PROSTE TRUFLE SEZAMOWE Z KAROBEM

SIMPLE SESAME TRUFFLES WITH CAROB


Tylko 3 składniki, 15 minut pracy i góra pysznych, naturalnych trufli gotowa. Już chyba prościej się nie da ;) Smakują jak czekoladowa chałwa. Idealne na szybki deser lub energetyczną przekąskę. 

W dodatku to nie tylko dobry smak, ale także bogate źródło białka, wapnia, kwasów omega 3 i wielu witamin, m.in. A i E, a także żelaza, cynku i magnezu. 


Simple sesame truffles with carob


SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk):

  • 1/2 szklanki tahini (150g)
  • 5 łyżeczek karobu w proszku
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ziarna sezamu lub karob w proszku, do obtoczenia


Simple sesame truffles with carob


PRZYGOTOWANIE: 

W misce łączymy tahini, karob i syrop klonowy i mieszamy dokładnie. Następnie z masy lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha laskowego) i obtaczamy je w ziarnach sezamu lub karobie w proszku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni, lub w zamrażarce do 2 miesięcy.


Simple sesame truffles with carob


Smacznego ☺


Simple sesame truffles with carob

Only 3 ingredients, 15 minutes of work and a bowl of delicious, natural truffles is ready. You can not go any simpler than that ;) They taste like chocolate halva. Perfect for a quick dessert or energy snack.

In addition to a good taste, they provide a large dose of protein, calcium, omega 3 fatty acids and many vitamins, for exaple: A and E, as well as iron, zinc and magnesium.



INGREDIENTS (for approx. 20 truffles):

  • 1/2 C tahini (150g)
  • 5 tsp carob powder
  • 3 tbsp maple syrup
  • sesame seeds or carob powder, for coating


PREPARATION:

Combine tahini, carob powder and maple syrup in a bowl and mix well. Form little balls (the size of a hazelnut) and coat them in sesame seeds or carob powder. Store in a sealed container in the fridge, for up to 2 weeks or in the freezer for up to 2 months.


Enjoy ☺

Simple sesame truffles with carob

10 komentarze:

  1. Zwykle są tu piękne zdjęcia, ale dziś po prostu dzieło sztuki! Bardzo lubię takie zakąski. Zawsze staram się mieć w domu suszone owoce, kakao, orzechy i tym podobne, żeby móc przygotowywać szybkie desery. Najczęściej do "słodkich kulek" wybieram kombinację: mielone pestki słonecznika + wiórki kokosowe + masło orzechowe + szczypta soli + syrop z agawy, ale chętnie spróbuję Twojej alternatywy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję :) p.s. Twoja kompozycja też brzmi dobrze

      Delete
  2. jestem ciekawa połączenia smaków - tahini z karobem! trufelki oczywiście świetne, uwielbiam takie zdrowe słodkości :)

    ReplyDelete
  3. Muszę zrobić! Uwielbiam takie zdrowe i pysze trufelki :)

    ReplyDelete
  4. Jakie proste! A można zastąpić karob zwykłym kakao w proszku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. można ;) choć polecam też spróbować tych z karobem

      Delete
  5. wystarczy dobry pomysł, kilka składników i proszę jakie pyszności można stworzyć :)

    ReplyDelete
  6. Aż chce się wgryźć ;)

    ReplyDelete
  7. Super pomysł! Karob i tahini to cudownie dobrana para. Miałam taki czas, że non stop mieszałam sobie te składniki, aby uzyskać najlepszą na świecie pastę do chleba.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION