VEGAN HANDROLL SUSHI WITH BLACK RICE, AVOCADO AND SPINACH
"Temaki" to rodzaj sushi, które zawijane jest ręcznie, bez użycia tradycyjnej bambusowej maty. Z wyglądu przypomina stożek, a w jego wnętrzu znajduje się ryż wraz z dodatkami. Taki sposób serwowania japońskiego przysmaku w wersji "street food", stał się bardzo popularny w Australii, gdzie oprócz stożkowej formy jego podania; sprzedawane są też normalne, proste, podłużne rolki, również zwijane ręcznie i podawane w całości jako danie na wynos, które można trzymając w dłoni wygodnie zjeść. U nas w kraju, od jakiegoś czasu też już można zauważyć podobny trend bo w wielu różnych miastach ta nowa forma przekąski robi się coraz bardziej popularna.
I choć tradycyjny sposób przygotowania sushi to prawdziwa kulinarna sztuka, kreująca bardzo wyrafinowaną potrawę, bywa jednak dosyć trudna i żmudna. Dlatego, jeśli macie ochotę na smaki sushi, a mało czasu albo chęci na długie i dokładne zawijanie, wtedy wygodniej jest zrobić to ręcznie i przygotować sobie kilka stożków albo "rurek".
I nie trzeba zawsze trzymać się też klasycznych dodatków. Tradycyjny biały ryż można zamienić na jakiś kolorowy, pamiętając aby był w miarę kleisty po ugotowaniu. Reszta też zależy od naszych preferencji smakowych i upodobań.
Moja dzisiejsza propozycja zawiera czarny ryż, awokado, świeży szpinak oraz kiełki.
Czarny ryż jest bardzo odżywczy i ma lekko orzechowy posmak, super współgrający z podobnym posmakiem awokado, które dodaje również daniu fajnej kremowości i sprawia, że nie trzeba nawet do takich rolek specjalnego sosu. Oprócz tego, w środku wylądował też chrupiący, świeży szpinak i kiełki, oraz marynowany imbir, który dodaje całości fajnego kontrastu.
Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie (tutaj), gdzie znajdziecie szczegółowe instrukcje wykonania oraz przepis.
Smacznego ☺
"Temaki" is a type of sushi, which is rolled by hand, without the traditional bamboo mat. It resembles a cone, and it's filled with similar ingredients as classic sushi. This way of serving this Japanese delicacy is also very popular in Australia, where they like to serve it as cones and long, straight rolls. They are a popular take-away dish, that you can grab on the go and eat. The popularity of those kind sushi bars is increasing in my country as well.
And although the traditional way of preparing sushi is a true culinary art, creating a very refined dish, It can be quite difficult and intimidating. Therefore, if you fancy a taste of sushi, and have little time or desire for long and accurate wrapping, then it's better to roll it by hand and prepare few cones or long rolls.
And you don't have to stick to classical ingredients too. You can replace the traditional white sushi rice with a colorful rice, just remember it should be quite sticky after cooking. The rest also depends on your taste and preferences.
My proposal today includes black rice, avocado, fresh spinach, and sprouts. Black rice is very nutritious and has a slightly nutty flavor, which combines great with nutty avocado. The avocado also adds the creaminess so you don't even need any special sauce. There is also some fresh, crispy spinach, sprouts and a nice, contrasting sour note from pickled ginger.
This recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.
Pięknie się to prezentuje, aż chce się zjeść :)
ReplyDeleteproblem jest taki że już nie ma tego przepisu na hello zdrowie...
ReplyDeleteThis was a loovely blog post
ReplyDeleteI really enjoyed reading it.
ReplyDeleteThis subject offered by you is very helpful and accurate.
ReplyDeleteAmazing content. Thanks for sharing.
ReplyDelete