AROMATIC VEGAN PATTIES WITH CARROT AND MILLET
Moja kolejna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem w wersji wytrawnej. Proste, łatwe do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne kotleciki, które idealnie nadają się na szybki obiad w tygodniu. I koniecznie spróbujcie usmażyć je w oleju kokosowym, bo naprawdę fajnie do nich pasuje i dodatkowo wzbogaca ich smak.
SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej *
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- olej kokosowy, do smażenia
* kasza jaglana musi być ugotowana tak, aby wchłonęła całą wodę, inaczej będzie za rzadka i kotleciki będą się rozpadać
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Marchew obieramy i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Wsypujemy ją do miski, dodajemy ugotowaną kaszę i ugniatamy wszystko ręką. Dodajemy mąkę z przyprawami i ponownie wszystko dokładnie ugniatamy. Przykrywamy miskę z masą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Smażymy kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Smacznego ☺
My next recipe for millet, this time in savory version. Simple, easy to make, and at the same time very tasty patties, which are ideal for a quick lunch or dinner during the week. And definitely try to fry them in coconut oil, because it really combines well with the carrot and gives them an additional aroma.
INGREDIENTS (for approx. 15 patties):
- 2 C cooked millet *
- 2 carrots
- 1/2 C chickpea flour (or corn flour)
- 1 tsp ground caraway seeds
- 1/2 ground coriander
- 1/3 tsp turmeric
- 1/4 tsp chili powder
- 1 tsp smoked paprika
- 1 tsp fresh thyme leaves
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- 1/3 tsp ground black pepper
- coconut oil, for frying
* cook the millet until it absorbs all the liquid, otherwise the patties will fall apart
PREPARATION:
Mix the flour with all the spices. Peel the carrot and finely grate it. Put the carrot in a bowl, add cooked millet and mix well. next add the flour with the spices and knead the mix thoroughly. Cover the bowl with the cling film and put in the fridge for 30 minutes. Next heat the coconut oil in a pan, form small patties and fry them until crispy and golden brown. Serve immediately.
Enjoy ☺
ile suchej kaszy
ReplyDeletedokładnie nie wiem, bo ja zawsze gotuje cały garnek na zapas, myślę, że z jednej szklanki na pewno wyjdą dwie, a w razie jak będzie więcej to można zrobić budyń ;) : http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/01/bananowy-budyn-jaglany.html
DeleteBoskie zdjęcia <3
ReplyDeletenajbardziej smakują mi właśnie jaglane kotleciki! świetny przepis :) na oleju kokosowym rzeczywiście muszą spakować jeszcze lepiej - marchew świetnie współgra z kokosowym aromatem :)
ReplyDeletetak, to połączenie jest rewelacyjne ;) polecam też kokosowo-marchewkowe pancakes: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/09/kokosowo-marchewkowe-pancakes.html
DeleteUwielbiam takie :)
ReplyDeletePrzepysznie wyglądają! ;)
ReplyDeleteuwielbiam Twoje kotleciki, wszystkie składniki, które lubię :)
ReplyDeleteRobię bardzo podobne, faktycznie są cudowne :)
ReplyDeleteBardzo fajna alternatywa dla "tradycyjnych" kotletów. Ja ostatnio robiłam z brokuła - wyszły bardzo smaczne;) Twoje mi się podobają bo są z kaszą jaglaną, a jest bardzo zdrowa, zawiera błonnik i krzem. W sam raz do diety:)
ReplyDeleteThis sounds sooooo delicious! Great recipe!
ReplyDeletez czym najlepiej komponują się kotlety ? :)
ReplyDeletea o jakie dodatki chodzi w pytaniu? jeśli chodzi o sos, to go nie wymagają gdyż są dosyć wilgotne, a jeśli chodzi o inne propozycje na serwowanie, to np. z takim zielonym mixem sałat jak na zdjęciu, a także np. z pieczonymi ziemniakami
Delete