PROSTA SAŁATKA Z GLONÓW KOMBU, GRZYBÓW SHIITAKE I ZIELONEJ SOCZEWICY

SIMPLE KOMBU SALAD WITH SHIITAKE MUSHROOMS AND GREEN LENTILS



Jeśli jesteście dużymi miłośnikami dań azjatyckich, a w szczególności zupy miso i przygotowujecie czasem sami bulion dashi, który jest świetną bazą do tej zupy, to zapewne zostaje Wam po zrobieniu wywaru glon kombu, a czasem też i grzyby shiitake.


Vegan kombu-shiitake dashi


Co zrobić z tymi pozostałościami, jak je wykorzystać i w jaki sposób? Możliwości są różne, a ja dzisiaj, przedstawiam jedną z nich. Jest to prosta sałatka z zieloną soczewicą. Zamiast soczewicy można też użyć innych ugotowanych strączków: fasoli mung, białej, czerwonej, czarnej albo ciecierzycy; lub też samego ryżu bądź kaszy. 

Przygotowanie sałatki, jest bardzo proste. Wyłowione z bulionu glony i grzyby wystarczy drobno posiekać


Vegan salad with kombu algae, shiitake mushrooms and green lentils


i podsmażyć razem ze skarmelizowaną wcześniej cebulką oraz czosnkiem. Malutkie kawałeczki kombu, dzięki smażeniu łagodnieją w smaku i ulegają lekkiemu podprażeniu, co nadaje im fajnej chrupkości.


Vegan salad with kombu algae, shiitake mushrooms and green lentils


Na końcu wystarczy dorzucić do tego ugotowane strączki, chwilę podgrzać i wykończyć całość sosem sojowym oraz pieprzem.


Vegan salad with kombu algae, shiitake mushrooms and green lentils


Sałatka jest słonawa i ma fajną, chrupką strukturę, czuć w niej fajnie grzyby, soczewicę i cebulę, a aromat glonów kombu jest bardzo delikatny.

A tak przygotowana mieszanka to:

  • świetna przekąska
  • fajna posypka do zupy, kanapek albo tzw. veggie bowl
  • pasta do chleba lub baza do burgerów (po wcześniejszym zmiksowaniu)
  • sycący posiłek, jeśli wzbogacimy ją o ryż, kaszę lub makaron

Przepis na wykonanie sałatki znajdziecie na portalu Hello Zdrowie (o tutaj). Zapraszam


Vegan salad with kombu algae, shiitake mushrooms and green lentils


If you are a huge fan of asian dishes, especially miso soup and sometimes you prepare dashi broth, which is ideal for this soup you may sometimes wonder, what to make with the leftovers of dashi making: kombu algae and shiitake mushrooms. Today, I want to show you a simple salad, that you can make with those ingredients.

It's a simple salad with green lentils. Instead of lentils you can also use other cooked legumes: mung beans, white beans, red kidney beans, black beans or chickpeas.
Preparing this salad is very simple. You just have to finely chop the seaweed and mushrooms and then fry them together with caramelized onions and garlic. After frying, tiny pieces of kombu get milder in taste and slightly crispy. At the end, you just have to add the legumes, heat them for a moment and finish the dish with the soy sauce and pepper.


Vegan salad with kombu algae, shiitake mushrooms and green lentils



The salad is salty and has a nice, crispy texture. You can taste the mushrooms, lentils and onions, and the flavor of kombu is very delicate.

This salad is not only a great snack, but it also makes a nice topping for soups, open sandwiches or an ingredient for a veggie bowl. You can also blend it into a paste and use as a bread spread or veggie burgers. You can also make the salad more fullfiling, by mixing it with some cooked rice, groats or pasta.

The recipe was published on a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here. Enjoy  


Vegan salad with kombu algae, shiitake mushrooms and green lentils

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION