SIMPLE KOMBU SALAD WITH SHIITAKE MUSHROOMS AND GREEN LENTILS
Jeśli jesteście dużymi miłośnikami dań azjatyckich, a w szczególności zupy miso i przygotowujecie czasem sami bulion dashi, który jest świetną bazą do tej zupy, to zapewne zostaje Wam po zrobieniu wywaru glon kombu, a czasem też i grzyby shiitake.
Co zrobić z tymi pozostałościami, jak je wykorzystać i w jaki sposób? Możliwości są różne, a ja dzisiaj, przedstawiam jedną z nich. Jest to prosta sałatka z zieloną soczewicą. Zamiast soczewicy można też użyć innych ugotowanych strączków: fasoli mung, białej, czerwonej, czarnej albo ciecierzycy; lub też samego ryżu bądź kaszy.
Przygotowanie sałatki, jest bardzo proste. Wyłowione z bulionu glony i grzyby wystarczy drobno posiekać
i podsmażyć razem ze skarmelizowaną wcześniej cebulką oraz czosnkiem. Malutkie kawałeczki kombu, dzięki smażeniu łagodnieją w smaku i ulegają lekkiemu podprażeniu, co nadaje im fajnej chrupkości.
Na końcu wystarczy dorzucić do tego ugotowane strączki, chwilę podgrzać i wykończyć całość sosem sojowym oraz pieprzem.
Sałatka jest słonawa i ma fajną, chrupką strukturę, czuć w niej fajnie grzyby, soczewicę i cebulę, a aromat glonów kombu jest bardzo delikatny.
A tak przygotowana mieszanka to:
- świetna przekąska
- fajna posypka do zupy, kanapek albo tzw. veggie bowl
- pasta do chleba lub baza do burgerów (po wcześniejszym zmiksowaniu)
- sycący posiłek, jeśli wzbogacimy ją o ryż, kaszę lub makaron
If you are a huge fan of asian dishes, especially miso soup and sometimes you prepare dashi broth, which is ideal for this soup you may sometimes wonder, what to make with the leftovers of dashi making: kombu algae and shiitake mushrooms. Today, I want to show you a simple salad, that you can make with those ingredients.
It's a simple salad with green lentils. Instead of lentils you can also use other cooked legumes: mung beans, white beans, red kidney beans, black beans or chickpeas.
Preparing this salad is very simple. You just have to finely chop the seaweed and mushrooms and then fry them together with caramelized onions and garlic. After frying, tiny pieces of kombu get milder in taste and slightly crispy. At the end, you just have to add the legumes, heat them for a moment and finish the dish with the soy sauce and pepper.
The salad is salty and has a nice, crispy texture. You can taste the mushrooms, lentils and onions, and the flavor of kombu is very delicate.
This salad is not only a great snack, but it also makes a nice topping for soups, open sandwiches or an ingredient for a veggie bowl. You can also blend it into a paste and use as a bread spread or veggie burgers. You can also make the salad more fullfiling, by mixing it with some cooked rice, groats or pasta.
The recipe was published on a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here. Enjoy
The recipe was published on a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here. Enjoy
I was pleased when I found this topic. I have being searching for valid point on this topic and you just nailed it the way I wanted. Thanks for this good write. I will come back some other time. Virtual Girlfriend Games for Android
ReplyDeleteNow that we’ve looked at a few of the many benefits associated with hiring pro resume creators instead of quickly looking on Linkedin and trying to write a CV yourself, here’s a look at 3 of the best current resume writing services available to you. So find top resume here
ReplyDelete