplyDeletewow, nie tylko przepis świetny, ale i te zdjęcia... prze-genialne! <3
ReplyDeleteZjawiskowe!
ReplyDeleteZdjęcia fantastyczne, przepis zrobiłam ale papier ryżowy był niezjadliwy, reszta ok
ReplyDeleteDzięki :) p.s. A z jakiego powodu Twój papier ryżowy był niezjadliwy? Jeśli był np. za twardy, to znaczy, że był za krótko moczony... prawidlowo przygotowany jest bardzo miękki i całość je się bardzo dobrze
Deletepo namoczeniu papieru i zapakowaniu sakiewek papier zrobił się miękki i ciągnął się jak glut.
ReplyDeletemoże coś źle zrobiłam ale wszystko było wg instrukcji,
บริการเกมสล็อตออนไลน์ปี 2022 เกมให้เลือกเล่นมากกว่า 1,000 เกมsuperslot ทางเข้า สล็อตออนไลน์ ซุปเปอร์สล็อต ซุปเปอร์สล็อต78
ReplyDeleteVery useful message.
ReplyDeleteI found a lot of interesting things on your blog.
ReplyDeleteIt really is a great article. Keep on going.
ReplyDeleteNice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
ReplyDelete
ReplyDeleteThis excellent website truly has all of the info I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask
ReplyDeleteI am satisfied that you simply shared this useful info with us.
ReplyDeletePlease keep us informed like this. Thanks for sharing.
ReplyDeleteI'm really happy to determine this kind of wonderful info becoming discussed readily available.
There is certainly a great deal to learn about this topic. I love all the points you have made.
ReplyDelete
ReplyDeleteNice Blog. Thanks for sharing with us. Such amazing information.
ReplyDeleteHi, happy that i saw on this in google. Thanks!