SAKIEWKI Z PAPIERU RYŻOWEGO ZE SZPINAKIEM, PIECZONYM BURAKIEM I BAZYLIOWYM PESTO Z MIGDAŁAMI

RICE PAPER "POUCHES" FILLED WITH SPINACH, ROASTED BEETROOT AND A BASIL-ALMOND PESTO



Jednym z moich ulubionych ostatnio połączeń smaków, jest pieczony burak z bazylią. Miękki, lekko słodkawy i soczysty burak, w połączeniu z tymi niezwykle aromatycznymi listkami zyskuje całkowicie nowy wymiar smaku.


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto


Uwielbiam ten duet w prostej, świeżej sałatce z dużą ilością łagodnej w smaku zieleniny, takiej jak szpinak czy roszponka. Najczęściej zajadam to wszystko w towarzystwie jakiejś dobrej oliwy z oliwek albo zimno-tłoczonego oleju. Ale postanowiłam teraz, pójść o krok dalej i zaserwować go w nieco mniej pospolitej formie ciekawej przekąski, która będzie i ładnie się prezentować i będzie też wygodna do konsumpcji. Zdecydowałam więc, to wszystko w "coś" zawinąć, opcji było kilka, zarówno na sam "materiał", jak i sposób wykonania. I tak, po kilku próbach powstały te małe fikuśne "sakiewki".


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto


Z wyglądu, przypominają trochę chińskie pierożki "dim sum", ale powłoka "sakiewek" jest o wiele delikatniejsza. A środek, skrywa pyszne, świeże nadzienie, w którym lekko słonawe bazyliowe pesto z migdałami, wspaniale komponuje się z kostkami buraka i listkami szpinaku.


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto


Danie to świetnie nadaje się na lunch, lekką kolację lub jakąś specjalną okazję, gdy podamy je w formie przystawki.
Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie", gdzie znajdziecie szczegółową recepturę ich wykonania (o tutaj).

Smacznego ☺


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto


One of my favorite food pairings recently is beetroot with basil. Soft, slightly sweet and juicy beetroot, matched with those extremely aromatic leaves gets a new, amazing dimension of flavor.
I love to eat this duo in a simple, fresh salad with plenty of mild tasting greens such as spinach or lamb's lettuce and in the company of some good olive oil or cold-pressed oil. 


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto


But now, I've decided to go one step further and serve it in a less common form of an interesting snack, which will be pretty and convenient for consumption. So I decided to wrap it in something, I had several options on my mind, on what to use and how to fold it. So, after several attempts I finally created those little "pouches".


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto


They look a little bit like Chinese "dim sum" dumplings, but their coating is much softer and delicate. The center is filled with delicious, slightly salty basil-almond pesto, which fits perfectly with beet cubes and spinach leaves.

This dish is perfect for lunch, light dinner or a special occasion, as an appetizer. The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.

Enjoy ☺


Rice paper "pouches" filled with spinach, roasted beetroot and basil-almond pesto

18 komentarze:

  1. wow, nie tylko przepis świetny, ale i te zdjęcia... prze-genialne! <3

    ReplyDelete
  2. Zdjęcia fantastyczne, przepis zrobiłam ale papier ryżowy był niezjadliwy, reszta ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki :) p.s. A z jakiego powodu Twój papier ryżowy był niezjadliwy? Jeśli był np. za twardy, to znaczy, że był za krótko moczony... prawidlowo przygotowany jest bardzo miękki i całość je się bardzo dobrze

      Delete
  3. po namoczeniu papieru i zapakowaniu sakiewek papier zrobił się miękki i ciągnął się jak glut.
    może coś źle zrobiłam ale wszystko było wg instrukcji,

    ReplyDelete
  4. บริการเกมสล็อตออนไลน์ปี 2022 เกมให้เลือกเล่นมากกว่า 1,000 เกมsuperslot ทางเข้า สล็อตออนไลน์ ซุปเปอร์สล็อต ซุปเปอร์สล็อต78

    ReplyDelete
  5. I found a lot of interesting things on your blog.

    ReplyDelete
  6. It really is a great article. Keep on going.

    ReplyDelete
  7. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.

    ReplyDelete

  8. This excellent website truly has all of the info I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask

    ReplyDelete

  9. I am satisfied that you simply shared this useful info with us.

    ReplyDelete

  10. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

    ReplyDelete

  11. I'm really happy to determine this kind of wonderful info becoming discussed readily available.

    ReplyDelete
  12. There is certainly a great deal to learn about this topic. I love all the points you have made.

    ReplyDelete

  13. Nice Blog. Thanks for sharing with us. Such amazing information.

    ReplyDelete

  14. Hi, happy that i saw on this in google. Thanks!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION