TOFU SCRAMBLE WITH PUMPKIN AND KALE
W sezonie dyniowym, konieczne jest wręcz, dorzucanie jej do wszystkiego ;) nawet do tofucznicy.
Ten, jeden z najbardziej popularnych wśród wegan i nie tylko, posiłków z wykorzystaniem tofu, w takiej kolorowej, jesiennej wersji smakuje naprawdę wyjątkowo.
Wraz z dynią, na patelni ląduje u mnie także jarmuż, którego teraz, też wszędzie w bród. Dzięki niemu, całe danie jest jeszcze bardziej bogate w białko i inne cenne minerały, ale też nabiera ładnej kompozycji kolorystycznej, sprawiającej, że całość zaczyna przypominać iście jesienny las ;)
Cała potrawa jest bardzo smaczna i delikatna; kostki dyni pozostają jędrne a jarmuż, który dodaję pod sam koniec gotowania, zachowuje fajną chrupkość.
Danie to, polecam szczególnie na leniwe weekendowe śniadanie lub szybką kolację w ciągu tygodnia. ☺
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 2 szklanki miąższu surowej dyni, pokrojonego w drobną kostkę (ok. 500 g)
- 2 szklanki umytego i poszarpanego na kawałki jarmużu (bez łodyg) lub listków świeżego szpinaku
- 1 kostka naturalnego BIO tofu Polsoja
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- 1 duża cebula (czerwona lub biała)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki czarnej soli "kala namak"
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Siekamy cebulę i przygotowujemy resztę składników.
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut.
Po tym czasie dorzucamy pokruszone tofu i przyprawy, mieszamy dokładnie i podsmażamy 2-3 minuty (można dolać wtedy też trochę wody, aby łatwiej się wszystko połączyło i zmieszało).
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy całość 10-15 minut, aż dynia zmięknie, ale nadal pozostanie al'dente.
Na końcu dorzucamy jarmuż, mieszamy i smażymy jeszcze wszystko przez 3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i serwujemy.
Smacznego ☺
In pumpkin season, it's almost obligatory to add it to every meal ;) even to the tofu scramble.
This popular way of using tofu, liked by vegans and many other people, regardless of the prefered diet, tastes really exceptional in this colorful autumn version.
Along with the pumpkin, I'm using kale, which is also in season and makes the whole dish even more rich in protein and other valuable minerals. It also adds a nice color which reminds me the autumn forest ;)
The whole meal is very tasty and delicate; pumpkin cubes remain firm and kale, which I add at the very end of cooking time, retains it's crispness.
Perfect dish for a lazy weekend breakfast or a quick dinner during the week. ☺
INGREDIENTS (2-4 servings):
- 2 C pumpkin, cut into small cubes (approx. 500 g)
- 2 C washed and torn into pieces kale leaves (without the stems) or fresh spinach leaves
- 1 block of natural organic tofu
- 2-4 mushrooms (optional)
- 1 large onion (red or white)
- 2 tbsp nutritional yeast flakes
- 1/2 tsp black "kala namak" salt
- 1/4 tsp turmeric
- 1/2 tsp smoked paprika
- pinch of black pepper
- oil, for frying
PREPARATION:
Chop the onion and prepare the remaining ingredients.
Preheat the oil in a pan, add the onions and fry for few minutes.
Next, add crumbled tofu and spices, mix thoroughly and fry for 2-3 minutes (you can little bit of water to make it easier to combine).
After that, add the diced pumpkin and fry everything for 10-15 minutes, until pumpkin is tender but still remains al'dente.
At the end, throw in the kale leaves, fry for 3 minutes and serve.
Enjoy ☺
Mam akurat eko jarmuż od wujka z ogródka, świeżą dynię i tofu.... To chyba przeznaczenie! :)
ReplyDeletezdecydowanie :D smacznego :)
DeleteBardzo fajny blog. Będę go odwiedzać częściej.
ReplyDelete