TOFUCZNICA Z DYNIĄ I JARMUŻEM

                  TOFU SCRAMBLE WITH PUMPKIN AND KALE



W sezonie dyniowym, konieczne jest wręcz, dorzucanie jej do wszystkiego ;) nawet do tofucznicy.

Ten, jeden z najbardziej popularnych wśród wegan i nie tylko, posiłków z wykorzystaniem tofu, w takiej kolorowej, jesiennej wersji smakuje naprawdę wyjątkowo.


Tofu scramble with pumpkin and kale


Wraz z dynią, na patelni ląduje u mnie także jarmuż, którego teraz, też wszędzie w bród. Dzięki niemu, całe danie jest jeszcze bardziej bogate w białko i inne cenne minerały, ale też nabiera ładnej kompozycji kolorystycznej, sprawiającej, że całość zaczyna przypominać iście jesienny las ;)


Tofu scramble with pumpkin and kale


Cała potrawa jest bardzo smaczna i delikatna; kostki dyni pozostają jędrne a jarmuż, który dodaję pod sam koniec gotowania, zachowuje fajną chrupkość. 

Danie to, polecam szczególnie na leniwe weekendowe śniadanie lub szybką kolację w ciągu tygodnia. ☺


Tofu scramble with pumpkin and kale


SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 2 szklanki miąższu surowej dyni, pokrojonego w drobną kostkę (ok. 500 g)
  • 2 szklanki umytego i poszarpanego na kawałki jarmużu (bez łodyg) lub listków świeżego szpinaku
  • 1 kostka naturalnego BIO tofu Polsoja 
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula (czerwona lub biała)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli "kala namak"
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Siekamy cebulę i przygotowujemy resztę składników.
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut.
Po tym czasie dorzucamy pokruszone tofu i przyprawy, mieszamy dokładnie i podsmażamy 2-3 minuty (można dolać wtedy też trochę wody, aby łatwiej się wszystko połączyło i zmieszało).
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy całość 10-15 minut, aż dynia zmięknie, ale nadal pozostanie al'dente.
Na końcu dorzucamy jarmuż, mieszamy i smażymy jeszcze wszystko przez 3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i serwujemy.

Smacznego ☺


Tofu scramble with pumpkin and kale


In pumpkin season, it's almost obligatory to add it to every meal ;) even to the tofu scramble.

This popular way of using tofu, liked by vegans and many other people, regardless of the prefered diet, tastes really exceptional in this colorful autumn version.


Tofu scramble with pumpkin and kale


Along with the pumpkin, I'm using kale, which is also in season and makes the whole dish even more rich in protein and other valuable minerals. It also adds a nice color which reminds me the autumn forest ;)


Tofu scramble with pumpkin and kale


The whole meal is very tasty and delicate; pumpkin cubes remain firm and kale, which I add at the very end of cooking time, retains it's crispness.

Perfect dish for a lazy weekend breakfast or a quick dinner during the week. ☺


Tofu scramble with pumpkin and kale


INGREDIENTS (2-4 servings):

  • 2 C pumpkin, cut into small cubes (approx. 500 g)
  • 2 C washed and torn into pieces kale leaves (without the stems) or fresh spinach leaves
  • 1 block of natural organic tofu
  • 2-4 mushrooms (optional)
  • 1 large onion (red or white)
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes
  • 1/2 tsp black "kala namak" salt
  • 1/4 tsp turmeric
  • 1/2 tsp smoked paprika
  • pinch of black pepper
  • oil, for frying


PREPARATION:

Chop the onion and prepare the remaining ingredients.
Preheat the oil in a pan, add the onions and fry for few minutes.
Next, add crumbled tofu and spices, mix thoroughly and fry for 2-3 minutes (you can little  bit of water to make it easier to combine).
After that, add the diced pumpkin and fry everything for 10-15 minutes, until pumpkin is tender but still remains al'dente.
At the end, throw in the kale leaves,  fry for 3 minutes and serve.

Enjoy ☺


Tofu scramble with pumpkin and kale

3 komentarze:

  1. Mam akurat eko jarmuż od wujka z ogródka, świeżą dynię i tofu.... To chyba przeznaczenie! :)

    ReplyDelete
  2. Bardzo fajny blog. Będę go odwiedzać częściej.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION